Dvokas, žiurkių kaimynystė – tai romantiškas parkas? Kauniečiai stveriasi už galvos

Kaune atnaujinamos ne tik gatvės, bet ir parkai. Tačiau  miestiečiai pradėjo bambėti: vienur darbai nebaigti, o imamasi kitur. Gyventojai sukritikavo ir naujausią – Gričiupio parko – atnaujinimo projektą. Kodėl?

Gričiupio parke greta upelio turėtų atsirasti 1,60 metro pločio pėsčiųjų takas ir dvi pusiau atviros pavėsinės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gričiupio parke greta upelio turėtų atsirasti 1,60 metro pločio pėsčiųjų takas ir dvi pusiau atviros pavėsinės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gričiupio parke greta upelio turėtų atsirasti 1,60 metro pločio pėsčiųjų takas ir dvi pusiau atviros pavėsinės.<br>Vizualizacija
Gričiupio parke greta upelio turėtų atsirasti 1,60 metro pločio pėsčiųjų takas ir dvi pusiau atviros pavėsinės.<br>Vizualizacija
Į parką vedantys laiptai nepatogūs, pradėjo irti jų konstrukcijos, todėl gyventojai norėtų, kad jie būtų atnaujinti.
Į parką vedantys laiptai nepatogūs, pradėjo irti jų konstrukcijos, todėl gyventojai norėtų, kad jie būtų atnaujinti.
Kalniečių parke tįso didžiulius maišus primenančios talpyklos, kuriose džiūsta dumblas.
Kalniečių parke tįso didžiulius maišus primenančios talpyklos, kuriose džiūsta dumblas.
Draugystės parkas išraustas, bet daug statybininkų jame nematyti.
Draugystės parkas išraustas, bet daug statybininkų jame nematyti.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-06-14 15:24

Šią savaitę kauniečiams viešai buvo pristatytas dar vieno – Gričiupio – parko sutvarkymo projektas. Tačiau su projektiniais pasiūlymais susipažinę gyventojai neapsidžiaugė – esą darbai suplanuoti atlikti ne nuo to galo, tarsi namas būtų pradedamas statyti ne nuo pamatų, o nuo stogo.

Parke tekantis upelis dvokia, nes į jį patenka iš netoli esančių namų nelegaliai leidžiamos fekalijos. Upelio šlaituose gyvena žiurkės. Esą būtina atnaujinti ir į slėnį vedančius laiptus, nes jie nesaugūs. Kol šios problemos nebus išspręstos, į atnaujintą parką vargu ar kas nors eis.

Kauno aplinkosaugininkai teigė, kad su nelegaliai nuotekas į upelį leidžiančiais gyventojais jau bandoma kovoti. Su žiurkėmis – taip pat.

Kitus parkus atnaujinančios įmonės „Avona“ atstovai teisinosi, kad laiku baigti darbus trukdo ir orų sąlygos, ir darbininkų trūkumas.

Pristatė romantišką projektą

Birželio 4 dieną kauniečiai buvo pakviesti susipažinti su Gričiupio parko atnaujinimo projektiniais pasiūlymais.

Gričiupio parkas yra tarp Studentų, Gričiupio, Saulės ir Rytų gatvių. Jis užima 2,8 hektaro plotą. Parkas, įkurtas 1996 metais, yra Gričiupio upelio slėnyje. Lomoje esančio parko geografinis reljefas įdomus ir unikalus.

Į parką galima patekti iš Studentų ir Gričiupio gatvių vedančiais naktimis apšviestais laiptais. Juos jungia per upelį nutiestas betoninis takas.

Daugiau jokios infrastruktūros parke nėra. Teritorijoje tik šienaujama žolė.

Pradinį šios teritorijos pritaikymo gyventojams projektą sukūrė ir pristatė architektas Rimantas Giedraitis.

Jis pasakojo, kad parkas bus skirtas ramiam poilsiui gamtos apsuptyje, todėl stengiamasi kuo mažiau kištis į gamtą, nedarkyti jos unikalumo.

Parke palei vieną upelio pusę arčiau Studentų gatvės planuojama nutiesti naują pėsčiųjų taką, kuris sujungs parko erdves į vientisą sistemą. 1,60 metrų pločio takas turėtų būti iš medienos ir plastiko mišinio lentų. Jis bus pakeltas nuo žemės paviršiaus nuo 15 iki 40 centimetrų. Net jei parke bus drėgna, vaikščioti taku bus patogu.

