Verslo centrai suka į žaliąjį sostinės rajoną

Į darbą – dviračiais, po darbo su sportine apranga – tiesiai į Vingio parką. Žvėryne dirbantys specialistai ar verslininkai sugeba ir taip susidėlioti darbotvarkę. Tačiau ir kitų pranašumų šiame rajone – apstu.

Privalumai: Žvėryne įsikūrusių kompanijų atstovai vertina darbą gamtos prieglobstyje ir patogų susisiekimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Privalumai: Žvėryne įsikūrusių kompanijų atstovai vertina darbą gamtos prieglobstyje ir patogų susisiekimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplink Žvėryno biurų pastatus apstu žaliųjų erdvių, kurias kuriant prisideda čia dirbantys žmonės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aplink Žvėryno biurų pastatus apstu žaliųjų erdvių, kurias kuriant prisideda čia dirbantys žmonės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Toks žaliojo Vilniaus rajono vaizdas atsiveria iš baigiamo statyti „Green Hall 2“ verslo centro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Toks žaliojo Vilniaus rajono vaizdas atsiveria iš baigiamo statyti „Green Hall 2“ verslo centro.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Simonas Liutkus („Lietuvos rytas“)

Oct 1, 2016, 5:43 PM, atnaujinta May 11, 2017, 4:12 PM

Sostinėje biurų pastatai kyla vienas po kito. Tačiau jų prigrūstame Konstitucijos prospekte jau tapo visiškai ankšta.

Natūralu, kad verslas keliasi ten, kur patogiau. O Žvėrynas pastaraisiais metais tapo būtent tokia vieta. Kitaip nei tame pačiame Konstitucijos prospekte, nauji verslo centrai čia kyla pačiame gamtos prieglobstyje – juk anksčiau šis rajonas buvo didikų Radvilų žvėrių medžioklės rezervatas.

Darbuotojai jaučiasi puikiai

Verslo centre „Green Hall“ įsikūręs „Barclays“ Operacijų centras Lietuvoje – bene didžiausias Žvėryno rajono darbdavys. Šiame centre dirba daugiau nei 1,5 tūkst. darbuotojų.

„Barclays“ Operacijų centro Lietuvoje vykdomasis direktorius Mariano Andrade Gonzalezas tvirtino, kad Žvėrynas yra labai patogus rajonas – jis visai šalia centro, čia lengva atvykti ir asmeniniu, ir viešuoju transportu, ir daugelio mėgstamais dviračiais.

„Dalis mūsų darbuotojų į darbą atvykstą dviračiais – gali būti, kad, be biure išpopuliarėjusių sveikos gyvensenos įpročių, įtakos turi ir malonus kraštovaizdis pakeliui į darbą. Taip pat pastebėjome, kad kai kurie darbuotojai iš darbo išeina persirengę sportinę aprangą – galbūt keliauja sportuoti tiesiai į Vingio parką?“ – svarstė M.Andrade Gonzalezas.

Viskas tarsi po ranka

Žvėryne įsikūrusios bendrovės „Schüco Lietuva“ pardavimų vadovas Gintaras Korizna pasakojo, kad ieškodama patalpų įmonė apžiūrėjo ne vieną verslo centrą, o šiame sostinės rajone nusprendė apsistoti dėl patogumo.

„Iš čia patogu nuvykti visur, kad ir į oro uostą, kuriame mums neretai tenka sutikti svečius ir partnerius. Kadangi čia pat sostinės centras, nekyla problemų ir dėl atstumo iki jiems reikiamų viešbučių.

Dar vienas pranašumas – žaluma, kurios dirbant labai reikia. Ir tekanti Neris. Žvelgiu į ją pro savo kabineto langą, ir kyla įvairių minčių. Tai – kaip mankšta smegenims“, – pasakojo G.Korizna.

Kaip svarbią Žvėryno ypatybę pašnekovas minėjo galimybę atvykti į darbą dviračiu.

