Painiava dėl A klasės buto: kas tai ir kodėl tiek daug kainuoja?

Vos už kelių mėnesių prasidėsiantys Naujieji metai sukels nemažai permainų nekilnojamojo turto rinkoje – iškils vis daugiau naujos kartos A energinės klasės daugiabučių, tačiau augs ir jų kaina. Kuo toks būstas bus pranašesnis ir ar verta jį įsigyti?

Jau kitais metais nauji daugiabučiai privalės atitikti A energinę klasę, A+ klasę – 2018-aisiais.<br>„123rf“asociatyvioji nuotr.
Jau kitais metais nauji daugiabučiai privalės atitikti A energinę klasę, A+ klasę – 2018-aisiais.<br>„123rf“asociatyvioji nuotr.
LNTPA vadovas Mindaugas Statulevičius teigė, jog kai kurie A klasės daugiabučiams keliami reikalavimai – pertekliniai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LNTPA vadovas Mindaugas Statulevičius teigė, jog kai kurie A klasės daugiabučiams keliami reikalavimai – pertekliniai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
B klasės daugiabučių statybos tęsis ir kitąmet, tačiau norintieji gauti naujus statybų leidimus privalės parengti A klasės būsto projektus.<br>D.Umbraso nuotr.
B klasės daugiabučių statybos tęsis ir kitąmet, tačiau norintieji gauti naujus statybų leidimus privalės parengti A klasės būsto projektus.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniuje stovi keletas A klasės daugiabučių, vienas jų – projektas „Žalgirio namai“.<br>R.Kotvickaitės nuotr.
Vilniuje stovi keletas A klasės daugiabučių, vienas jų – projektas „Žalgirio namai“.<br>R.Kotvickaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Erika Bružaitė („Lietuvos rytas“)

2015-10-26 12:05, atnaujinta 2017-10-07 19:43

Ką reiškia A energinė klasė?

2016-ieji pažymės privalomąją naujai statomų daugiabučių energinę A klasę. Nors ateinančiais  metais dar dygs B klasės pastatai, tačiau leidimus naujoms statyboms gaus tik A klasės projektai. Tokio tipo būstas nuo kitų kategorijų skirsis energijos sunaudojimu ir gerokai sumažins šildymo sąskaitas.

„Mes išeiname į erą, kurioje pamiršime šildymo išlaidas, nes A klasės būstas sunaudos net 60 procentų mažiau energijos, negu namas, atitinkantis B klasę“, – teigė bendrovės „Eika“ plėtros departamento direktorius M.Žibūda. Pasak jo, tai ir yra didysis kokybės šuolis, nes gyvenantiems naujos kartos  būstuose žmonėms jau nebebus tokios svarbios šildymo išlaidos.

A klasės būstas išsiskiria nauja vėdinimo sistema su šilumokaičiu (rekuperacija), kuri leidžia šviežiam orui nuolat cirkuliuoti visuose kambariuose. Rekuperacija užtikrina, kad didžioji dalis iš kambario šalinamo oro šilumos bus grąžinama į vėdinimo įrenginį ir naudojama įeinančiam orui pašildyti.

„Minimaliai šildomi jūsų namai jau bus šilti arba šaltasis sezonas jums prasidės daug vėliau, nes jūs tiesiog jo nejausite, nors lauke jau spaus šaltukas. Užteks sandariai gyventi, ir tiek“, – aiškino M.Žibūda.

Pirkėjams efektyvumas svarbus

Vilniuje jau stovi keletas A energinės klasės daugiabučių skirtingose miesto dalyse. Nors tokių projektų tėra keletas ir jie nesudaro net procento visų Lietuvoje plėtojamų statybos projektų, tačiau gyventojai vis dažniau domisi aukštos klasės pastatais.

„Nors pirkėjai vadovaujasi tradiciniais kriterijais, tačiau pastato energinė klasė jiems taip pat yra svarbi, žinoma, ji turi įtakos kainai, nes šiuo metu A arba A+ energinio efektyvumo butai yra 10–15 procentų brangesni“, – teigė „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas Audrius Šapoka.

