Taip dar nebuvo: šluojami butai, kurių kaina – per 500 000 eurų?

Vilniaus nekilnojamojo turto rinka pirmą kartą susiduria su nauju reiškiniu – sostinėje graibstomi prabangūs apartamentai, kurių vienas kvadratinis metras kainuoja tiek, už kiek statistinis lietuvis perka savo automobilį – nuo 2,5 tūkst. iki 5 tūkst. eurų. Nauja ir tai, kad didžiausio susidomėjimo sulaukia palyginti nedideli, 60-100 kv. m, apartamentai, kuriuos jų savininkai perka tikėdamiesi vėliau nuomoti.

Sostinėje graibstomas nekilnojamasis turtas, kurio kv. kaina siekia siekia 5 tūkst. eurų.<br>123 rf asociatyvioji nuotr.
Sostinėje graibstomas nekilnojamasis turtas, kurio kv. kaina siekia siekia 5 tūkst. eurų.<br>123 rf asociatyvioji nuotr.
Sostinėje graibstomas nekilnojamasis turtas, kurio kv. kaina siekia nuo 2,5 iki 5 tūkst. eurų.<br>123 rf asociatyvioji nuotr.
Sostinėje graibstomas nekilnojamasis turtas, kurio kv. kaina siekia nuo 2,5 iki 5 tūkst. eurų.<br>123 rf asociatyvioji nuotr.
Šiame kvartale Olimpiečių g. planuojama pasodinti didelį sakurų sodą.<br>vizulaizacija
Šiame kvartale Olimpiečių g. planuojama pasodinti didelį sakurų sodą.<br>vizulaizacija
Dizainerės Indros Marcinkevičienės sukurtas būstas „Ozo namuose“ taip pat bus pardauodamas..<br>Karlo nuotr.
Dizainerės Indros Marcinkevičienės sukurtas būstas „Ozo namuose“ taip pat bus pardauodamas..<br>Karlo nuotr.
L.Garbačausko nuotr.
L.Garbačausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 10, 2016, 1:39 PM, atnaujinta May 26, 2017, 1:16 AM

Nekilnojamojo turto ekspertų teigimu, tokio susidomėjimo prabangiais apartamentais, koks yra dabar, nebuvo net prieš krizę. Dėl to 2008-2009 m. ir tokio būsto pasiūla buvo labai kukli. O štai šiuo metu Vilniaus centre vienu metu vykdomi net keli projektai, kurie mėgina malšinti prabangių apartamentų alkį nekilnojamojo turto rinkoje.

Keičiasi prabangos standartai

Didžiausias sostinėje prabangaus būsto projektas įgyvendinamas ant Neries kranto. Įsigijusi sklypą Olimpiečių gatvėje, bendrovė „Hanner“ čia pradėjo statyti septynis daugiabučius. Kvartale bus įrengta itin erdvi požeminė automobilių parkavimo aikštelė, kurioje tilps 260 automobilių. Dėl to gyventojai galės įsigyti daugiau nei vieną automobilio parkavimo vietą.

Mindaugo gatvėje įrenginėjamas daugiabutis, kur pirkėjams bus pasiūlyti 69 butai, 100 požeminės automobilių stovėjimo aikštelės vietų, išsaugotas, neužstatytas vidinis namo kiemas, skirtas žaliajai zonai.  

Gedimino prospekte vyksta darbai penkių aukštų daugiabutyje. Jame bus komercinės patalpos, 30 butų ir daugiau nei 60 vietų automobiliams požeminėje aikštelėje.

J.Basanavičiaus gatvėje statytojai pirkėjus vilios 60 prabangių 1-4 kambarių apartamentų. Pastate taip pat bus įrengtas 72 vietų požeminis garažas.

Tuo, kad statinys pastatytas iš gerų, kokybiškų statybinių medžiagų, pirkėjo jau nenustebinsi – jam tai savaime suprantama. Labai svarbus išskirtinio būsto akcentas – ką apartamentų gyventojas mato per langus, kokioje miesto vietoje yra jo gyvenamoji vieta. Būtent apie tai plėtotojai galvojo pirkdami sklypą Olimpiečių gatvėje.

Prie pat Neries iškilusiuose namuose atsivers puikūs vaizdai į Gedimino pilį, senamiesčio bokštus, kitas vaizdingas sostinės vietoves.

Olimpiečių gatvėje 1,4 ha sklype statomi septyni, mažaaukštės statybos gyvenamosios paskirties pastatai. Projekto „Pilies apartamentai“ būstai bus A ir B energetinės klasės namuose.