„Tai labai patogu. Pats rugsėjo pradžioje taip dariau, kai visas miestas duso nuo spūsčių“, – sakė „Schüco Lietuva“ pardavimų vadovas.

Laukia tikras proveržis

Nekilnojamojo turto (NT) rinkos specialistų teigimu, Žvėryno rajonas tampa vis patrauklesne erdve verslo biurų plėtrai – prognozuojama, kad per kelerius metus Žvėryne verslo biurų plotas išaugs keleriopai.

„Newsec“ tyrimų ir analizės paslaugų grupės vadovas Baltijos šalims Mindaugas Kulbokas suskaičiavo, kad Žvėryne bendras biurų patalpų plotas siekia 49 tūkst. kvadratinių metrų, o per artimiausius trejus metus ji gali padidėti dar 63 tūkstančiais ir pasiekti 112 tūkst. kvadratinių metrų.

Agentūros „Ober-Haus“ Komercinio NT departamento vadovas Darius Tumas teigė, kad Žvėryną vertinant iš komercinio NT perspektyvos jau reikia praplėsti rajono ribas.

„Šiuolaikinių biurų vadinamajame senajame Žvėryne yra apie 18 tūkst. kvadratinių metrų. Dar apie 25 tūkst. yra šiaurinėje Žvėryno teritorijoje – tarp T.Narbuto ir Ukmergės, Geležinio Vilko gatvių, šalia „Panoramos“ prekybos centro. Šis skaičius per artimiausius dvejus metus smarkiai pasikeis – bus pastatyta mažiausiai 30 tūkst. kvadratinių metrų naujų biurų, kurių dauguma bus būtent šiaurinėje Žvėryno seniūnijos dalyje“, – teigė D.Tumas.

Šiuo metu Žvėryno rajone plėtojami „Green Hall“, Žvėryno verslo fabriko, „Narbuto 5“, „L25“, „S7“ bei keletas mažesnių verslo centrų.

Pranašumai – akivaizdūs

Pasak M. Kulboko, komercinio NT plėtotojai Žvėryną vertina dėl daugelio priežasčių. Tai – geras susiekimas automobiliu, viešuoju transportu ar dviračiais.

Be to, tai yra tikrai žalias rajonas – daug želdynų, šalia teka Neris, netoli ir Vingio parkas. Pats Žvėrynas yra harmoningai išplėtotas – čia vyrauja neaukšti gyvenamieji pastatai, nedidelės jaukios gatvės, žaliosios erdvės.

„Visa tai labai svarbu, nes šiuolaikiški darbuotojai vertina ekologišką darbo aplinką, buvimą arčiau gamtos. Kadangi padėtis darbo rinkoje yra gana įtempta, darbdaviai stengiasi įtikti darbuotojams, todėl biuro vieta tampa svarbia motyvimo priemone“, – pabrėžė M.Kulbokas.

„Ober-Haus“ ekspertas D.Tumas taip pat minėjo unikalią Žvėryno geografinę padėtį. „Šis rajonas tolygiai nutolęs nuo visų kitų miesto rajonų, tad norint pasiekti reikiamą objektą nereikia važiuoti per visą miestą.

Visuomeninis transportas, dviračių ir automobilių dalinimosi vietos – viskas šalia. Kartu Žvėryne, kitaip nei visoje centrinėje miesto dalyje, nėra apmokestintas automobilių stovėjimas.

Be abejo, itin svarbi ir Žvėryno rajono reputacija – vilniečiai šį miesto rajoną nuo seno laiko prestižiniu“, – pažymėjo D.Tumas.

Vieta pati įpareigoja

„Newsec“ ekspertas M.Kulbokas įsitikinęs, kad, nepaisant kylančių naujų biurų centrų, šio rajono plėtra yra subalansuota, o nauji verslo centrai darniai įsilieja į rajono vietovaizdį. Pasak jo, Žvėryne gyvenamieji, biurų ir prekybos pastatai sudaro darnią urbanistinę visumą.

