Apie renovaciją sužinoję tik iš gandų kauniečiai pašiurpo – kas mokės?

Gyvenate daugiabutyje, kurį rengiamasi atnaujinti, bet apie tai sužinojote tik iš gandų? Tokioje situacijoje atsidūrė viename 72 butų name gyvenantys kauniečiai. Negali būti, sakysite. Tačiau šis daugiabutis yra išskirtinis, todėl baimintis neverta.

Prancūzų gatvės 59 name iš savivaldybės butą besinuomojanti L.Makūnienė jaudinosi, kad ir jai teks mokėti už pastato atnaujinimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prancūzų gatvės 59 name iš savivaldybės butą besinuomojanti L.Makūnienė jaudinosi, kad ir jai teks mokėti už pastato atnaujinimo darbus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2018, 9:38 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 11:14 AM

Aukštuosiuose Šančiuose, Prancūzų gatvėje, esantis 59 daugiabutis yra kiek išskirtinis. Jame yra 72 butai, dauguma jų priklauso savivaldybei. Iš jos būstus nuomojantys gyventojai tik iš nuogirdų sužinojo, kad šį namą ketinama atnaujinti.

Gyventojai tvirtino, kad jiems apie tai nebuvo pranešta, todėl nerimauja, kokie darbai kada bus atlikti ir kas už darbus mokės.

Savivaldybės atstovai sakė, kad atskirai gyventojų apie būsimą renovaciją neinformavo dėl to, kad didžioji dalis butų yra jos nuosavybė.

Tokiuose butuose gyvenantiems nuomininkams už daugiabučio atnaujinimo darbus mokėti nereikės. Panaši situacija yra ir dar viename – Kovo 11-osios gatvės name, kur dauguma butų priklauso savivaldybei.

Sulaukė netikėtų svečių

Prieš kelias savaites Prancūzų gatvės 59 numeriu pažymėto dvylikaaukščio gyventojai sulaukė netikėtų svečių.

„Po butus pradėjo vaikščioti kažkokia moteris ir vyras. Jie klausinėjo, kokius langus turime. Pradėjus domėtis, kodėl to klausia, pasakė, kad namas bus renovuojamas“, – pasakojo gyventoja Liucija Makūnienė.

Jos kaimynės Danutė Andriuškevičiūtė ir Nadiežda Zumavienė toliau pasakojo, kad po savaitės tie patys žmonės ir darbininkai jau apžiūrėjo butuose esančius vamzdžius, balkonus.

„Mums buvo pasakyta, kad vyks renovacija. Tačiau nei oficialaus rašto, nei susirinkimo nebuvo. Nežinome, kas bus daroma. Girdėjome tik tiek, kad darbai prasidės spalio mėnesį“, – stebėjosi moterys.

Mokesčiai žiemą – nemaži

Gyventojos teigė, kad prieš kelerius metus taip pat girdėjo kalbų apie planus namą atnaujinti.

„Tačiau tada gandai pasklandė ir viskas nurimo. Toliau sau ramiai gyvename. Šiame name yra 72 butai. Tik keli iš jų privatizuoti. Daugelis kitų gyventojų butus nuomojasi iš savivaldybės“, – pasakojo D.Andriuškevičiūtė.

Moterys sakė, kad 1986 metais pastatytas daugiabutis gana tvarkingas. Tiesa, už šildymą žiemą tenka mokėti nemažai.

„Aš už 52 kvadratinių metrų ploto butą žiemą per mėnesį moku 80–100 eurų. Man tai dideli pinigai. Nors gaunu kompensaciją, jos neužtenka, reikia dar pridėti“, – pasakojo D.Andriuškevičiūtė.

Nuomininkai teisių neturi?

Nors mokesčiai už komunalines paslaugas nemaži, gyventojos tvirtino, kad namo atnaujinti nenori, nes bijo, kad už tai reikės mokėti.

„Man už 52 kvadratinių metrų ploto butą reikėtų kas mėnesį mokėti 35 eurus. Bet iš tiesų niekas nieko tiksliai nežino, kaimynai tik gandais gyvena. Visi pikti, kad niekas nieko mums neaiškina“, – sakė L.Makūnienė.

Oficialioje Kauno savivaldybės interneto svetainėje galima sužinoti, kad Prancūzų 59 namo atnaujinimo planas parengtas dar 2017 metų vasarą. Jį užsakė pastatą administruojanti įmonė Kauno butų ūkis.

Gyventojai teigė, kad tik dabar sužinojo apie šiuos planus.

„Na, ir kas, kad esame nuomininkai, nejaugi su mumis visai nereikia skaitytis ir tartis?“ – stebėjosi N.Zumavienė.

Nuomininkų informuoti neprivalo

Kęstutis Miškinis

Kauno savivaldybės Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus vedėjas

„Prancūzų gatvės 59 daugiabučio bendrojo naudojimo objektų administravimą organizuoja įmonė Kauno butų ūkis. Šiame daugiabutyje yra 72 butai, iš kurių 5 butai privatizuoti, o kiti priklauso miesto savivaldybei.

Kauno butų ūkis rengė balsavimą dėl daugiabučio namo atnaujinimo. Dauguma butų savininkų šiam klausimui pritarė.

Kadangi dauguma butų priklauso savivaldybei, atskirai butų nuomininkai apie pastato modernizavimą neinformuojami, nes už tai atsako ir sprendimus priima buto savininkė – savivaldybė.

Šiuo metu rengiamas techninis projektas. Už savivaldybei nuosavybės teise priklausančius būstus moka savivaldybė.

Kaune yra keli daugiabučiai, kuriuose dauguma butų priklauso savivaldybei. Dabar taip pat rengiamas namo Kovo 11-osios g. 102 atnaujinimo techninis projektas.

Dėl smulkesnės informacijos gyventojai gali kreiptis tiesiai į įmonę Kauno butų ūkis, kuri ir yra atsakinga už namo renovaciją.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.