Viskas veltui: Lukiškių aikštės memorialą reikia keisti

Konkursą laimėjęs Lukiškių aikštės memorialas laisvės kovotojams neatitinka paveldosauginių reikalavimų, todėl juos bus siūloma keisti, teigia Kultūros paveldo departamentas.

 Pagal paveldosauginius reikalavimus, Lukiškių aikštės reljefas turi būti lygus.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Pagal paveldosauginius reikalavimus, Lukiškių aikštės reljefas turi būti lygus.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
  Pagal paveldosauginius reikalavimus, Lukiškių aikštės reljefas turi būti lygus.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
  Pagal paveldosauginius reikalavimus, Lukiškių aikštės reljefas turi būti lygus.<br>  R.Danisevičiaus nuotr.
 Lukiškių aikštėje skulptorius ir dizaineris A.Labašauskas mato memorialą laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Lukiškių aikštėje skulptorius ir dizaineris A.Labašauskas mato memorialą laisvės kovotojams partizanų bunkerio motyvais.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 12:54 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 4:17 PM

Įstaigos direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis BNS antradienį sakė, jog siūloma kalva, primenanti mišką ir partizanų bunkerį, pažeidžia Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos 2010-aisiais paskelbtą sprendimą, kad Lukiškių aikštė turi būti lygi.

„Mes tik iš žiniasklaidos sužinojome, ką atrinko. Kiek aš prisimenu, aikštėje turi būti lygus paviršius, tad tam tikro prieštaravimo yra. Kaip išspręsti? Negalėjo gimti projektas toks, kuris prieštarauja vertingosioms savybėms. Vertingoji savybė yra lygi aikštė. Vadinasi, negali (memorialas atsirasti), jeigu pažeidžia vertingąsias savybes“, – BNS sakė A. Degutis.

Jis sako, kad klausimą dėl Lukiškių aikštės greičiausiai ekspertams bus siūloma persvarstyti.

„Tikriausiai trauksime į darbotvarkę, kol kas sunku atsakyti. Vienokiu ar kitokiu atveju bus duodama svarstyti vertinimo tarybai. Bet jei jie pasiliks prie savo sprendimo, tai pasiliks“, – teigė jis.

KPD pranešime spaudai nurodė, jog šiuo metu pagal galiojančią tvarką galimos dvi išeitys: arba projekto organizatoriai turėtų „derinti laimėjusio autoriaus projekto ypatumus su įgyvendinamu Lukiškių aikštės tvarkymo projektu“, arba patys kreiptis į vertinimo tarybą, jog būtų persvarstytos aikštės vertingosios savybės.

„Suprantame, kad šis memorialas visuomenei yra svarbus ir norime, kad tinkamas projektas galėtų būti įgyvendintas kuo greičiau ir valstybės nustatyta tvarka. Kultūros paveldo departamentas visokeriopai konsultuos konkurso organizatorius ir įgyvendintojus, siekiant išspręsti susidariusią teisinę koliziją“, – pranešime sako KPD direktorė Diana Varnaitė.

Greičiausiai teks keisti projektą

Klausimas trečiadienį svarstytas ir Seimo Kultūros komitete. Komiteto pirmininkas R. Karbauskis BNS sako, kad paprastesnis kelias būtų koreguoti patį memorialo projektą, o ne keisti paveldosauginius reikalavimus.

„Konstatavome, kad negali būti pažeidinėjimas įstatymas ir akivaizdu, kad paveldosaugos reikalavimai, vertingosios savybės būtų šiuo išrinktu projektu pažeistos, tai turi būti rastas sprendimas. Kokį ras komisija, darbo grupė, paveldosaugininkai ir autorius – ar pakoreguos projektą, kad jis atitiktų reikalavimus, ar bus kitas kelias, mes nežinome. Suprantame tik tai, kad keisti vertingąsias savybes yra labai rimtas procesas. Jei autorius rastų kitokius sprendimus, kurie atitiktų sprendimus, būtų paprastesnis kelias“, – BNS sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat stebėjosi, jog konkurso dalyviai nebuvo informuoti apie paveldosauginius reikalavimus, tačiau priekaištus reiškė ne Kultūros ministerijos vadovybei, o KPD, kuris nepareiškė nuomonės dar kai projektai buvo vertinami.

