Galimybė namus įsigyti pigiau – būstą rinktis negyvenamosios paskirties pastatuose

Būstai negyvenamosios paskirties pastatuose – itin populiarūs didžiuosiuose Europos miestuose. Loftai, svečių namų paskirties būstas dažnai įsigyjami kaip investicija arba pirmasis būstas. Lietuva, pasak nekilnojamo turto ekspertų, nuėjo kitu – griežto reglamentavimo – keliu.

  „Korių“ projekte standartinis 35 kv. m butas atsieitų vidutiniškai apie 60 tūkst. eurų, o tokio pat ploto svečių namų apartamentai – 50 tūkst. eurų.
  „Korių“ projekte standartinis 35 kv. m butas atsieitų vidutiniškai apie 60 tūkst. eurų, o tokio pat ploto svečių namų apartamentai – 50 tūkst. eurų.
  „Korių“ projekte standartinis 35 kv. m butas atsieitų vidutiniškai apie 60 tūkst. eurų, o tokio pat ploto svečių namų apartamentai – 50 tūkst. eurų.
  „Korių“ projekte standartinis 35 kv. m butas atsieitų vidutiniškai apie 60 tūkst. eurų, o tokio pat ploto svečių namų apartamentai – 50 tūkst. eurų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 10:39 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 3:10 PM

Pažvelgus į Lietuvoje galiojančius teisės aktus, akivaizdu, kad smulkmeniškai aprašydami būstui keliamus reikalavimus padarome sau „meškos paslaugą“. Vienas akivaizdžiausių pavyzdžių – nurodymas, kiek automobilių stovėjimo vietų turi atsirasti prie daugiabučių. Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA )duomenimis, dažniausiai 35 kv. m ir mažesnių butų pirkėjai tik išskirtiniais atvejais perka vietą automobilio stovėjimui. Natūraliai kyla klausimas, kodėl pirkėjas turėtų mokėti 5–10 tūkst. eurų brangiau už butą vien dėl automobilių stovėjimo vietų skaičiaus, jei jis, pavyzdžiui, nė neturi automobilio?

Panaši situacija yra ir su žalios vejos plotais. Prie svečių namų apartamentų, pagal reikalavimus, gali būti mažesni žalios vejos plotai nei prie standartinių daugiabučių. Tačiau Vilnius – vienas žaliausių Europos miestų. Čia iš kiekvienos miesto vietos per mažiau nei 10 minučių galima pasiekti kurį nors parką. Lietuvoje, eliminavę svečių namus vien dėl šio kriterijaus, lyg nusprendžiame už gyventoją, kas jam geriau, bei sumažiname pirkėjui galimybes pasirinkti – ar įsigyti būstą pigiau ir per kelias minutes nuvykti į parką, ar sumokėti keliais tūkstančiais brangiau už būstą dėl už langų augančių žolės plotų.

Mokesčiai tik popieriuje

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) išplatintas pranešimas apie nekilnojamo turto mokesčius svečių namų apartamentų savininkams įnešė ne mažiau painiavos nei automobilių statymo klausimai. Nepaisant to, kad institucija visuomenę informavo papildomai apie tai, kokios išimtys taikomos, gyventojai vis dar baiminasi įsigyti tokį turtą. VMI atstovai skelbia, kad gyventojams, kuriems priklausančio nekilnojamo turto (NT) vertė neviršija 220 tūkst. eurų, NT mokesčio mokėti nereikia. Viršijus šią sumą, 0,7 proc. tarifo mokestis atsiranda tik turimo turto vertės ir nustatytos 220 tūkst. eurų ribos skirtumui. Svečių namų apartamentams 0,7 proc. tarifo mokestis taikomas visuomet, nepaisant turto vertės. Tačiau yra viena išimtis, leidžianti nemokėti nekilnojamo turto mokesčio už svečių namų apartamentus. Tereikia Vilniaus savivaldybei pristatyti šiuos dokumentus: pažymą apie gyvenamosios vietos deklaravimą įsigytame būste; dokumento, įrodančio, kad įsigytas būstas yra vienintelis turimas gyvenamosios paskirties nekilnojamasis turtas; VMI turėsite pateikti sutartis ar sąskaitas, patvirtinančias komunalinių paslaugų teikimą; įrodymus, kad dedamos pastangos patalpų paskirties keitimui į gyvenamąją.

