Tikitės įteisinti savavališką statybą? Yra kelių

Naujasis Statybos įstatymas pakeitė įmokos už savavališkos statybos įteisinimą mokėjimo principus, rašoma pranešime spaudai. Pagal nustatytą formulę apskaičiuota įmoka dukart didesnė nei buvo iki 2017 metų. Prie šios sumos dar reikėtų pridėti baudos dydį už savavališką statybą. Be to, vis tiek reikia parengti statinio projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD). Taip įteisinti statybą galima tik kai toks statinys toje teritorijoje gali būti pagal galiojančius teisės aktus.

Pagal Statybos įstatymo 1 priede nustatytus principus apskaičiuotą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą dabar reikia mokėti ir tada, kai statybos valstybinės priežiūros pareigūnai dar nespėjo jos užfiksuoti.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Pagal Statybos įstatymo 1 priede nustatytus principus apskaičiuotą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą dabar reikia mokėti ir tada, kai statybos valstybinės priežiūros pareigūnai dar nespėjo jos užfiksuoti.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT.lt

Jan 30, 2017, 12:17 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:33 AM

Galimybę įteisinti savavališką statybą numato Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros įstatymas. Bet tik tada, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame yra savavališka statyba, tokios paskirties naujo statinio statyba yra galima arba tokie šio statinio rekonstravimo, remonto ar griovimo darbai galimi pagal galiojančius detaliuosius planus ar žemės valdos projektus (jeigu jie privalomi), taip pat bendruosius planus ar specialiojo teritorijų planavimo dokumentus.

Taip pat statyba neturi prieštarauti imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams. Pagal įstatymus kliūtimi įteisinti statybą gaunant SLD nelaikina aplinkybė, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) dėl reikalavimo pašalinti savavališkos statybos padarinius nevykdymo jau kreipėsi į teismą.

Įmoka už savavališkos statybos įteisinimą apskaičiuojama ir sumokama prieš išduodant SLD pagal asmens, kuris siekia įteisinti statybą, pateiktą statinio ar statinio projekto ekspertizės aktą. Jos dydis priklauso nuo savavališkai atliktų statybos darbų, įskaitant panaudotus statybos produktus, sąnaudų vertės. Pavyzdžiui, į savavališkai statomo statinio statybą investavus 20 tūkstančių eurų, jos įteisinimas šiais metais kainuotų 2 762 eurus.

Pagal Statybos įstatymo 1 priede nustatytus principus apskaičiuotą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą dabar reikia mokėti ir tada, kai statybos valstybinės priežiūros pareigūnai dar nespėjo jos užfiksuoti. Kai gavus SLD įteisinti statybos darbai, dėl kurių nebuvo surašytas savavališkos statybos aktas, ir po to šią aplinkybę nustato VTPSI, mokėtinos įmokos dydis apskaičiuojamas, įvertinant laikotarpių nuo savavališkos statybos darbų pradžios iki SLD išdavimo ir iki statybos užbaigimo (jeigu statybos užbaigimo procedūros nebuvo atliktos, – iki fakto, kad nebuvo sumokėta įmoka, nustatymo momento) trukmę.

Jeigu asmuo prašyme išduoti SLD pats nurodo, kad atliko savavališkus statybos darbus, dėl kurių nėra surašytas savavališkos statybos aktas, SLD išdavimo procedūros nestabdomos. Šiuo atveju asmeniui sumokėjus 50 procentų mažesnę įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, visos procedūros atliekamos nustatyta tvarka, apie tokį prašymą informuojant VTPSI.

Neteisėtos statybos pažeidžia konstitucinį teisės viršenybės principą, viešąjį interesą, daro žalą aplinkai bei darniai teritorijų plėtrai, gali kelti grėsmę žmonių saugumui. Nelegalūs statiniai neretai pakenkia tretiesiems asmenims. Todėl būtina vadovautis teisės aktų reikalavimais ir statybas pradėti tik įsitikinus, kad jos toje teritorijoje galimos.

VTPSI ragina pranešti apie įtariamus neteisėtos statybos atvejus VTPSI „Karštosios linijos“ telefonu su atsakikliu (8 5) 272 1072, užpildžius el. pranešimo formą, www.planuojustatyti.lt pateikus el. pranešimą apie galimai savavališkas statybas, faksu (8 5) 207 4753 ar raštu A. Vienuolio g. 8, LT-01104 Vilnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.