Dėl aplaidumo telšiškė vos neprarado savo namų – tai pamoka visiems

Pirmos eilės įpėdinei laiku nesusitvarkius palikimo reikalų, mirusios moters turtą paveldėjo valstybė. Nors dukra dar iki motinos mirties gyveno palikimą sudarančioje buto dalyje ir todėl turėjo galimybę apsispręsti priimti palikimą ar jo atsisakyti, tačiau dėl aplaidumo nesiėmė veiksmų ir neįgyvendino paveldėjimo teisių. Dėl to iškilo didelių problemų ir turtą pagaliau atgavo tik teismo keliu.

Dviejų kambarių bute dukra su motina gyveno kartu iki pat jos mirties, ją prižiūrėjo, slaugė.<br>123 asociatyvioji nuotr.
Dviejų kambarių bute dukra su motina gyveno kartu iki pat jos mirties, ją prižiūrėjo, slaugė.<br>123 asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 2:24 PM

Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja Vitalija Liauzginienė viešame teismo posėdyje išnagrinėjo ieškovės J. K. ieškinį atsakovei Valstybės įmonei Turto bankui dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo, palikimo perėjimo valstybei liudijimo pripažinimo negaliojančiu.

Praleido trijų mėnesių terminą

Ieškovė teismo prašė nustatyti juridinę reikšmę turintį faktą, kad ji, J. K., mirus E. K., priėmė po jos mirties atsiradusį palikimą, pradėdama faktiškai jį valdyti; pripažinti negaliojančiu 2018 m. birželio 4 d. palikimo perėjimo valstybei liudijimą.

Moteris pasakojo, kad mirus mamai liko viena antroji dalis buto. Ji dėl palikimo priėmimo į notarą per trijų mėnesių laikotarpį nesikreipė.

Dviejų kambarių bute dukra su motina gyveno kartu iki pat jos mirties, ją prižiūrėjo, slaugė. Po mamos mirties liko gyventi ½ dalyje minėto buto, juo rūpinosi, išlaikė, atliko kapitalinį buto remontą (pakeitė langus, grindis, išklijavo tapetais sienas), mokėjo mokesčius.

Kita viena antroji buto dalis priklauso I. K., kuriai pagal susitarimą sumokėdavo už ½ daliai buto tenkančią suvartotą elektros energiją, nes bute buvo tik vienas elektros įvadas ir bendras skaitiklis.

Užrakino asmeninius daiktus

Dėl atsiradusio palikimo priėmimo į notaro biurą dukra nesikreipė ir savo paveldėjimo teisės į po mamos mirties paveldėtą turtą neįteisino, manydama, jog mamai priklausęs turtas jai, kaip dukrai, pereina savaime ir dėl to jokių papildomų veiksmų atlikti bei kur nors kreiptis nereikia.

Ieškovė ir jos nepilnametė dukra yra deklaravusios gyvenamąją vietą bute, dėl kurio teko kreiptis į teismą. Teismui pateiktos fotonuotraukos, kuriose užfiksuota nekilnojamojo turto objekto būklė, atliktas remontas.

Pastaruoju metu ieškovė uždarbiauja užsienyje, o grįžusi apsistoja buto dalyje, dėl kurios teko bylinėtis teisme. Apie tai, kad buto dalis perėjo valstybei, ji sužinojo iš savo kaimynės, gyvenančios to pačio buto kitame kambaryje. Be to, juodvi naudojasi bendra virtuve.

Į butą atvykę Valstybės įmonės Turto banko atstovai užrakino kambario duris. Ten liko moters asmeniniai daiktai.

Atgavo nekilnojamąjį turtą

Įvertinęs byloje pateiktus įrodymus, teismas konstatavo, kad ieškovės reikalavimas panaikinti 2018 m. birželio 4 d. palikimo perėjimo valstybei liudijimą, išduotą Telšių rajono 2-ajame notarų biure, yra pagrįstas, nes ji po motinos mirties atsiradusį palikimą priėmė pradėdama faktiškai jį valdyti.

Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodeksu, teismas nutarė ieškinį tenkinti: nustatyti juridinę reikšmę turintį faktą, kad J. K. po E. K. mirties atsiradusį palikimą priėmė (juridinę reikšmę turintis faktas nustatytas paveldėjimo teisėms įgyvendinti); taip pat pripažinti negaliojančiu palikimo perėjimo valstybei liudijimą, kurio pagrindu Lietuvos Respublika, atstovaujama VĮ Turto banko, perėmė po E. K. mirties atsiradusį palikimą: ½ dalį buto su ½ dalimi buto priklausinio – sandėlio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.