„Atleidimas nuo NT mokesčio nėra naujovė. Tai įprasta praktika. Nemažai gyventojų, kurie įsigijo svečių namų apartamentus Vilniuje, susitvarkė visus dokumentus ir buvo atleisti nuo šio mokesčio. Svarbu paminėti, kad jaunos šeimos, čia deklaravusios gyvenamąją vietą, turi teisę registruoti savo atžalas į vietinius darželius“, – pabrėžia projekto „Koriai“ pardavimų vadovas Tadas Dapkus. Verta paminėti, kad kai svečių namų apartamentai yra įsigyjami kaip individualus įmonės turtas, NT mokestis visais atvejais yra įtraukiamas į įmonės sąnaudas.

Jokių kompromisų komfortui

Ne paslaptis, kad, renkantis būstą, svarbiausias kriterijus – komfortas. Svečių namų projektams reglamentuose numatyti mažesni reikalavimai. Tokiuose projektuose gali būti numatytas intensyvesnis užstatymas, mažiau privalomų įrengti automobilių statymo vietų, žemesni insoliacijos (šviesos patekimo) reikalavimai ar mažiau žalios vejos plotų. Tačiau anot M. Statulevičiaus, svarbu nepamiršti ir fakto, kad projektai plėtojami ne tik pagal reglamentus. Atsižvelgiama ir į klientų poreikius, ekonominius, komforto, patrauklumo aspektus, pastatų integraciją į darnios miesto plėtros viziją.

Tai, kad kokybė yra svarbiau už keliamus reikalavimus, patvirtina ir projekto „Koriai“ pardavimų vadovas. Pasak T. Dapkaus, statybos reikalavimai svečių namų apartamentams ir butams skiriasi, tačiau „Koriai“ statomi siekiant aukščiausios kokybės bei orientuojantis į pirkėjo gerovę. Pastarieji statomi pagal butams keliamus reikalavimus: išplanavimo, minimalaus kambario, vonios ir WC plotai, insoliacijos, šiluminio komforto ir kiti aspektai niekuo nesiskiria nuo butų.

49 proc. projekto „Koriai“ sudaro gyvenamosios paskirties butai, todėl ir visas namas atitinka šios paskirties pastatams taikomus reikalavimus. Savanoriškai vystytojas nusprendė visam pastatui, neskirstant jo pagal formalias paskirtis, taikyti aukščiausius kokybės reikalavimus. Šis sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į pirkėjų poreikius.

Mokėti nuomos mokestį ar įmoką bankui?

„Sulaukiame nemažai užklausimų dėl svečių namų apartamentų. Tai ypač aktualu didmiestyje besikuriantiems jauniems žmonėms, šeimoms, planuojančioms čia įleisti šaknis. Vilniuje kas mėnesį nuomai reikia skirti apie 300 eurų ir daugiau. Galbūt geriau įsigyti savo būstą, už kurį mėnesio įmoka bankui sudarytų apie 150 eurų“, – retoriškai klausia projekto „Koriai“ atstovas ir skaičiuoja, kad per 5 metus už nuomojamą būstą vidutiniškai sumokama suma siekia apie 18 tūkst. eurų, o tai galėtų būti jau trečdalis nuosavų namų kainos.

Svečių namų apartamentus visada galima įsigyti už patrauklesnę kainą. Pavyzdžiui, „Korių“ projekte standartinis 35 kv. m butas atsieitų vidutiniškai apie 60 tūkst. eurų, o tokio pat ploto svečių namų apartamentai – 50 tūkst. eurų. Už sutaupytą sumą, kuri sudarytų 10 tūkst. eurų, praktiškai galima įsirengti arba, pridėję šią sumą, būsimi naujakuriai gali rinktis svečių namų apartamentus jau su pilna apdaila.

Ar šiandien geriausias laikas įsigyti apartamentus? Iš tiesų, šiuo metu pirkėjams pavyksta sutaupyti nemažas sumas ir dėl rinkoje vyraujančių stereotipų apie svečių namų apartamentus. Kol rinka dvejoja, tol NT vystytojai siūlo palankiausias kainas.

Tenka pripažinti, kad šiandieninė situacija su svečių namų apartamentais primena prieš 7 metus kilusias diskusijas dėl būsto ploto. Iki tol buvo reglamentuojama, kad buto plotas negali būti mažesnis nei 34 kv. metrai. Po ilgų debatų pakeitus minimalius buto reikalavimus, rinkoje atsirado 29 kv. m butai. Jie parduodami už mažiausią kainą, tačiau su visais patogumais. LNTPA nariai pastebi, kad šiuo metu tai yra vieni greičiausiai išperkamų būstų. Ar tik ne analogiška sėkmė laukia ir svečių namų apartamentų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?