Šiame parke taip pat numatoma įrengti dvi 12 ir 47 kvadratinių metrų ploto stogines. Jos bus pusiau atviros, įrengtos skirtinguose parko galuose. Po stoginėmis planuojama pastatyti betoninius kubus-suolus, kad jų nebūtų galima pernešti ir būtų sunku suniokoti.

Taip pat planuojama įrengti ir daugiau suolų, dviračių stovus, biotualetus, apšvietimą, vaizdo stebėjimo kameras.

Iš Gričiupio gatvės pusės ketinama įrengti nuovažas, kurios padėtų į parką patekti neįgaliesiems.

O štai senų ir vis labiau griūvančių laiptų ir juos jungiančio betoninio tako per upelį atnaujinti neketinama.

„Natūralus parko reljefas sudėtingas, bet gražus. Manome, kad tai bus puiki vieta ramiam poilsiui tiems, kurie nori pasėdėti gamtoje, pasigrožėti upeliu“, – optimistiškai kalbėjo architektas.

Dvokas gniaužia kvapą

Šitokius planus išgirdę greta Gričiupio parko gyvenantys žmonės stvėrėsi už galvos. Jiems patinka, kad savivaldybė ketina aptvarkyti ir apšviesti parką, bet jie mano, kad planuojami darbai yra tik kosmetiniai. Parke yra kur kas didesnių problemų, kurias reikia pirmiausia spręsti.

Studentų gatvėje prie pat laiptų gyvenanti Nijolė Cvilikienė piktinosi, kad jau daug metų dvokia Gričiupio upelis.

„Į jį patenka aplink esančių namų fekalijos. Dienomis kvapas dar ištveriamas, tačiau vakarais, kai gyventojai sugrįžta į namus, jis sustiprėja. Tada jis tvyro visame slėnyje“, – pasakojo moteris.

Kartais kažkas į upelį supila ir žibalo.

„Matyti, kad įpilta ne šiaip kibiras, o gera statinė naftos produkto.

Pastarąjį kartą pamačiusi upeliu plaukiančius teršalus kreipiausi į aplinkosaugininkus. Jie iškvietė gaisrininkus, kurie tada teršalus surinko“, – prisiminė kaunietė.

Tačiau tai – tiktai laikina priemonė. Būtina atrasti, kas nuolat nuotekas ir kitus teršalus pila į upelį.

„Daugybę metų iš savivaldybės girdime tik pažadus tai padaryti, bet niekas nesikeičia.

Todėl vargu ar kas nors net atnaujintame parke norės sėdėti ir gėrėtis upeliu“, – svarstė N.Cvilikienė.

Siūlo kitokią išeitį

Greta Gričiupio parko gyvenantis Andrius mano, kad jei savivaldybės įmonei „Kauno vandenys“ nustatyti pažeidėjų nepavyksta, reikia ieškoti kitų išeičių.

„Upelis parko pradžioje ir pabaigoje yra kanalizuotas – teka vamzdžiais. Jų galuose reikėtų įrengti mechaninę valymo įrangą. Tokias valymo sistemas įsirengia žmonės nuosavose valdose, jei nėra prisijungę prie miesto kanalizacijos tinklo“, – siūlė vyras.

Kauniečio nuomone, upelis taptų 70 procentų švaresnis, o oras gaivesnis. Tokia įranga papildomai kainuotų, bet tai geriausias sprendimas norint, kad prie Gričiupio vandens žmonės ilsėtųsi.

Vanduo semia parko zoną

Gyventojų teigimu, Gričiupio parko slėnyje kuo skubiau reikia spręsti ir kitas su nuotekomis susijusias problemas. Kai ilgiau ir stipriau lyja, nuo greta esančios Studentų gatvės pasipila vanduo.

„Jis bėga į slėnį. Vanduo jau net išgraužė vagas. Slėnyje palei upelį yra keli vandens ir kanalizacijos nuotekų šuliniai.

Nuo Studentų gatvės bėgantis vanduo juos užlieja, šuliniai persipildo ir visos nuotekos iš jų pasipila į slėnį būtent toje pusėje, kur bus poilsiui skirta teritorija. Tad visas grožis, nesutvarkius Studentų gatvės nuotekų sistemos, taip pat bus apsemiamas ir skalaujamas nuotekų, tarp kurių yra ir fekalijų“, – tikino N.Cvilikienė.

