Kaune skolininkus auklėja ir botagu, ir pyragu

Socialiniuose ir savivaldybės butuose gyvenantys kauniečiai už nuomą skolingi per 700 tūkstančių eurų. Savivaldybė ėmėsi priemonių, kad ne tik mažėtų ši skola, bet ir būtų mokami kiti mokesčiai. Sankcijos jau davė vaisių.

Sugriežtinus nuomos sąlygas nemažai žmonių net atsisakė pretenduoti į socialinius būstus.<br>P.Mantauto nuotr.
Sugriežtinus nuomos sąlygas nemažai žmonių net atsisakė pretenduoti į socialinius būstus.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 5:10 PM

Kauno savivaldybė jau kuris laikas siekia, kad miestiečiai, gyvenantys socialiniuose ir savivaldybės būstuose, reguliariai mokėtų nuomos mokesčius ir mažintų savo skolas. Ėmusis tam tikrų priemonių, sugriežtinus sąlygas nuomininkams, skolos pamažu mažėja. Šiais metais atsirado ir dar daugiau naujovių. Valdininkai jau ėmėsi darbų, kad neliktų skolų ne tik už nuomą, bet ir už paslaugas.

Sugriežtinus nuomos sąlygas nemažai žmonių net atsisakė pretenduoti į socialinius būstus. Prieš kelerius metus jų dar buvo 3 tūkstančiai, dabar eilėje laukia 800 kauniečių.

Sudaro mokėjimo grafikus

Miesto savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas sakė, kad nuo 2017 metų antrosios pusės pradėta griežčiau reikalauti sumokėti skolas už savivaldybės ir socialinių butų nuomą.

„Nuo 2018 metų pavasario pradėjome ne tik išieškoti skolas, bet ir su socialiniais darbuotojais lankytis pas skolininkus, aiškintis, kodėl jie skolingi už nuomą, kokios jų mokumo galimybės“, – pasakojo D.Valiukas.

Skolininkams savivaldybės atstovai siūlo sudaryti skolų mokėjimo grafikus, bet jie įteikiami tik tada, kai gyventojai sumoka didesnę dalį skolų.

Rūpi ir kitos skolos

Neseniai savivaldybės atstovai ėmėsi dar radikalesnių veiksmų. Pradėjo ne tik aktyviai reikalauti sumokėti skolas už nuomą.

„Tikriname ir kaip gyventojai moka už šildymo, vandens tiekimo paslaugas. Nors tai lyg ir ne savivaldybės pareiga, galų gale skolos užgula visų miestiečių pečius“, – sakė D.Valiukas.

Jei gyventojai piktybiškai nemoka skolų, jie gali būti iškeldinti. Pasak Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjo, pajutę realią grėsmę netekti nuomojamo būsto neretai gyventojai iš karto randa pinigų ir net sumoka 2–3 tūkstančių eurų skolą.

Per pastaruosius 2 metus savivaldybė įsigijo 60 socialinių būstų. Su juose įsikuriančiais nuomininkais nuomos sutartys sudaromos 3 metams.

„Tokiuose butuose gyvenančius žmones iš karto bandome įtikinti, kad jie mokėtų nuomą ir mokesčius, kad skolos nesikauptų. Kol kas tai pavyksta“, – sakė D.Valiukas.

Būstų atsisako net patys

Taip pat sugriežtinus nuomos sąlygas norinčių gyventi socialiniuose butuose labai sumažėjo. Prieš kelerius metus tokių butų eilėje laukė 3 tūkstančiai pretendentų. Šiuo metu – 800. Sudėtingesnė situacija dėl savivaldybės būstų. Gyventojai turi galimybių juos įsigyti.

„Procedūros pradedamos, turto vertintojai įvertina būstus, mes parengiame dokumentus, kad butus gyventojai galėtų įsigyti, bet pirkėjai taip ir neranda lėšų, todėl įvyksta tik trečdalis iš visų planuojamų sandorių“, – sakė D.Valiukas.

Skolų sumažėjo

Kaune yra 1045 socialiniai ir 2754 savivaldybės būstai.

Iki šių metų vasario pradžios socialinių būstų nuomininkai už būsto nuomą skolingi 132 tūkstančius 222 eurus. Savivaldybės būstų nuomininkai skolingi 628 tūkstančius 259 eurus.

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, socialinių būstų nuomininkų skola sumažėjo 33,21 proc., savivaldybės būstų nuomininkų – 26,35 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.