NT ekspertas žino, kas nuomininkams atrodo patraukliausiai

„Pastaruosius kelerius metus stebime tendenciją, kad pagal skandinavišką stilistiką įrengti būstai yra išnuomojami greičiausiai. Populiarumu jie dalijasi su moderniai įrengtais loftais.

Skandinaviška būstų stilistika Lietuvoje prigyja ne tik dėl to, kad klimatas tose šalyse ar gyvenimo būdas mums gan artimas.
Skandinaviška būstų stilistika Lietuvoje prigyja ne tik dėl to, kad klimatas tose šalyse ar gyvenimo būdas mums gan artimas.
Skandinaviška būstų stilistika Lietuvoje prigyja ne tik dėl to, kad klimatas tose šalyse ar gyvenimo būdas mums gan artimas.
Skandinaviška būstų stilistika Lietuvoje prigyja ne tik dėl to, kad klimatas tose šalyse ar gyvenimo būdas mums gan artimas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2018, 11:29 AM

Skandinaviški būstai yra patrauklūs ir užsienio svečiams, nes ne tik traukia akį, bet ir yra patogūs gyventi“, – sako nepriklausomas NT konsultantas Tomas Grižas.

Jo teigimu, nuo to, kaip įrengtas ir išplanuotas būstas, priklauso, kiek savininkas iš jo uždirbs nuomodamas arba parduodamas.

Graibstomi gerai išplanuoti būstai

Vienas pagrindinių skandinavų statybos principų – būstas statomas ir įrengiamas taip, kad praėjus kiek laiko nereikėtų taisyti, perdaryti, remontuoti ir už visa tai vėl mokėti pinigų.

Taip pat ilgą tamsųjį paros metą turintiems išgyventi skandinavams svarbu ne tik tai, kad į namus sklistų kuo daugiau šviesos ir šilumos, bet ir būsto patvarumas, geros eksploatacinės savybės, pavyzdžiui, tinkamas erdvių išplanavimas.

„Į 34 kv. m gali puikiai sutilpti miegamasis ir svetainės zona su virtuve.

Ne tik pačiam savininkui yra patogiau gyventi taip išplanuotame būste, bet ir jį išnuomoti ar parduoti bus kur kas paprasčiau“, – neabejoja T. Grižas.

Jis sako kasdienėje darbo praktikoje susiduria su 35 ar 50 kv. m būstais, kuriuose yra 10 ar 12 kv. m neišnaudotos erdvės.

Pasak T. Grižo, pirkti tokį būstą rizikinga, nes išnuomoti ar parduoti jį bus gerokai sunkiau.

Patrauklūs ir lietuviams

T. Grižas pasakoja, kad vienas esminių ir kartais net lemiamų faktorių, dėl kurio žmonės apsisprendžia nuomotis būstą, – įrengimas.

Jei lygintume prabangius klasikinius butus su moderniai įrengtais loftais ir skandinaviškos stilistikos būstais, tai pirmautų du pastarieji.

„Skandinaviškai stilistikai nesvetimas dėmesys jaukumą kuriančioms detalėms, tačiau kartu išlaikomas ir minimalizmas.

Teikiamas dėmesys spalvoms, medžiagoms, net tekstūroms, pavyzdžiui, baldų paviršiams. Manau, tokie iš pažiūros maži dalykai ilgalaikėje perspektyvoje daro įtaką gyvenimo komfortui, taip pat atsiperka kaip investicija.

Butas su kokybiškomis medžiagomis, tikėtina, bus nuomojamas už didesnę kainą ir bus patrauklesnis būsimiems jo gyventojams“, – sako specialistas.

Nekilnojamojo turto vystytojai taip pat atsižvelgia į tai, kad skandinaviška estetika vis labiau prigyja lietuvių namuose.

Ne vieną skandinaviškos architektūros akcentą naujų būstų projekte panaudojo architektų studija „Cloud architektai“. Pavyzdžiui, gyventojų patogumui suprojektavo didesnius nei mums įprasta langus.

Architekto Antano Dagelio teigimu, tai šiaurės šalių architektūrai būdingas bruožas, prigyjantis ten, kur stokojama natūralios dienos šviesos.

Be to, 6 kamerų plastikiniai langai su dvigubo stiklo paketais atitinka A+ klasės pastato energinį naudingumą ir užtikrina ekonomišką išlaikymą.

Kuria harmoningus namus

Kurdamas Vilniaus Naujamiesčio rajone įsikūrusius namus architektas A. Dagelis įpynė ir daugiau Skandinavijai būdingų architektūros bruožų.

Pavyzdžiui, namų ansamblio stengtasi neperkrauti detalėmis, o architektūrą projektuoti pasitelkiant klasikines priemones, tokias kaip langų ir balkonų ritmas, proporcijų derinimas.

„Manau, kad statiniuose išgautas formos ir ritmo santykis padeda išlaikyti aiškiai suvokiamą fasadų kompoziciją.

Visa tai kuria darnią visumą, kuri patraukia akį. Lietuvoje vis dar neretai žiūrima tik į vidinę, planinę, namo struktūrą, o išorė, fasadai, būna tiesiog tokie, kokie išėjo.

Visgi ryškėja tendencija, kad dermei ir harmoningos aplinkos sukūrimui skiriama vis daugiau dėmesio“, – pažymi A. Dagelis.

Kuriant namus remtasi skandinavų patirtimi ir galvojant apie būstų ilgaamžiškumą, todėl didelis dėmesys skirtas naudojamoms medžiagoms, techniniams sprendimams.

Naujos statybos būstų sienos pagamintos iš storo gelžbetonio, kuris užtikrina gerą garso izoliaciją ir leidžia mėgautis namų ramybe.

Taip pat butuose suprojektuotas grindinis šildymas, tolygiai paskirstantis šilumą ir užtikrinantis maksimalų komfortą.

Skandinaviška būstų stilistika Lietuvoje prigyja ne tik dėl to, kad klimatas tose šalyse ar gyvenimo būdas mums gan artimas.

Greitai priprantame prie šiame regione paplitusių spalvų, formų ir kuriamos harmonijos.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad skandinavų statybos, architektūros ir dizaino patirtis remiasi ilgaamžiškumu ir patikimumu, o tai turbūt esminės priežastys, lemiančios apsisprendimą išsinuomoti arba pirkti tokį būstą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.