Dar neregėtas sujudimas – rusų turtuoliai išparduoda namus ir bėga iš šalies

Tėvynėje neištveriantys Rusijos milijonieriai keliasi į užsienį. Kas trečias prabangaus nekilnojamojo turto (NT) Rusijoje savininkas norėtų jį parduoti turėdamas tikslą išsikelti gyventi į kitą šalį.

 Pardavę savo brangius namus Rusijoje, šios šalies turtingieji gyventojai įsikuria užsienyje. <br>123rf.com nuotr.
 Pardavę savo brangius namus Rusijoje, šios šalies turtingieji gyventojai įsikuria užsienyje. <br>123rf.com nuotr.
 Vienas prabangaus būsto pavyzdžių Londone. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Vienas prabangaus būsto pavyzdžių Londone. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 3:00 PM, atnaujinta May 10, 2018, 10:01 PM

Skaičiuojama, kad daugiau nei pusė rusų, kurių turtas viršija 50 mln. JAV dolerių, jau turi antrąją pilietybę. Turtingiausieji dažniausiai tam pasirenka Kiprą, Maltą, Didžiąją Britaniją ir Šveicariją.

Tokius duomenis pateikia šį segmentą analizavusios kompanijos „Kalinka Group“ specialistai, rašo gazeta.ru.

„Pastebime, kad daug prabangaus būsto savininkų palieka Rusiją. Kaip priežastį daugelis nurodo ekonominį nestabilumą ir politinę situaciją. Ne vienas nurodo, kad Rusijoje vystyti verslą darosi vis kebliau“, – komentavo „Kalinga Group“ direktorių tarybos pirmininkė Jekaterina Rumianceva.

Per pastaruosius trejus metus, nuo krizės 2014 m. pradžios, norinčiųjų Rusijoje parduoti namus ir butus patrigubėjo.

Jei prasidėjus krizei ir stipriai smukus valiutos kursui norinčiųjų parduoti NT dėl to, kad susiruošė gyventi į užsienį, buvo 20 proc. nuo viso NT pardavimo skelbimų skaičiaus, tai šiandien šis skaičius išaugo iki 30 procentų. Labai panašu, kad ši tendencija įgauna tik dar didesnį pagreitį.

„Vien per šių metų pirmąjį ketvirtį sulaukėme tiek su pardavimu susijusių skambučių, kiek jų buvo per visus 2013-uosius“, – teigiama „Kalinka Group“ tyrime.

Dėl to Rusijos NT kainos stagnuoja, o balandį, netgi jas vertinant JAV doleriais, stipriai smuko.

Pardavimui siūlomų butų skaičius nuo 2014 m. pabaigos išaugo panašiai 30 procentų. „Tačiau reikia pridurti, jog šiame segmente per 6-9 pastaruosius mėnesius padaugėjo ir sandorių“, – atkreipė dėmesį „Savills“ partneris Rusijoje Dmitrijus Chalinas.

Kasmetėje apžvalgoje „The Wealth Report 2018“, kurią atliko kompanija „Knight Frank“, paskaičiuota, kad 58 proc. itin turtingų rusų ir NVS šalių piliečių turi antrąjį pasą arba dvigubą pilietybę, o 45 proc. svarsto persikelti nuolat gyventi kitoje šalyje.

Dėl Rusijai taikomų sankcijų, investicijų į rusiškąjį NT perspektyvos darosi miglotos. Tokioje situacijoje kur kas mieliau investicijoms parenkamos išsivysčiusių šalių rinkos.

Nepaisant paskelbtos kovos su rusų kapitalu ir diplomatiniais skandalais, rusai ir toliau mielai perka NT Londone. Čia sandoriai prasideda nuo 1,5 mln. svarų sterlingų (1,7 mln. eurų). Už tokius pinigus galima įsigyti naujos statybos butą. Yra ir tokių, kurie perka 80-100 mln. svarų (91,4-114 mln. eurų) kainuojantį NT.

Britų sostinėje daugiau nei 6,7 mln. eurų kainuojantis NT priskiriamas prestižinio kategorijai. Per metus šiame segmente kainos pakilo 7,3 procento. 160-300 kv. m penthauzas su vaizdu į Temzę ir Tauerį kainuoja 5,74-9,98 mln. svarų (6,5-11,4 mln. eurų).

Šveicarijoje rusai perka nuo 10 mln. eurų kainuojantį NT. Daugiau užklausų dėl galimybės Šveicarijoje įsigyti NT iš rusų sulaukiama dėl supaprastintos pasų programos.

Rusus labiausiai vilioja šalys, taikančios programas, pagal kurias įsigijus NT suteikiama teisė gyventi toje valstybėje. Pavyzdžiui, Ispanijoje tokių nuolaidų galima gauti įsigijus bent 500 tūkst. eurų kainuojantį NT.

Kipre teisę gyventi užsieniečiai įgyja po pusmetį trukusių procedūrų. Svarbu tai, kad po trejų metų įsigytą NT galima parduoti.

Kad įgytum Maltos pilietybę, į šalį pakanka investuoti 1,2 mln. eurų.

Tačiau, kaip pastebi Marina Šalajeva iš „Knight Frank“, gyvenamąjį būstą užsienyje perkantys rusai pastaruoju metu domisi ir komerciniais objektais. Kad pasirinktoje šalyje galėtų ne tik gyventi, bet ir vystyti verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.