Palangos valdininkus vis dar erzina paplūdimio tualetai

Dėl Palangos paplūdimyje laikinai pastatomų konteinerinių tualetų visą vasarą pratylėjusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) kalavijus išsitraukė tik ištuštėjus kurorto pliažams.

Kol konteineriniai tualetai laukia kitos vasaros, dėl jų laužomos ietys.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kol konteineriniai tualetai laukia kitos vasaros, dėl jų laužomos ietys.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus
Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 5:45 PM

Aplinkos ministerija jau baigia rengti Pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo plano pataisymus, kurie turėtų įteisinti statybos inspektorių ginčyjamus paplūdimių tualetus Palangoje.

Tačiau nors jau antrą vasarą pliažuose stovėjusių prie miesto tinklų prijungtų konteinerinių tualetų nauda ir būtinybė, regis, niekam nebekelia abejonių, statybos inspektoriai vis dar dega noru už jų pastatymą nubausti Palangos savivaldybę.

Prisiminė nesurašę protokolo

Dėl paplūdimių tualetų teisėtumo Statybos inspekcijos ir Palangos ginče teismams dar nepadėjus galutinio taško, rugsėjo pabaigoje kurorto savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė sulaukė netikėto VTPSI kvietimo kitą antradienį atvykti dėl administracinio protokolo surašymo.

Paaiškėjo, kad statybos inspekcija Palangos savivaldybės administraciją tik dabar susiruošė bausti už dar praėjusių metų liepą užfiksuotą savavališkos statybos faktą.

Tuomet VTPSI kurorto valdžiai įteikė privalomą nurodymą nukelti esą neteisėtai paplūdimiuose pastatytus konteinerinius tualetus, kurį Palangos savivaldybė apskundė teismui.

Praėjusių metų pabaigoje šį ginčą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos administracinis teismas nusprendė, kad kilnojamieji, tačiau prie komunikacijų prijungiami konteineriniai tualetai yra statiniai, kuriems reikalingas statybos leidimas.

Nelaukė teismų pabaigos

Šis pirmosios teismo instancijos sprendimas neįsiteisėjo, nes savivaldybė jį apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui.

„Keisčiausia, kad statybos inspekcija savivaldybę susiruošė bausti nesulaukus galutinio teismo išaiškinimo, ar metaliniai konteineriai iš tiesų yra statiniai ir jų pastatymui paplūdimiuose būtinas statybos leidimas“, – pečiais kraipė Palangos savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Korsakas.

Paskambinęs administracinį protokolą turinčiai surašyti VTPSI pareigūnei V.Korsakas išgirdo, kad tokį nurodymą ji gavusi „iš viršaus“.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, surašius administracinį protokolą pažeidėjui privalo būti skirta bauda.

„Aš pareigūnės klausiau, ką inspekcija darys, jei savivaldybė galų gale laimės ginčą? Man buvo atsakyta, kad tuomet paskirta bauda bus sugražinta“, – pasakojo V.Korsakas.

Inspekcija jau buvo pamokyta

Savivaldybės juristas stebėjosi, kad statybos inspekcija šitaip elgiasi kartą jau nudegusi pirštus.

Panašioje situacijoje, tebevykstant teisminiams ginčams, vieno žemės sklypo naudojimo būdą atsisakiusiai keisti Palangos savivaldybės administracijos direktorei A.Kilijonienei praėjusių metų lapkritį VTPSI buvo skyrusi 370 eurų baudą.

Šių metų pradžioje A.Kilijonienės skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismas jai skirtą nuobaudą paliko galioti.

Tačiau kasacine tvarka šį ginčą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas pažymėjo, kad savivaldybės administracijos vadovės pažeidimas dar nėra įrodytas, o šį pažeidimą patvirtinusio pirmosios instancijos teismo nutartis nėra įsiteisėjusi.

VTPSI nutarimas dėl nuobaudos ir pirmosios instancijos nutartis buvo panaikinta.

Baiminasi nespėti skirti baudą

Kodėl statybos inspekcija siekia nubausti Palangos savivaldybę dar nesibaigus teismams, iš pradžių neaišku buvo ir aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento direktoriui Mariui Narmontui.

Vėliau pasidomėjęs jis paaiškino, kad skubėdama Palangos savivaldybei surašyti administracinį protokolą, VTPSI baiminasi praleisti 2 metų senaties terminą nuo pažeidimo užfiksavimo.

„Jei Vyriausiasis administracinis teismas paliktų galioti pirmosios instancijos sprendimą, gali būti jau praėjęs senaties terminas ir savivaldybė už užfiksuotą pažeidimą liktų nenubausta“, – teigė M.Narmontas.

Anot jo, surašius administracinį protokolą bauda gali būti skiriama ir vėliau pasibaigus teisminiams ginčams.

Tačiau statybos prievaizdų priekaištai savivaldybei gali likti beprasmiais.

Aplinkos ministerija jau baigė paruošti Pajūrio juostos žemyninės dalies tvarkymo plano pataisymus, kurie Palangos paplūdimiuose įteisins konteinerinius tualetus. Kurorto valdžiai numatoma leisti statyti nenurodant nei jų skaičiaus, nei konkrečios vietos.

Pataisytas planas jau atiduotasi viešajam svarstymui ir iki metų pabaigos jį turėtų pasirašyti aplinkos ministras.

Anot teisės specialistų, ginčytiniems tualetams virtus legaliais, Vyriausiasis administracinis teismas iš viso gali nutraukti šį VTPSI ir Palangos savivaldybės ginčą.

Palanga aplenkė laiką

Šarūnas Vaitkus, Palangos savivaldybės meras

„Tokia valstybės institucijų pozicija man yra nesuvokiama. Dabar niekam nekyla abejonių, kad paplūdimiuose dvi vasaras stovėję tualetai žmonėms yra reikalingi. Pagal sunaudotą vandens kiekį apskaičiavome, kad per tą laikotarpį jais buvo pasinaudota apie milijoną kartų.

Jei būtume laukę formalių teritorinio planavimo procedūrų pabaigos, tokie tualetai pliažuose būtų atsiradę tik 2020 metų vasarą, o iki tol būtų teršiama jūra ir kopos.

Dabar Palangos savivaldybę skubama bausti už tai, kad aplenkusi laiką ji tenkino visuomenės interesą.

Negi statybos inspekcija jau yra nubaudusi visus pažeidėjus ir jai liko vienintelis rūpestis, kad Palangos savivaldybė neišvengtų baudos? Ir tai daroma žinant, kad keisdama pajūrio juostos tvarkymo planą, aplinkos ministerija iš esmės pritaria esamai situacijai Palangos paplūdimiuose“. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.