Metams baigiantis būstų pardavėjų nuotaikos bjūra

Augo sandorių skaičius, didėjo butų pasiūla – rekordinius praėjusius metus skaičiavusius nekilnojamojo turto plėtotojus šių metų pardavimai dar labiau pradžiugino. 

„Vingrių namuose“ Vilniuje parduoti visi butai, nors jų kaina – nuo 2500 eurų už kvadratinį metrą.<br>I.Junčienės nuotr.
„Vingrių namuose“ Vilniuje parduoti visi butai, nors jų kaina – nuo 2500 eurų už kvadratinį metrą.<br>I.Junčienės nuotr.
Šiuo metu Vilniuje vidutiniškai per mėnesį pasiūla lenkia paklausą 70 butų.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiuo metu Vilniuje vidutiniškai per mėnesį pasiūla lenkia paklausą 70 butų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jovita Sukackaitė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Nov 2, 2015, 4:53 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:10 AM

Bet užbaigti metų taip sėkmingai nepavyks. Paskutinių mėnesių pardavimai krito dešimtadaliu,  pasiūla auga greičiau už paklausą, o  pasiimti paskolą būstui nuo lapkričio bus dar sunkiau.

„Šiai dienai Vilniuje vidutiniškai per mėnesį pasiūla lenkia paklausą 70 butų. Įsivaizduokite nedidelį daugiabutį – po vieną nedidelį daugiabutį kas  mėnesį papildomai prisideda prie to neparduoto butų kiekio. Bet, kalbant apie paklausą, pačią rinką, tai manome, kad šiemet tikrai viršysime 3 tūkst. parduotų butų Vilniuje“, – sakė „Eikos“ Plėtros departamento direktorius Martynas Žibūda.

„Mes matėme sandorių išaugimą tam tikra dalimi, gal 10–15 proc., ir jie greičiausiai buvo sudaryti avansu į perspektyvą, vadinasi metų pabaigoje jau nebebus dalies pirkėjų, kurie įsigijo anksčiau, pusmečio viduryje“, – jam pritarė ir „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

Kaip būsto rinką paveiks nuo kitų metų įsigaliosiantys A energetinės klasės reikalavimai naujiems projektams, ekspertai dar labai drąsiai neprognozuoja. Vieni mano, kad išaugusios sąnaudos guls ant pirkėjų pečių, kiti mano, kad tai pačių NT plėtotojų reikalas.

„Galbūt labiausiai nuo tų reikalavimų, kurie galėtų būti susiję su A energetinės klasės įvedimu ir ateities pasiūla, iš tiesų labiausiai nukentės  žmonės, nes brangstant statybos savikainai, tikėtina, vystytojai norės savo savikainą perkelti ant žmonių pečių. Kadangi ekonominėje klasėje yra žemiausias būsto kainų lygis, tai, matyt, ten labiausiai statybų savikainos pabrangimas ten ir pasijaus“, – sakė „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

„Aukštesnės klasės reikalavimai neturėtų turėti tiesioginės įtakos kainoms, nes statybiniai kaštai yra vystytojo atsakomybė ir jų problema“– sakė A. Antanavičius

Šiuo metu neparduotų butų skaičius sostinėje siekia beveik penkis tūkstančius, tiesa, pasak ekspertų, didžioji jų dalis – vis dar popieriuje, tikrasis butų skaičius yra apie pusantro tūkstančio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.