Tarp populiariauių Kauno rajonų – vienas seniausių ir didžiausių mieste

Antrinė būstų rinka Kaune išlieka aktyvi net ir sparčiai augant naujų nekilnojamojo turto projektų skaičiui mieste. Tarp populiariausių pirkėjų pasirinkimų – vienas seniausių ir didžiausių miesto mikrorajonų – Dainava. Oficialiais Registrų centro duomenimis, vien per pirmąjį vasaros mėnesį Dainavoje įvykdyta daugiau nei 24 proc. visų mieste parduotų butų sandorių. Anot ekspertų, pirkėjų aktyvumą lemia lokacija ir visapusiškai išvystyta infrastruktūra.

 Mikrorajonas pradėtas statyti sovietmečiu - 1963 metais.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Mikrorajonas pradėtas statyti sovietmečiu - 1963 metais.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 2:30 PM

Dainava - 7-8 dešimtmečio projektas

Mikrorajonas pradėtas statyti sovietmečiu - 1963 metais. Projektai rengti atsižvelgiant į tuo metu plėtotą urbanistinę politiką ir statybos tendencijas. Dėl šios priežasties, iki šių dienų Dainavoje dominuoja standartiniai 5-9 aukštų, daugiausiai blokiniai ir mūriniai namai.

Pirmuoju statybos etapu - nuo 1963-ųjų iki 1971-ųjų – dėmesys buvo sutelktas į penkiaaukščių namų statybą. Didžioji dalis Dainavoje stovinčių devynaukščių ir dvylikaaukščių pastatyti jau po 1971 metų. Pagrindiniai mikrorajono projekto įgyvendinimo darbai buvo užbaigti 8 dešimtmečio viduryje, tad ieškodami būsto Dainavoje, pirkėjai renkasi tarp 1963-1975 metų statybos objektų.

Nepaisant vyraujančių senos statybos objektų, Dainava patraukli savo lokacija ir puikiai išvystyta infrastruktūra. Viename iš seniausių ir didžiausių Kauno mikrorajonų įsikūrusi didelė dalis miesto mokyklų ir vaikų darželių, parkų, prekybos centrų, gydymo ir kitų įstaigų. Per beveik 5 dešimtmečius buvo išvystyta ir puiki susisiekimo infrastruktūra, kuri gyventojams leidžia lengvai pasiekti tiek miesto centrą, tiek kitus rajonus.

Kvadratinio metro kaina – tūkstantis eurų 

Remiantis oficialiais Registrų centro duomenimis, birželį Dainavos rajone buvo parduoti 104 senos statybos būstai. Tai 24,3 proc. visų Kauno mieste birželį parduotų butų.

„Daugiausiai pirkėjų dėmesio sulaukė standartiniai 40-55 kv. metrų, dviejų kambarių butai. Jų per birželį buvo parduota 48. Kaina už kvadratinį metrą svyravo vidutiniškai tarp 700 ir 900 Eur“, - teigia „NT Ministerija“ brokeris Giedrius Šmigelskis.

Didžioji dauguma parduotų būstų pasižymėjo vidutiniu įrengimo lygiu – pakeistais langais, grindimis, atliktu kosmetiniu remontu. Kaina už vidutinės būklės būstą siekė apie 700 Eur/kv. m. Tuo tarpu, moderniai įrengti ir kapitaliai renovuoti dviejų kambarių būstai kainavo ir iki 900 Eur/kv. m. Kaina už neremontuotą dviejų kambarių būsto kvadratinį metrą buvo mažesnė nei 700 Eur.

Paklausūs buvo ir vieno kambario, 18-35 kv. metrų būstai. Jų birželį Dainavoje parduota 37. Kaina už kvadratinį vieno kambario buto metrą svyravo dar didesniu intervalu. Seno remonto būstai vidutiniškai buvo įvertinti 700 Eur/kv. m., kapitaliai suremontuoti - 1000 Eur/kv. m.

Mažiausiai pirkėjų susidomėjimo sulaukė didieji - 3-4 kambarių, 55-72 kv. metrų butai. Nepaisant žemesnės nei prieš tai minėtųjų būstų kainos už kvadratinį metrą, jų birželį parduota 19. Nesuremontuotų būstų kaina vidutiniškai siekė 650 Eur/kv. m. Kapitaliai atnaujintų - 750 Eur/kv. m.

Antrinės rinkos būstų paklausą lemia augantis gyventojų skaičius

Dainava pirkėjų susidomėjimą išlaikys ir ateityje. Nepaisant puikios infrastruktūros, viena iš pagrindinių šio mikrorajono patrauklumo priežasčių – gyventojų sėslumas. Pastebima tendencija, jog ieškant pirkti asmeninį standartinio tipo butą antrinėje rinkoje, pirkėjų akys visų pirma krypsta į rajoną, kuriame gyveno iki tol.

„Pirkėjų elgsenai įtaką daro įpročiai ir prisirišimas. Pastebima, jog reikšminga dalis pirkėjų, užaugusių Dainavoje, ją puikiai pažinodami ir turėdami artimų sąsajų su šiuo mikrorajonu, čia nori kurti ir savo šeimos ateitį“, - sako brokeris G. Šmigelskis.

Atitinkamai prognozuojama, jog dėl išliekančios paklausos ir pasiūlos, antrinėje – senos statybos objektų – rinkoje ženklių kainos pokyčių būti netūrėtų.

„Naujų, didesnės apimties projektų šiuo metu Dainavos rajone neplanuojama, tad vienintelis svertas, galintis paveikti vyraujančias būstų kainas yra bankai. Jiems stipriai sugriežtinus finansavimo sąlygas, atitinkamai sumažėtų ir pirkėjų skaičius. Tokiu atveju kainos gali kristi net iki 10 proc.”, - sako G. Šmigelskis.

Tačiau, anot, G. Šmigelskio, artimiausiu metu įsigyti būstą planuojantiems asmenims apie šį scenarijų galvoti dar anksti. Birželio mėnesio statistika iliustruoja būstų kainų situaciją, kuri Dainavoje artimiausiais mėnesiais keistis neturėtų.

Daugiau nei penkerių metų patirtį nekilnojamojo turto rinkoje sukaupęs Giedrius Šmigelskis atstovauja „NT Ministerija“ brokerių komandą, veikiančią „Capital Kaunas“ agentūroje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.