Nacionalinio stadiono intrigų ir kaltinimų puodas įkaito – siūlo griežtą sprendimą

Dėl Nacionalinio stadiono statybų toliau verda aistros.

Į Nacionalinį stadioną ketinama investuoti apie 100 mln. eurų, tik niekaip nepavyksta nutarti, kas gi jį statys.
Į Nacionalinį stadioną ketinama investuoti apie 100 mln. eurų, tik niekaip nepavyksta nutarti, kas gi jį statys.
„Axis Industries“ projektinis pasiūlymas.
„Axis Industries“ projektinis pasiūlymas.
Įmonės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ projektinis pasiūlymas.
Įmonės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ projektinis pasiūlymas.
Įmonės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ projektinis pasiūlymas.
Įmonės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ projektinis pasiūlymas.
  Į Nacionalinį stadioną ketinama investuoti apie 100 mln. eurų.
  Į Nacionalinį stadioną ketinama investuoti apie 100 mln. eurų.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-05 12:37, atnaujinta 2019-02-05 13:06

Jau inicijuojami procesai, kad šio stadiono koncesijos konkursas apskritai būtų nutrauktas, nesibaiminant net to, kad gresia prarasti šioms statyboms numatytą Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą, tuo metu Vilniaus valdantieji sieks savivaldybės tarybos pritarimo Nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai dar iki savivaldos rinkimų kovą.

„Procesas dėl sutarties pasirašymo tęsiasi. Vasario 6 dieną planuojame pateikti tarybos sprendimą dėl pritarimo koncesijos sutarčiai. Ją išnagrinėję komitetuose, vasario 20 dieną tikimės sprendimą taryboje patvirtinti“, – BNS antradienį sakė Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas į Vilniaus merus Dainius Kreivys bei Vilniaus miesto savivaldybės tarybos konservatorių frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas, reaguodami į delfi.lt paskelbtą informaciją, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėju dirbo Kipras Krasauskas, ragina nutraukti konkursą.

K.Krasauskas – aukštas pareigas koncerno „Icor“ įmonėse einančio Igno Krasausko brolis, o šio koncerno įmonė „Axis Industries“ yra galima daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso, vadinamo tiesiog nacionaliniu stadionu, koncesijos konkurso laimėtoja.

„Skandalinga aplinkybė, kad savivaldybės pašonėje dirba su vadinamuoju „Rubicon“ (dabar – „Icor“. – lrytas.lt) susijęs žmogus, meta šešėlį visam konkursui ir jis pakimba ant plauko“, – tvirtino V.Benkunskas.

Anot D.Kreivio, paaiškėjus faktui, kad K.Krasauskas dirbo Vilniaus savivaldybės administracijoje, nacionalinio stadiono koncesijos konkursas yra neskaidrus, tad turi būti nutrauktas.

Be to, turi būti įvertinta galimai padaryta žala, susijusi su įmonės „Veolia“ ieškiniu tarptautinio arbitražo byloje prieš Lietuvą. Sausį K.Krasauskas su Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriumi P.Poderskiu ir dar dviem savivaldybės darbuotojais vyko į komandiruotę Paryžiuje, kur dalyvavo tarptautinio arbitražo proceso tarp „Vilniaus energijos“, „Veolios“ ir Vilniaus šilumos tinklų aptarime ir tolesnių veiksmų derinime.

„Jau kreipėmės dėl to į Vyriausybę, prašydami pasidomėti ir užtikrinti, kad jos pinigai būtų naudojami skaidriai ir efektyviai. O už tai, kas vyksta Vilniaus savivaldybėje, politinę ir asmeninę atsakomybę turi prisiimti ir meras Remigijus Šimašius“, – sakė D.Kreivys.

Anot jo, į nacionalinį stadioną ketinama investuoti apie 100 mln. eurų, o kol kas kyla pagrįstų abejonių, ar šie pinigai bus panaudoti skaidriai.

„Vakar kreipėmės į premjerą Saulių Skvernelį ir paklausėme, ar žinojo, kad savivaldybėje dirba „Rubicon“ agentas. Ar žinojo, kad savivaldybėje kaip ekspertas dirba žmogus, baigęs tik 12 klasių ir neturintis aukštojo išsilavinimo?“ – klausė V.Benkunskas.

Jis tvirtino, kad jei nesulauks atsakymų, gali rengti ir interpeliacijas. Neatmestina, kad ir administracijos direktoriui P.Poderskiui.

Taip ir nepateikė įrodymų

Nacionalinio stadiono statybos koncesijos konkurso komisija dar anksčiau nusprendė, kad Aukščiausiojo Teismo į konkursą grąžinta įmonė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ negalės jame dalyvauti.

Įmonė iš konkurso pašalinta dėl nepakankamos kvalifikacijos ir galbūt melagingai teiktų duomenų apie savo konsorciumo sudėtį, techninius bei finansinius pajėgumus.

Kaip aiškino Vilniaus savivaldybės atstovai, įmonė per daugiau kaip du mėnesius taip ir nepateikė įrodymų, kad jos ar jos partnerių pajėgumai yra realūs, užtikrinti ir pakankami sėkmingai įgyvendinti projektą, o tai darydama klaidino vertinimo komisijos narius ir ekspertus.