Gyventojai taip pat laukia, kad būtų išvalytos upelio vandens pralaidos. Jos įrengtos tose vietose, kur upelio vaga kanalizuota.

„Dvi pralaidos veikia, tačiau trečia jau beveik užsikimšusi šakomis, šiukšlėmis. Dėl to, kad pralaidos leidžia nutekėti tik mažam kiekiui upelio vandens, dėl iš Studentų gatvės tekančio vandens Gričiupio vaga tvinsta, vanduo su fekalijomis veržiasi į slėnį“, – sakė N.Cvilikienė.

Slėnyje karaliauja žiurkės

Ramiame slėnyje yra įsikūrusi ir žiurkių kolonija.

„Jų čia gausybė. Žiemą žiurkės, matyt, gyvena požeminiuose kanalizacijos tuneliuose, o pavasarį įsikuria slėnyje. Upelio šlaituose jos yra išraususios daugybę urvų ir tiesiog klesti“, – pasakojo po slėnį kasdien su šunimi vaikštantis Ignas Zakarauskas.

Vyro kaimynas Andrius juokavo, jog vietinių gyventojų katinai tokie riebūs, kad vos pilvus pavelka. O kalbant rimtai, gyventojams nepatinka, kad čia įsikūrę ligas galintys platinti graužikai.

Nori traukos objektų

Parko atnaujinimo projektuotojams gyventojai turėjo ir kitų pastabų.

Atnaujinant parką neplanuojama keisti į jį vedančių laiptų, nors jų pakopos nepatogios, atramos jau sugriuvusios. Laiptų dangą esą reikėtų suderinti ir su būsimo pėsčiųjų tapo parke danga.

„Ketinama statyti dvi pastoges. Viena parko glūdumoje gal ir tiktų, bet antros prie pat laiptų, kuriais nusileidžiama į slėnį, nereikia. Joje sėdėtų tik girtuokliai ir narkomanai“, – tvirtino N.Cvilikienė ir netoli slėnio gyvenanti Alina Linkevičienė.

I.Zakarauskas kaimynėms pritarė. Kauniečiai parke norėtų vaikams skirtų karstynių ir laipynių bei treniruoklio ar kitų nedidelių traukos objektų.

„Jei čia nebus traukos objektų, parke ir toliau karaliaus tik asocialūs asmenys. Vietiniai čia bijos eiti.

Pastaboms pareikšti dar turime kelias dienas. Sėsiu ant laiptų ir iš žmonių, kuriuos beveik visus pažįstu, rinksiu parašus, kad į mūsų, kauniečių, nuomonę būtų atsižvelgta“, – sakė N.Cvilikienė.

Kauniečiui Andriui Gričiupio parko atnaujinimo projektas panašus į namą, pradedamą statyti ne nuo pamatų, o nuo stogo.

„Pirmiausia reikėtų sutvarkyti pamatus – išspręsti upelio ir nuotekų bei žiurkių problemas. Taip pat suprojektuoti naujus laiptus. Mūsų siūlomi patobulinimai greičiausiai padidintų darbų kainą, bet gal juos būtų galima atlikti etapais. Svarbiausia, kad projekte būtų numatyti visi darbai“, – kalbėjo gyventojas.

Darbavosi viena moteris

Tą dieną, kai kauniečiams buvo pristatomas Gričiupio parko atnaujinimo projektas, „Laikinosios sostinės“ žurnalistai nutarė pažiūrėti, kaip vyksta darbai kituose atnaujinamuose parkuose.

Dainavos parke, nors oficialiai apie jo atnaujinimo pabaigą dar nepaskelbta, jau pilna žmonių. Čia įrengta daug įvairių sūpynių ir kitų atrakcijų vaikams.

Kalniečių parkas buvo pradėtas atnaujinti dar 2016 metų rudenį. Daug numatytų darbų jau atlikta: įrengti takai, daug suolų, stalų, sūpynių.

Tačiau prie tvenkinio dviejose vietose ant žolės tįso didžiulės talpyklos su iš vandens išpumpuotu dumblu, vaizdą gadina krūvos šiukšlių, padangų.

Vienoje vaikų žaidimų aikštelėje paklota danga atsiknojusi, iš žemės pavojingai kyšojo metaliniai strypai.

Būsimą lauko kavinę statę du darbininkai žadėjo, kad darbus baigs per dvi savaites.