Per pastaruosius 2–3 metus pastebėta, kad kuo toliau, tuo labiau pirkėjai ima domėtis energetine pastato klase, tačiau dažniausiai skirtumų tarp A, B ar C klasių jie neįžvelgia, jiems labiau rūpi  šildymo sąskaitos.

„Energetiškai efektyvius daugiabučius tikrai galima vadinti populiariais, labiausiai galėčiau išskirti „Žalgirio namų“ ir „Bajorų kalvų“ projektus. Čia prekyba butais  vyko ir vyksta tikrai sparčiai, bet tam įtakos turi ne vien energinė klasė, bet ir respektabilūs ir patikimi jų plėtotojai“, – kalbėjo A.Šapoka.

NT plėtotojai – sunerimę

Nors pirmieji A klasės daugiabučių projektai jau yra įgyvendinti, nekilnojamojo turto plėtotojai nerimauja dėl, jų nuomone, sunkiai įgyvendinamų statybų reikalavimų, kurie privalomai įsigalios jau po kelių mėnesių.

„Šią diskusiją pradėjome jau prieš dvejus metus, kai tokie pastatai nebuvo privalomi, tačiau jau buvo pradėti statyti. Tuomet tai buvo teoriniai pamąstymai, tačiau dabar manome, jog kai kurie A klasės būsto reikalavimai yra pertekliniai“, – kalbėjo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtotojų asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Pašnekovo teigimu, A energinė klasė yra didelis kokybinis statybų šuolis, palyginti su B klase, jo nebuvo pereinant iš D į C ar iš C į B klases. „Nors energijos bus sutaupyta daug, tačiau tikslui pasiekti pasirinktos gana neadekvačios priemonės, kurios pabrangins statybų kainą. Prireiks gana didelių investicijų į pastatų sandarumą, inžinerinių sistemų įrengimą“, – teigė M.Statulevičius.

Kaina didės nuo 2 iki 15 procentų

Nors skaičiuojama, jog statybos gali pabrangti iki 15 procentų, tačiau tai nereiškia, jog visi nauji A klasės daugiabučiai bus gerokai brangesni už B klasės daugiabučius. Šį reiškinį galima paaiškinti tuo, jog B energinės klasės kokybės amplitudė – taip pat gana įvairi, todėl statybos gali pabrangti ir 2–5 procentai.

„Manome, jog dalį statybų sąnaudų prisiims ir plėtotojai, nes šiuo metu vyksta didžiulė konkurencija – vien Vilniuje dabar įgyvendinama apie 100 naujų projektų. Panašu, kad kitais metais šie skaičiai bus mažesni, tačiau ne kartais, o procentais“, – pridėjo M.Statulevičius. 

Šiuo metu pagrindiniai iššūkiai, su kuriais teks susidurti NT plėtotojams, yra techninės A klasės daugiabučių statybos subtilybės ir padidėsianti statybos bei butų kaina. „Kitą arba dar kitą savaitę planuojame oficialiai kreiptis į Aplinkos ministeriją ir inicijuoti diskusiją dėl naujų daugiabučių statybos reikalavimų“, – teigė M.Statulevičius.

Ar mokėsime prižiūrėti tokį būstą?

Pasirinkimas nekilnojamojo turto rinkoje šiuo metu – didžiulis. Pirkėjai gali rinktis tiek mažaaukštę, tiek daugiaaukštę statybą bei  norimą energinę klasę. Tačiau įsigijus A klasės būstą reikės mokėti jį prižiūrėti – valdyti išmaniomis technologijomis. „Gyvenant tokio tipo name reikės prižiūrėti ir rekuperatorių, keisti jo filtrus ir nenutraukti elektros energijos, nes uždarius langus ir išjungus vėdinimą, patalpoje greitai atsiras pelėsis“, – pridėjo M.Statulevičius.

Pašnekovo teigimu, nors pirkėjus dar reikia šviesti šia tema, džiugu, kad jie domisi ir linkę investuoti į geresnę gyvenimo kokybę. Tačiau vartotojai skirtingi, tad reikia suprasti, jog ne visiems reikės tokio komforto už didesnę kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.