Po šio sprendimo konkurse liko vienas dalyvis – koncerno „Icor“ valdoma įmonė „Axis Industries“. Vilniaus savivaldybė jau anksčiau yra baigusi derybas su „Axis Industries“ ir 2018 metų pabaigoje ketino pasirašyti su ja sutartį, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas spalį įpareigojo savivaldybę priimti iš konkurso pašalinto „Vilniaus nacionalinio stadiono“ preliminarų pasiūlymą ir jį svarstyti. Teismas taip pat uždraudė sudaryti sutartį su „Axis Industries“.

„Savivaldybė antrą kartą pašalino šį dalyvį dėl melagingos informacijos teikimo, nors nepaaiškina, kas tai yra. Matome, kad derybose realiai dalyvauja tik „Rubicon“, o tai – jau ne derybos. Be to, savivaldybėje yra šios įmonės atstovas, kuris, priešingai nei skelbta, dar būdamas studentas dirbo trijų šio koncerno įmonių vadovu. Bet jis taip ir neįgijo aukštojo mokslo ir savivaldybėje dirba už sekretorės atlyginimą – 600 eurų. Turime duomenų, kad šis žmogus domėjosi ir kitais „Rubicon“ svarbiais klausimais“, – tvirtino V.Benkunskas.

Nors nacionalinio stadiono koncesijos sutartis turėtų būti pasirašyta dar vadovaujant šiai Vilniaus valdžiai, anot D.Kreivio, negalima mėtytis milijonais, net jei gresia prarasti Europos Sąjungos paramą.

„Tai – per 30 milijonų eurų. Bet gal už kitus pinigus, kurie Vyriausybės numatyti šiam stadionui statyti, galima pastatyti mažesnį ir dar liktų pinigų kitiems objektams rajonuose“, – sakė D.Kreivys.

Pašalino, nes kėlė abejonių

Nors V.Benkunskas ir D.Kreivys tvirtina, kad Vilniaus savivaldybė nepaaiškina sprendimo iš konkurso vėl pašalinti „Vilniaus nacionalinį stadioną“ neva dangstydamasi konfidencialumu, P.Poderskis nurodė priežastis, kodėl ši bendrovė neatitiko reikalavimų.

„Labiausiai nuvilia tai, kad „Vilniaus nacionalinis stadionas“ bandė savo kvalifikaciją pagrįsti neetiškais metodais, kai melavo teikdama duomenis ir bandė įrodyti, kad jos konsorciumo sudėtyje vis dar dalyvauja visi pirminiai finansuotojai arba techniniai rangovai“, – teigė savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis.

Pasak jo, jau anksčiau viešumoje pasirodžiusi informacija, kad du iš trijų šio dalyvio pristatomų potencialių finansinių partnerių atsiribojo nuo įmonės „Vilniaus nacionalinis stadionas“, kėlė pagrįstų abejonių, ar toks projektas šiai įmonei yra įkandamas.

Įmonė kaip savo potencialius partnerius yra įvardijusi Lenkijos kompaniją „Budimex“ ir investicijų bendrovės „BaltCap“ fondus, tačiau šie neigia bendradarbiavimą.

Sutarties projekte numatyti saugikliai, kad kompleksas su stadionu Šeškinėje bus statomas koncesininko lėšomis, todėl reikalaujama aiškių įrodymų, jog konkurso dalyvis gali investuoti 80 mln. eurų. Numatyta, kad valstybė ir savivaldybė su rangovais atsiskaitys tik užbaigus visus darbus, o tai turėtų apsaugoti nuo nesėkmės statybose.

„Vilniaus nacionalinis stadiono“ vadovas Renatas Načajus šį teismo sprendimą vertina kaip siekį susidoroti su įmone, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų: „Vieną teisinį procesą jau laimėjome, esame pasiruošę laimėti ir kitą. Apmaudu, kad tokie bandymai paveikti konkursą tik stabdo visą procesą ir laukti nacionalinio stadiono tenka vis ilgiau.“

Patys aiškinsis teisme?

Negana to, teismus ieškiniais užvertusi bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ pati turės aiškintis teisme, ar iš viso turi teisę teikti kokius nors projektus dėl šio Lietuvai svarbaus objekto statybų – šios bendrovėms akcininkams pateiktas ieškinys. Neva akcijas jie įsigijo neteisėtai.

Bendrovę „Vilniaus nacionalinis stadionas“ specialiai Daugiafunkcio sveikatinimo, ugdymo, švietimo, kultūros ir užimtumo skatinimo komplekso, vadinamo tiesiog nacionaliniu stadionu, koncesijos konkursui įkūrė KDS grupė su Lenkijos „Budimex“. Nors KDS grupė buvo vienintelė akcininkė, viešai skelbta, kad „Budimex“ yra jos partnerė.

Po kvalifikacijos vertinimo „Budimex“ pareiškė, kad traukiasi iš konkurso, o bankrutuojanti KDS grupė 2017 m. rugsėjį „Vilniaus nacionalinio stadiono“ akcijas pardavė dviem bendrovėms – „Naudos virsmui“ ir „Nacionalinio stadiono operatoriui“.

KDS grupės bankroto administratorius kreipėsi į teismą dėl šių akcijų pardavimo. Ieškinyje prašoma taikyti restituciją atsakovų „Naudos virsmas“ ir „Nacionalinio stadiono operatorius“ atžvilgiu. Tai reiškia, kad akcijų įsigijimo sandorį teismo prašoma laikyti negaliojančiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.