Pabūgę problemų dėl nuomininkų, suranda kitų būdų investuoti

Turintys laisvų lėšų ir svarstantys, kaip jas geriausiai „įdarbinti“, neretai nusprendžia įsigyti butą kaip investiciją į ateitį, kartu uždirbant ir iš nuomos. Tai liudija ir skaičiai – pastaraisiais metais fiksuojama daugiau būsto, skirto nuomai, pirkimo sandorių. Šiuos pokyčius lėmė ir po 2009-ųjų krizės sparčiai brangstanti būsto nuoma.

Vienas iš būdų investuoti į nekilnojamąjį turtą yra įsigyti jį valdančios bendrovės akcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas iš būdų investuoti į nekilnojamąjį turtą yra įsigyti jį valdančios bendrovės akcijų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Advokatas A.Šliavas patarė su nuomininkais visuomet pasirašyti detalią nuomos sutartį, tam, kad būtų galima apsisaugoti nuo įvairių nesutarimų ateityje.<br>„INVL Asset Management“ nuotr.
Advokatas A.Šliavas patarė su nuomininkais visuomet pasirašyti detalią nuomos sutartį, tam, kad būtų galima apsisaugoti nuo įvairių nesutarimų ateityje.<br>„INVL Asset Management“ nuotr.
Pasak Egidijaus Damulio teigimu, norint investuoti į nekilnojamąjį turtą galima rasti būdų, kai nereikia pirkti NT objekto asmeniškai bei rūpintis jo valdymu pačiam.<br>„INVL Asset Management“ nuotr.
Pasak Egidijaus Damulio teigimu, norint investuoti į nekilnojamąjį turtą galima rasti būdų, kai nereikia pirkti NT objekto asmeniškai bei rūpintis jo valdymu pačiam.<br>„INVL Asset Management“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-02-23 15:29, atnaujinta 2017-06-06 21:28

Vietoj planuotų pajamų – rūpesčiai

Būsto pirkimas nuomai turi savo „kainą“, kurią nuomotojui tenka „atidirbti“ – rūpintis būsto priežiūra, remontu, taip pat spręsti ne tik su nuoma, bet ir su nuomininkais susijusias problemas. Be to, šis planas ne visada pavyksta. Pirmiausia nusivilti gali tie, kurie imasi šio „verslo“ nepasirengę, – tokiais atvejais situacija gali tapti ir sunkiai išsprendžiama.

Interneto forumuose ir socialiniuose tinkluose apstu istorijų apie būstus nuomojančius žmones ir jų bėdas su nuomininkais. Štai vienas būstą nuomojantis vilnietis buvo patenkintas savo sprendimu, kol nuomininkų šeimoje nekilo problemų: vyras išsikraustė ir paliko gyvenimo draugę su vaiku nuomojamame bute. Nuomininkė ėmė nereguliariai mokėti už komunalines paslaugas, teisindamasi sunkia finansine situacija.

Dabar buto savininkui tenka nuolat derėtis, kad nuomininkė sumokėtų bent dalį sumos ir nesikauptų skolos komunalininkams. Dar viena bėda kyla, jei tokie negalintys susimokėti nuomininkai nuomojamame būste yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, ypač su nepilnamečiais vaikais.

Patiria ir finansinių nuostolių

Advokatų kontoros „Cobalt“ vadovaujantis teisininkas ir advokatas Aušrys Šliavas teigė, jog šios nemalonios situacijos – tik dalis tų, kurias tenka išgirsti iš žmonių, nusprendusių uždirbti iš nekilnojamojo turto nuomos. „Žinoma, tokių problemų kyla toli gražu ne visada, tačiau kai su jomis susiduriama, tenka išeikvoti nemažai laiko, patiriama ir finansinių nuostolių“, – pastebėjo teisininkas.

Pasak A. Šliavo, dažnam nuomotojui galvos sopulį kėlusi situacija dėl gyvenamosios vietos deklaravimo nuomojamame būste nuo šių metų pradžios tapo kiek geresnė: įsigaliojus įstatymų pakeitimams, nustatyta galimybė nuomojamo turto savininkui duoti terminuotą (tik tam tikrą laiką galiojantį) sutikimą nuomininkui deklaruoti gyvenamąją vietą išnuomotame objekte.

