Pastatę daugiabutį Palangoje bandė visus apmauti, bet įklimpo patys

Daugiau nei prieš metus daugiabutį namą Palangoje pastačiusi Kauno nekilnojamojo turto plėtros įmonė „Devega“ nutarė apgaulės būdu pataupyti, bet įklimpo į daugiau kaip 30 tūkst. eurų nuostolius.

Dėl statytojo apgaulės šio namo Palangoje gyventojams gali tekti patiems investuoti į lietaus nuotekų sistemą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Dėl statytojo apgaulės šio namo Palangoje gyventojams gali tekti patiems investuoti į lietaus nuotekų sistemą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2019, 7:31 AM, atnaujinta Jan 14, 2019, 12:23 PM

Palangoje centralizuotai vandenį tiekianti ir nuotekas valanti savivaldybės įmonė beveik po pusantrų metų trukusio bylinėjimosi sulaukė įsiteisėjusios nutarties.

Už savavališką lietaus nuotekų prijungimą prie miesto buitinių nuotekų valymo sistemos Kauno apygardos teismas iš Palangoje sublokuotus du dvibučius namus pastačiusios bendrovės „Devega“ priteisė atlyginti „Palangos vandenims“ patirtus nuostolius, kurie siekia apie 14,8 tūkst. eurų.

Tačiau tai dar negalutiniai nekilnojamojo turto plėtotojų įmonės praradimai Palangoje. Dėl teismo pritaikyto 6 proc. metinių palūkanų mokesčio atlygintinų nuostolių suma išaugo beveik iki 16 tūkst. eurų.

Be to, atsakovams iki šiol neatjungus į buitinių nuotekų sistemą savavališkai atvesto vamzdyno nuo 2017 metų rugpjūtį teismui pateikto ieškinio datos Palangos vandentiekininkų naudai kasdien skaičiuojama po 30 eurų.

Iki šiandien šie papildomai skaičiuojami nuostoliai jau pasiekė apie 15,5 tūkst. eurų sumą.

Kauniečių statytojų gudrybė išlindo 2017 metų sausį patikrinus pastatytą objektą. Paaiškėjo, kad namo teritorijoje surenkamas lietaus vanduo vamzdynu keliauja į miesto buitinių nuotekų sistemą.

Dėl to papildomai valydami švarų paviršinių nuotekų vandenį miesto valymo įrenginiai, nuotekų siurblinės yra labiau apkraunami.

Šitaip savivaldybės bendrovės „Palangos vandenys“ sąnaudos išauga ir nėra kompensuojamos, nes gyventojai už buitinių nuotekų valymą moka pagal geriamojo vandens sunaudojimą.

„Lietaus vandeniui surinkti skirtas atskiras vamzdynas turi būti prijungtas prie lietaus nuotekų sistemos, kurios vamzdynai būna išvedžioti atokiau gatvėse.

Kita alternatyva – paviršines nuotekas galima nuvesti į specialiai įrengtus infiltracinius šulinius, iš kurių švarus lietaus vanduo patenka į gruntą.

Tačiau gyvenamojo namo statytojas nusprendė pataupyti ir lietaus vandenį surenkantį vamzdyną prijungė prie buitinių nuotekų tinklų, nutiestų iki namo“, – teigė bendrovės „Palangos vandenys“ vadovas Virgilijus Beržanskis.

„Devegos“ įmonė teismui aiškinosi, kad neteisėtai lietaus nuotekas prie buitinių nuotekų sistemos prijungė statybos darbus atlikusi įmonė, ir tikino, kad šis vamzdynas jau yra atjungtas.

Tačiau tai turėjo būti atlikta dalyvaujant „Palangos vandenų“ atstovui.

Negavęs įrodymų, kad tai iš tiesų buvo padaryta, teismas pripažino, kad įstatymo pažeidimas nėra pašalintas.

Panašių gudruolių yra ir daugiau

Prieš pustrečių metų buvo nustatytas panašus atvejis, kai daugiabutį namą pastatęs palangiškis lietaus vandenį taip pat prijungė prie buitinių nuotekų tinklų.

Teismas priteisė atlyginti „Palangos vandenų“ patirtus nuostolius, kurie jau yra pasiekę apie 100 tūkst. eurų sumą. Ją iš pažeidėjo dabar bando išieškoti antstoliai.

Per praėjusius metus „Palangos vandenys“ nustatatė apie 40 savavališkų prisijungimų prie vandens tiekimo bei nuotekų sistemos ir apskaitos prietaisų sugadinimo atvejų.

Dėl savavališkų prisijungimų iš viso įmonė patyrė apie 21,6 tūkst. eurų nuostolį. Jis pažeidėjų buvo padengtas be teisminių ginčų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.