„Padarytais darbais esame labai patenkinti. Darbininkai iš pradžių sparčiai dirbo, tačiau pastaruoju metu jų nematyti. Parkas oficialiai neatidarytas, jame dar gausu neišvežtų atliekų, žemių, dumblo. Žmonės nori ilsėtis, eina į parką, nors jis ir nebaigtas tvarkyti. Darbai užsitęsė per ilgai“, – sakė parke su mažu sūnumi kasdien būnanti kaunietė Rima Bančkienė.

Praėjusį rudenį atnaujinimo darbai buvo pradėti ir Draugystės parke. Dabar jis labai išraustas.

Atrodo, kad jame turėtų plušėti didžiulės darbininkų pajėgos.

Tačiau saulėtą pirmadienį parke buvo gana ramu. Burzgė tik ekskavatorius, iš vienos parko vietos į kitą vežiojęs smėlį. Medžių paunksnėje stoviniavo du darbininkai. Pagriebusi kastuvą aktyviau darbavosi viena moteris.

Darbams trukdo ir orai, ir darbininkų stygius

Kalniečių, Dainavos ir Draugystės parkų atnaujinimo darbus atlieka įmonė „Avona“.

Kalniečių parko atnaujinimo darbų vadovas Petras Jurkus pripažino, kad darbai užsitęsė kur kas ilgiau, nei buvo planuota. Praėjusi vasara buvo išskirtinai lietinga, todėl esą buvo sunku suformuoti takus, įvairias erdves, nes gruntas būdavo permirkęs.

Dabar parko atnaujinimo darbai eina į pabaigą. Beliko kai kuriose vietose pasėti žolę, tačiau karščiai to padaryti iki šiol neleido. Iš tvenkinio išsiurbtas ir į talpyklas suleistas dumblas turi išdžiūti, kitaip jo išvežti taip pat neįmanoma. Jis džius dar kelias savaites.

Prie vaikų žaidimų aikštelių buvo įrengta saugi danga, ji pritvirtinta prie žemės. Darbų vadovas teigė, kad vaikams lakstant ir žemėms pasmukus iš jos išlindo į dangą įkalti stulpeliai, už kurių galima užkliūti. Stulpelius P.Jurkus netrukus žadėjo sutvarkyti taip, kad jie nekeltų pavojaus. Pašalinus šiuos trūkumus darbai turėtų būti baigti.

Įmonės darbų vadovas Gytis Donauskas, atsakingas už Dainavos ir Draugystės parkų atnaujinimo darbus, sakė, kad Dainavos parką atnaujinti pavyko laiku. Darbai baigti, kaip ir buvo numatyta, iki gegužės 31 d. Artimiausiu metu komisija juos turi įvertinti, ir vyks oficialus parko atidarymas.

Dabar didžiuliai darbai vykdomi Draugystės parke.

„Pagrindiniai darbai vyksta parko centre ir aplink jį esančiose aikštelėse. Parkas bus skirtas aktyviam poilsiui. Pertvarkymą turime baigti iki rugsėjo pradžios. Bet darbininkų, kurie kokybiškai atliktų darbus, trūksta, todėl gali būti, kad baigti visų numatytų darbų laiku gali ir nepavykti“, – sakė G.Donauskas.

Tikrins gyventojus

Radeta Savickienė

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja

„Kalniečių parke atliekami įvairių trūkumų šalinimo darbai. Įmonė „Avona“ tai turi padaryti iki liepos 31 d. Dainavos parkas baigtas. Turime rangovo prašymą darbus priimti. Draugystės parko darbų pabaiga pratęsta iki rugsėjo 20 d.

Gričiupio parko atnaujinimas greičiausiai prasidės 2019 metais. Racionalius gyventojų pasiūlymus svarstysime.

Toje teritorijoje, kur Gričiupio upelis nekanalizuotas ir kur numatoma įrengti parko infrastruktūrą, teršėjų nėra. Visi toje vietoje gyvenantys kauniečiai nuotekas susitvarkė, bet tai apima tik labai mažą upelio dalį.

Kita upelio dalis yra kanalizuota ir ten pažeidėjus surasti sudėtinga. „Kauno vandenys“ pateikė 23 adresus, kurie su įmone sutarčių dėl nuotekų neturi. Viešosios tvarkos skyrius ir seniūnijų atstovai tuos adresus tikrino. Man yra atsiųsta informacija ir remiantis ja bus galima imtis veiksmų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.