Bunkeryje – viešbutis ir restoranas
Dalis bunkerių ir slėptuvių buvo pastatyta dar iki Antrojo pasaulinio karo, bet rizika įsiveržti į Šveicarijos teritoriją gerokai sumažėjo ir daugelis slėptuvių buvo išnaudotos komerciniais tikslais: tapo viešbučiais, specializuotais statiniais šiuolaikinių technologijų įrangai, muziejais ir sūrių daryklomis.
Viename iš naujam gyvenimui prikeltų bunkerių įkurtas viešbutis „La Claustra“, jis yra netoli Airolo miesto, jame taip pat įrengtas restoranas. Minimalistinė restorano erdvė panaši į olos skliautus. Viešbutis, kuriame įrengta 17 kambarių, yra pasislėpęs Sent Gotardo kalnų masyvo uolose. Lankytojų čia netrūksta – juos traukia galimybė keletą naktų praleisti buvusiame kariškame bunkeryje.
Auginami ir grybai, bręsta sūriai
Štai kompanijos „Gotthard Pilze“ darbuotojas šitakius renka buvusioje šaudmenų saugykloje, įsikūrusioje šalia Erstfeldo miesto. Kompanija šiuos grybus augina net 11 bunkerių, o per metus jų rinkai patiekia 24 tonas.
Kitos kompanijos „Seiler Kaserei AG“ produkcija – rakletės sūris bręsta ant stelažų, įrengtų buvusioje šaudmenų saugykloje Gisvilo mieste.
Dalis erdvių virto muziejais
Apie buvusius Šveicarijos bunkerius byloja užmaskuotos detalės, pavyzdžiui, 105 mm pabūklas forto „Furggels“ teritorijoje netoli Sen Magretenbergo kaimo. Šis fortas gyvavo 1946–1998 metais, o dabar tapo muziejumi.
Buvusio „Sasso da Pigna“ forto teritorijoje taip pat kyšo pabūklo vamzdžio žiotys. Šis fortas, kuris įsikūręs 2106 metrų aukštyje, Sent Gotardo perėjoje, savo vaidmenį atliko net iki 1999-ųjų. Fortas taip pat tapo muziejumi. O štai Dugingeno mieste esantis bunkeryje nėra nei viešbučių, nei muziejų, jis virto viduramžių pilimi.
Parengta pagal theguardian.com