Nuoma – ne tik lengvas uždarbis

Pasak advokato, NT nuoma – laiko ir darbo reikalaujanti veikla, iš kurios uždirbti nėra visada paprasta ir lengva.

„Kalbant bendrai, bet kokį NT objektą nuomojančiam žmogui reikia nusiteikti tapti ūkvedžiu, kuris turi nuolat viską apgalvoti ir prireikus greitai pasitelkti įvairių sričių profesionalus – santechnikus, dažytojus, stalius ir pan. Žinoma, galima šią funkciją pavesti tos srities profesionalui, bet pavienio turto nuomos atveju toks pasirinkimas gali iki minimumo apkarpyti nuomos pajamas“, – kalbėjo A.Šliavas.

Teisininkas patarė, kad pagrindinis įrankis, kuris nuomotojui padėtų ramiau gyventi – tai detali, įvairias gyvenimo situacijas aptarianti nuomos sutartis.

„Tiesa, reikia turėti omenyje, kad būsto nuomos atveju įstatymai yra neabejotinai palankesni nuomininkui. Tai reiškia, kad nuomos sutartyje galima nustatyti ne bet kokius nuomininkus drausminančius reikalavimus, kadangi kilus ginčui ir jam pasiekus teismą, gali paaiškėti, jog vienas ar kitas nuomos sutartyje nustatytas įpareigojimas nuomininkui yra negaliojantis ir neįgyvendinamas, nes prieštarauja įstatymui“, – pastebi A.Šliavas.

Užstatas – neišgelbės

Iš dalies apsisaugoti nuo nuomininko nemokumo galėtų nuompinigių mokėjimas avansu (už vieną ar kelis mėnesius į priekį). Vis dėl to, įstatyme yra aiškiai pasakyta, kad nuomotojas neturi teisės reikalauti mokėti nuomos mokesčio iš anksto, išskyrus pirmąjį nuomos mėnesį. Tiesiogiai nedraudžiama iš nuomininko prašyti piniginio užstato, kuris būtų naudojamas nuomotojo patirtiems nuostoliams padengti.

Nėra garantijų, kad ginčui pasiekus teismą toks užstatas nebūtų pripažintas nuomos mokesčiu avansu. Ir tokių pavyzdžių praktikoje yra ne vienas. Šiuo požiūriu negyvenamųjų, tarp jų ir komercinių, patalpų nuomos teisinis reglamentavimas yra kur kas labiau subalansuotas.

Investuoti galima lanksčiau

Investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovės „INVL Baltic Real Estate“ direktoriaus Egidijaus Damulio teigimu, norint investuoti į nekilnojamąjį turtą ir išvengti rūpesčių jį nuomojant, galima rinktis ir alternatyvius būdus, kai nereikia pirkti NT objekto asmeniškai bei rūpintis jo valdymu pačiam.

Pastaruoju metu pasirodė ir naujų alternatyvų, kuriomis gali pasinaudoti dauguma gyventojų. Vienas tokių būdų – įsigyti nekilnojamąjį turtą valdančios bendrovės akcijų. Tai galimybė lanksčiai dalyvauti komercinio nekilnojamojo turto rinkoje net ir su nedideliu pradiniu kapitalu.

Kiekvienas gali pasirinkti sau priimtino dydžio sumą ir investuoti ją į bendrovę, kuri jau turi suformavusi ir profesionaliai valdo patrauklaus bei perspektyvaus komercinio nekilnojamojo turto objektų krepšelį Vilniuje ir Rygoje.

„Asmeniškai investuoti ar tiesiogiai įsigyti stambius tokio pobūdžio objektus daugumai gyventojų nėra realių finansinių galimybių, o investicija į tokį turtą sėkmingai valdančios bendrovės akcijas gali būti pakankamai patraukli palyginti su panašios rizikos alternatyvomis“, – pabrėžė E. Damulis.

Pasak specialisto, vietoj NT objekto perkant NT valdymo bendrovės akcijas, taip pat išvengiama ir kitų su tuo susijusių rūpesčių bei išlaidų: banko paskolos administravimo, hipotekos, notarų, turto draudimo, remontų ir kitų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.