Suvedė galus: rado, ką oligarchas Olegas Deripaska slėpė Vašingtone

Laikraštis „The Washington Post“ rado ryšių tarp vieno pačių brangiausių namų Vašingtone ir rusų aliuminio maganto Olego Deripaskos. Jį leidinys įvardija kaip asmenį iš Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimo rato.

 Magnatas O.Deripaska.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Magnatas O.Deripaska.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2017, 11:27 AM

Žurnalistai išsiaiškino, kad mįslingas namas su 23 miegamaisiais, kurio plotas – per 2,1 tūkst. kv. metrų, 2006 m. buvo parduotas už 15 mln. JAV dolerių. Tuo metu tai buvo vienas brangiausių sandorių Vašingtono nekilnojamojo turto rinkoje.

Verta pažymėti, kad brangią vilą prestižiniame Embassy Row rajone supa įtakingų JAV politikų namai ir užsienio pasiuntinybės.

Prabangų namą su itališko marmuro grindimis ir kadaise Paryžiaus operos teatre kabėjusiu šviestuvu pardavinėjo magnato Herbert Hafto našlė. Moteris žurnalistams sakė nežinanti, kas būstą nupirko, nes „procesas buvo labai konfidencialus“. Pirkėjas mokėjo grynaisiais, o oficialiu NT valdytoju tapo Delavero valstijoje registruota kompanija „Hestia International“.

Amerikiečių žurnalistai pažymi: niekuomet nebuvo atskleista, kas stovi už šios kompanijos, tačiau keli liudininkai prasitarė, jog tai – O.Deripaska. Laikraščio šaltiniai pasakojo, kad verslininkas asmeniškai apžiūrinėjo namą ir stebėjo, kaip vyksta remontas – pasikeitus savininkui namą iš esmės pakeitė.

Embassy Row rajonas Vašingtone garsus savo gyventojais. Namas, apie kurį kalbame, stovi 1,5 km nuo Rusijos pasiuntinybės. Gegužę netoliese namus nusipirko JAV prezidento patarėja Kellyanne Conway, per kelią įsikūręs buvęs JAV prezidento Billo Clintono patarėjas Vernonas Jordanas. Už 700 metrų – ir viceprezidento Mike'o Pence'o namai.

Leidinio žurnalistai mėgino pasikalbėti su namo gyventojais. Į telefonspynės skambutį atsiliepė vyras, kuris patarė visus klausimus siųsti Niujorke veikiančiai kompanijai „Gracetown Inc.“.

Šios kompanijos vardu įregistruotas ir automobilis, kuris pastebėtas gatvėje prie namo.

Klausimai dėl NT buvo nusiųsti „Gracetown Inc.“ vykdančiajam direktoriui Grahamui Bonhamui-Carteriui, tačiau atsakymų nesulaukta. Vyro „LinkedIn“ profilyje nurodyta, kad jis dirba kompanijoje „Terra Services“, kuri, kaip rodo britų turimi dokumentai, priklauso O.Deripaskai.

O.Deripaskos advokatai nei Niujorke, nei Londone, nei turtuolio atstovas spaudai Maskvoje į žurnalistų klausimus taip pat neatsakė.

Priminsime, kad 2017 m. kovą naujienų agentūra „Associated Press“ pranešė, jog buvęs Donaldo Trumpo rinkimų štabo vadovas Paulas Manafortas prieš dešimtmetį slapta dirbo O.Deripaskai, stumdamas V.Putino vyriausybės interesus. Agentūros turimais duomenimis, 2006 m. šalys pasirašė sutartį, pagal kurią P.Manafortas kasmet iki 2009 m. turėjo gauti po 10 mln. JAV dolerių.

Gegužę už tokią informaciją O.Deripaska naujienų agentūrą AP padavė į teismą, tačiau spalį teismas ieškinį atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.