„Kai kurie miesto rajonai, kuriuose dominuoja verslo centrai, ištuštėja pasibaigus darbo dienai.

Pastaruoju metu grįžtama prie požiūrio, kad šiuolaikiškas rajonas turi pulsuoti gyvybe visą dienos laiką – ryte ir dieną rajono erdvę užpildo biurų darbuotojai, o vakare ir savaitgaliais – vietos gyventojai“, – aiškino specialistas.

Žaliasis rajonas įpareigoja ir pačius biurų statytojus. Antai šįmet duris atversianti verslo centras „Green Hall 2“ bus vienintelis Lietuvoje, kuriam šildyti ar vėsinti pakaks žemės gelmių energijos.

Iš viso po pastatu ir aplink jį buvo išgręžta keturiasdešimt gręžinių, kurių gylis siekia iki 100 metrų. Verslo centro energijos poreikiams patenkinti panaudota apie 7 kilometrus geoterminės sistemos vamzdžių.

„Naujasis verslo centras kyla natūralios gamtos pašonėje – prie upės, prie jau esančių žaliųjų erdvių. Jau vien tai įpareigoja būti nekenksmingiems aplinkai. „Green Hall“ verslo kvartalo koncepcija paremta tvarumo principais, o juk geoterminis šildymas palieka tik minimalius anglies dvideginio pėdsakus.

Yra ir ekonominis aspektas: tokie sprendimai leis gerokai sumažinti išlaidas komunalinėms paslaugoms, o tai ir mums, ir nuomininkams yra labai svarbu“, – tvirtino 17 mln. eurų į šį verslo centrą investuoti nusprendusio koncerno SBA viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Šiuo metu Žvėryno rajone plėtojami „Green Hall“, Žvėryno verslo fabriko, „Narbuto 5“, „L25“, „S7“ bei keletas mažesnių verslo centrų.

Darni verslo ir bendruomenės kaimynystė

*Ar Žvėryno bendruomenė neprieštarauja, kad jų rajone kuriasi didžiuliai verslo centrai? Anot jų plėtotojų, su vietos gyventojais nuolat bendraujama ir tariamasi, ką įmanoma padaryti bendram labui, todėl visuomenė nusiteikusi palankiai.

*Juolab kad pačios verslo įmonės stengiasi prisidėti prie Žvėryno gerovės. Antai prieš keletą metų „Barclays“ įkūrė laisvalaikio viešąją erdvę šalia „Green Hall“ pastato esančios Neries upės.

*Atšilus orams darbuotojai čia susitinka kartu papietauti, pakeisti darbo aplinkos ar tiesiog pailsėti ir pasilepinti gražiais orais ir vaizdu į upę bei miestą.

„Praėjusiais metais Žvėryno bendruomenės buvome pagerbti už gražiausiai sutvarkytą aplinką – įrengtą viešąją erdvę paupyje. Tai buvo trejus metus trukusio nuoseklaus, nuoširdaus darbo rezultatas, į kurį mūsų darbuotojai įtraukė ne tik vieni kitus, bet ir be atlygio dirbusius architektus, savivaldybę, kitus partnerius. Tai buvo dovana bendruomenei ir Vilniui“, – sakė „Barclays“ Operacijų centro Lietuvoje vadovas M.Andrade Gonzalezas.

*Juolab kad kuriama infrastruktūra naudojasi ne tik darbuotojai, bet ir vietos gyventojai. Antai šalia „Green Hall“ verslo centrų buvo visiškai rekonstruotas dviračių takas, nuo „Forum Palace“ iki pat Paupio gatvės jis paplatintas, pakeista danga, įrengti laiptai, nuvažiavimai ir užvažiavimai, baigiamas įrengti apšvietimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.