Garsią grūdų įmonę iš Nemuno pakrantės iškeldins drąsi idėja

Naujų erdvių statyboms besidairančių nekilnojamojo turto žinovų akys nukrypo į Nemuno pakrantėje įsikūrusią „Kauno grūdų“ įmonę. Sumanymas ją iškeldinti jau buvo aptarinėjamas prieš dešimtmetį.

Atsiradus poreikiui „Kauno grūdų“ įmonę savininkai galėtų perkelti į Alytų arba net visai parduoti verslą. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Atsiradus poreikiui „Kauno grūdų“ įmonę savininkai galėtų perkelti į Alytų arba net visai parduoti verslą. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, „Lietuvos rytas“

Jul 16, 2017, 9:05 PM, atnaujinta Jul 16, 2017, 9:19 PM

„Kauno grūdų“ darbuotojams nerimauti dar neverta – pirmajame etape statybos vyktų maždaug 10 hektarų ploto žemės sklype, esančiame greta įmonės teritorijos. Jis ribojasi su sklypu, kuriame Kauno savivaldybė planuoja statyti M.K.Čiurlionio koncertų centrą.

Šios teritorijos šeimininkai – vienas „Kauno grūdų“ įmonės savininkų Tautvydas Barštys ir bendrovės „Skaita“ vadovas Robertas Jocius.

„Kalbos apie galimas statybas jau vyksta. Jeigu rinkoje bus poreikis imtis tokio projekto, prasidės ir darbai“, – svarstė T.Barštys. Jis mano, kad ši Žemosios Fredos rajono teritorija galėtų būti panaši į Konstitucijos prospektą Vilniuje.

Pakvietė garsų architektą

R.Jocius prisiminė, kad kartu su partneriais 2006 metais buvo pasikvietęs garsų Norvegijos architektą Nielsą Torpą, kurį išgarsino namų bei kvartalų projektai tiek prie upių, tiek prie jūros.

N.Torpas šiai Kauno vietovei prognozavo puikias perspektyvas. Jis taip pat genialia pavadino idėją Nemuno saloje statyti naują sporto areną ir nesuklydo.

Vis dėlto išskirtinį projektą teko kišti į stalčių dėl nekilnojamojo turto rinką tuomet sukausčiusio ekonomikos nuosmukio.

R.Jocius mano, kad didelių pokyčių projekte nebūtų. Galbūt daugiau dėmesio reikėtų skirti komercinės paskirties statiniams, tačiau kvartale būtų statomi ir būstai, formuojamos viešosios erdvės.

Regi nepanaudotų galimybių

„Skaitos“ vadovas pranešė, kad iš pradžių ketinama atlikti galimybių studiją – šis darbas gali užtrukti apie pusmetį.

„Norime kompleksiškai ištirti, kiek ir kokių pastatų galima statyti“, – kalbėjo R.Jocius. Pasak jo, tektų atsižvelgti į kultūros paveldo specialistų reikalavimus, nes „Kauno grūdams“ priklauso senovinis malūnas.

Verslininkas įžvelgė daugybę šios vietovės privalumų – ji įsikūrusi beveik miesto centre ir labai nesunku net be automobilio pasiekti „Žalgirio“ areną, prekybos centrą „Akropolis“, Kauno senamiestį ir būsimą koncertų centrą.

„Gyventi šalia upės žmonėms labai patrauklu, tačiau ši galimybė Kaune kol kas nepanaudojama“, – svarstė R.Jocius.

Sutiktų perkelti gamyklą

Kartu su „Kauno grūdų“ įmonės teritorija Nemuno pakrantėje galima suformuoti net 25 hektarų ploto sklypą.

„Kauno grūdų“ vadovas T.Barštys mano, kad esant reikalui įmonę būtų galima perkelti į Alytų, mat bendrovė šiame mieste taip pat plečia veiklą.

„Man turbūt užteks darbo šitoje įmonėje, o palikuoniai galės ieškoti kitokių sprendimų. Viskas priklauso nuo siūlomos kainos“, – svarstė verslininkas.

T.Barštys neatmetė galimybės išvis parduoti įmonę, mat rinkoje labai sunku konkuruoti su visame pasaulyje dirbančiais ir didelių galimybių turinčiais gamintojais.

Būtent tokiam pirkėjui kaunietis galėtų ryžtis parduoti verslą, kad būtų užtikrintas senas tradicijas turinčios įmonės veiklos tęstinumas.

Vis dėlto jokių konkrečių susitarimų T.Barštys nėra pasiekęs, galimi investuotojai tik žvalgosi.

Esminiai pokyčiai – ir šiapus Nemuno

„Vičiūnų grupei“ apleistą viešbutį „Respublika“ Kauno centre pardavęs verslininkas Gintaras Kviliūnas visai šalia jo pats ketino statyti naują verslo centrą, bet įvykiai pasisuko visai netikėta linkme.

Praėjusių metų pabaigoje G.Kviliūnas pasakojo apie planus 2017-ųjų pirmąjį ketvirtį pradėti darbus, o metų pabaigoje turėjo iškilti du 7 aukštų pastatai, kurių bendras plotas siektų 7400 kvadratinių metrų.

Darbai numatytu laiku neprasidėjo, o G.Kviliūną pakirto sunki liga. Iš pradžių tęsti projektą planavo jo sūnus, tačiau neseniai projektą plėtojanti bendrovė „Fugetė“ atiteko naujiems savininkams.

Nekilnojamojo turto rinkos dalyviai kalba, kad pirkėja tapo Jungtinėje Karalystėje registruota įmonė „Permira Invest“, turinti padalinius Europoje, JAV ir Azijoje.

Nuo 1985 m. veikianti bendrovė skelbiasi vykdanti įspūdingo dydžio projektus ir valdanti milijardais eurų vertinamas investicijas.

Apleistą viešbutį „Respublika“ Karaliaus Mindaugo prospekte pernai įsigijo „Vičiūnų grupė“ ir jo vietoje planuoja statyti 20 mln. eurų vertės verslo centrą „Magnum“.

Anksčiau su G.Kviliūnu susijusi bendrovė pardavė greta esantį sklypą įmonei „Imlitex Holdings“, kuri jau pradėjo didelio verslo centro statybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.