„Labai gaila, kad kai buvo renkami pasiūlymai šiam sprendiniui, nebuvo parašyta sąlygose tokių dalykų, susijusių su paveldosauginiais reikalavimais. Konkurso dalyviai absoliučiai nežinojo, ir komisijos nariams tai buvo visiškai netikėta. Aš puikiai suprantu ir politikus, kurie vadovauja Kultūros ministerijai, ir šiaip ekspertusi – iš kur jiems žinoti, jei kažkas laiku neišdėstė, neparodė, nepaaiškino. Manau, kaltų nereikia ieškoti. Matyt, Kultūros paveldo departamentas turėjo atkreipti dėmesį, bet jis to nepadarė“, – teigė R. Karbauskis.

Politikas pastebi, kad ir antroje vietoje likęs Vyčio paminklas planuotas statyti ne aikštės plokštumoje, o ant iškilaus postamento, tad kyla klausimų, kaip tai įvertintų paveldosaugininkai. Jis taip pat užsimena, kad Vyčio skulptūra galėtų stovėti kitoje vietoje Vilniuje – vietą, R. Karbauskio nuomone, Vilniaus savivaldybė galėtų suderinti su Kultūros ministerija ar Vytį palaikančią rezoliuciją priėmusiu Seimu.

„Nuomonę turiu tokią: jei yra toks noras visuomenės, tai Vilnius kartu su Kultūros ministerija turi bandyti ieškoti tokios vietos, kuri leistų visuomenės projektu džiaugtis visiems“, – tikino jis. – Niekas nėra prieš Vytį. Tik yra klausimas, kur tai stovės“.

Gal pripažins statiniu?

Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė pripažįsta klaidą, jog laiku nebuvo kreiptasi į KPD. Anot jos, premjero sudaryta darbo grupė dėl Lukiškių aikštės šią savaitę kvies paveldosaugininkus, savivaldybės atstovus, projekto autorių Andrių Labašauską ir visas suinteresuotas puses bei ieškos galimybių „koreguoti projektą minimaliomis priemonėmis“.

„Žiūrėsime, kokia yra situacija, nes ir ekspertų komisija dar turėjo pastabų laimėtojui. Reikėtų įvertinti, jei jau matoma, kokių reikalavimų neatitinka, ar galima koreguoti patį projektą. Bet pačios idėjos, kad tai yra bunkeris, mes negalime keisti. Bet galbūt bunkeris yra pastatas, o ne kalva? Yra niuansų, kuriuos reikia aptarti su konkrečiais specialistais. Apmaudu, kad ir mes anksčiau nesužiūrėjome, ir KPD anksčiau nepasisakė“, – kalbėjo viceministrė.

Savo ruožtu A. Degutis paaiškino, kad Vyčio paminklo postamentas bei kituose projektuose, išskyrus A. Labašausko, pateikti sprendimai nebūtų prieštaravę paveldosauginiams reikalavimams, kadangi jais nebūtų keičiamas aikštės reljefas, o statiniai aikštėje nėra draudžiami. Pasak jo, ar partizanų bunkerį primenantis darbas yra aikštės reljefo dalis, ar statinys, dar turėtų atsakyti kitų institucijų teisininkai.

Jis užsiminė, kad savivaldybė dar turės iš naujo derinti dokumentus su departamentu, kadangi pasirinktas memorialas yra ne toje vietoje, kuri buvo suderinta aikštės tvarkymo projekte. Visais atvejais, anot jo, prireiks papildomų išlaidų.

„Ji yra visiškai šone. Kiek suprantame iš vizualizacijos, memorialas yra centre. Tad vieta, kuri buvo suderinta, kiek matėmė iš žiniasklaidos, nebe ta. Tad aikštės tvarkymo projekto koregavimui yra lėšos, sustabomas vykdomas projektas, gali būti, kad ir natūroje aikštės darbus teks perdaryti. Savivaldybė turės finansuoti, ne Kultūros ministerija“, – teigė A. Degutis.

Skulptoriaus Andriaus Labašausko projektas, pagal kurį aikštėje bus įrengta į Gedimino prospektą orientuota kalva, laimėjo Kultūros ministerijos skelbtą konkursą – ekspertų bei visuomenės balsais jis šį pirmadienį pripažintas geriausiu iš penkių galutiniame etape vertintų darbų. Idėjos autoriaus teigimu, Lukiškių aikštė pagal jo sumanymą būtų atvira erdvė, o joje žaidžiantys ar piknikus rengiantys žmonės įprasmintų laisvės idėją.

Memorialas rekonstruotoje Lukiškių aikštėje turi būti pastatytas iki kitų metų gruodžio 1-osios, jam įrengti Kultūros ministerija skirs iki 500 tūkst. eurų, darbus vykdys Vilniaus savivaldybė.

Diskusijos dėl šios aikštės likimo vyksta nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.

Partizaninis judėjimas prieš sovietų okupaciją Lietuvoje vyko 1944-1953 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.