Prabangių apartamentų pirkėjui labai svarbi ir vieša kvartalo aplinka, kiemų jaukumas, privatumas, saugumas. Tokiuose projektuose svarbi kiekviena detalė. Taip pat būtina sukurti ir išskirtinių akcentų, kurie tiesiog keltų nuotaiką ir džiugintų akį. „Antai mes viename kvartale numatėme pasodinti didelį sakurų sodą“, – pažadėjo A.Avulis.

Pasak ekspertų, didžiausią paklausą turi tie prestižiniai projektai, kurie gali pasiūlyti pirkėjams ką nors išskirtinio: ne tik vietą centrinėje miesto dalyje, bet ir įdomesnius, komfortiškesnius architektūrinius sprendimus, išskirtinę aplinką, prestižinių objektų kaimynystę, gražius vaizdus pro langus ir pan.

Kainos negąsdina

Prabangaus būsto kainos daug kur jau pranoko ir buvusias iki krizės, kai kilo nekilnojamojo turto pirkimo bumas. Vis dėlto bendrovės „Capital“ prabangaus būsto brokerių komandos vadovas Elidijus Zalieckas tvirtino, kad didelės kainos klientų neatbaido. „Kasdien konsultuojame pirkėjus, ieškančius prabangaus buto. Tai rodo, kad nepaisant labai didelių kainų, susidomėjimas prabangiu būstu šiuo metu tik auga“, – tikino jis.

Pasak E.Zaliecko, pirkėjų negąsdina svaiginančios prabangaus būsto kainos – apartamentai sostinėje tik su daline apdaila kainuoja nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. eurų už kvadratinį metrą. „Nemažai žmonių perka mažesnio ploto 1–2 kambarių apartamentus, kuriuos tikisi išnuomoti už maždaug 500 eurų.

Mažesnio ploto butai jau perkami ir „Pilies apartamentuose“, nors dar tik klojami pamatai. Bet neabejotina, kad ir kiti kvartalo apartamentai sulauks dėmesio įsibėgėjant statyboms“, – pasakojo brokeris.

Proveržis stebimas antrus metus

Prabangaus būsto pirkėjų daugėja jau antri metai. Bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, 2014 m. Vilniuje parduoti 325 tokie butai, 2015 m. – 578, 2016 m. nuo sausio iki kovo – 186. „Jei visi 2016 m. bus tokie kaip pirmasis jų ketvirtis, bendras pardavimų kiekis būtų 744 butai – dar daugiau nei labai sėkmingais laikytų 2015 m. pardavimai. Panašu, kad bent šiais metais prestižinio būsto rinkoje turėsime gan tvirtą pusiausvyrą, kai pasiūla rinkoje atitinka paklausą“, – situaciją komentavo „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

Jo nuomone, iki 2015 m. prabangių būstų paklausa buvo labai menka tik todėl, kad tokių būstų rinkoje buvo mažai. „Atsigaunant rinkai, plėtotojai matydami šį neatitikimą paskutiniais metais pradėjo gerokai aktyviau statyti prestižinius būstus ir išaugusi pasiūla randa savo pirkėjus“, – aiškino S.Vagonis.

Kada rinka pasisotins?

E.Zalieckas prognozuoja, kad šiais metais pirkėjų alkis prabangiam būstui dar išliks. „Šiuo metu stebime labai stiprų augimą. Remiantis užsienio ekspertų prognozėmis, Europoje, taigi taip pat ir Vilniuje, nekilnojamojo turto paklausa panašiu tempu augs iki kitų metų vidurio, paskui ji turėtų stabilizuotis“, – mano E.Zalieckas.

S.Vagonis mano, kad ir ekonominių nuosmukių laikotarpiais prabangus, geroje vietoje esantis būstas išlieka vertingas. „Remiantis pasauline praktika, ilguoju laikotarpiu prestižinis būstas centrinėje miesto dalyje išsaugo savo vertę“, – teigė jis.

20 mln. eurų investicijų į projektą „Pilies apartamentai“ sėkme neabejoja ir A.Avulis. „Londone po krizės kainos į ankstesnį lygį pirmiausia grįžo prestižiniame segmente. Tai galima pastebėti ir Vilniuje. Centrinėje miesto dalyje butų kainos šiuo metu yra apie 3-3,5 tūkst. eurų už kv. m, o butai, per kurių langus matyti tokie įspūdingi vaizdai kaip Gedimino pilis, Neries upė ar Senamiesčio bažnyčios, kaina siekia 4,5–5 tūkst. eurų už kv. m“, – pastebi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.