Prie buvusios legendinės Kauno kavinės miestiečiai jau kai ko pasigedo

Kauniečiai su nostalgija prisimena, kad Laisvės alėjoje veikė kavinė „Tulpė“. Ją ne vienus metus priminė tik ties istoriniu pastatu įrengtos juodos grindinio plytelės. Koks bus jų likimas, ar ir jos išnyks?

Laisvės alėjoje klojant naują grindinį kauniečiai pasigedo čia buvusių juodų plytelių su užrašu „Tulpė“. Valdininkai pažadėjo, kad atminimo ženklas liks.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjoje klojant naują grindinį kauniečiai pasigedo čia buvusių juodų plytelių su užrašu „Tulpė“. Valdininkai pažadėjo, kad atminimo ženklas liks.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjoje klojant naują grindinį kauniečiai pasigedo čia buvusių juodų plytelių su užrašu „Tulpė“. Valdininkai pažadėjo, kad atminimo ženklas liks.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laisvės alėjoje klojant naują grindinį kauniečiai pasigedo čia buvusių juodų plytelių su užrašu „Tulpė“. Valdininkai pažadėjo, kad atminimo ženklas liks.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 4:10 PM

Atnaujinant Laisvės alėją iš jos kuriam laikui nukeliami čia stovėję paminklai ar dingsta kiti atminties ženklai. Vienas tokių – alėjoje ties 45-uoju pastatu buvusios juodos grindinio plytelės su užrašu „Tulpė“.

Plytelės įamžino šioje vietoje buvusią legendinę kavinę „Tulpė“, vietoj kurios įsikūrė drabužių parduotuvė.

Darbininkams klojant naują grindinį plytelės buvo išimtos ir dabar kauniečiai svarsto, ar jos bus grąžintos į senąją vietą ir ar jų iš viso reikia.

Architektai ir skulptoriai įsitikinę, kad plytelės turi būti grąžintos, miesto valdžios atstovai tai ir žada padaryti. Tai sužinojęs „Tulpės“ įamžinimo idėjos autorius naujiena liko patenkintas.

Idėjos autoriaus neprisiminė

Juodos grindinio plytelės priešais Laisvės alėjos 45-ąjį pastatą atsirado tada, kai legendinė kavinė „Tulpė“ – tarpukariu buvusi Konrado kavinė – bankrutavo ir vietoj jos įsikūrė drabužių parduotuvė.

Dabar jau mažai kas atsimena, kaip, kada jos atsirado alėjos grindinyje ir kas buvo šios idėjos autoriai. Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus darbuotojas Zenonas Girčys, ne vienus metus rūpinęsis miesto ūkiu, sakė, kad apie 2003 metus visa Laisvės alėja virto batų alėja, nes daugybėje pastatų įsikūrė avalynės parduotuvės, atsirado ir naujų drabužių salonų.

Tačiau kaip grindinyje buvo sumontuotos plytelės su užrašu „Tulpė“, neatsimena, nes galbūt tuo metu atostogavo.

Ženklas turėtų likti

Skulptorius Stasys Žirgulis pasakojo, kad „Tulpei“ išnykus Kauno visuomenė aršiai diskutavo ir kritikavo tuometę miesto valdžią, kad ji leido sunaikinti istorinę kavinę.

„Man atrodo, kad tuomečiai Kauno savivaldybės paveldo skyriaus darbuotojai, siekdami nuslopinti pasipiktinimą, ir nusprendė bent taip įamžinti „Tulpę“, – svarstė skulptorius.

Tačiau kam užsakė pagaminti plyteles, nebeaišku, nes dabar šie tarnautojai nebedirba.

S.Žirgulio nuomone, atnaujinus alėjos grindinį juodosios plytelės vėl turėtų grįžti į senąją vietą.

„Plytelės turėtų būti grąžintos, jei ne, panašus atminimo ženklas turėtų atsirasti ant pastato cokolio. Šis ženklas svarbus istorine ir kultūrine prasme, nes jei jau legendinės kavinės neliko, jos vieta bent jau turi būti pažymėta, kad nedingtų iš kauniečių atminties“, – sakė skulptorius.

Projektas atsirado vėliau

Užmaršties skraistę praskleidė Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekto autorius architektas Šarūnas Kiaunė.

Jis sakė, kad atnaujinant pastatą, kuriame veikė „Tulpė“ ir įsikūrė drabužių parduotuvė, grindinyje prie jos atsirado ir juodosios plytelės su kavinės pavadinimu. Pastato atnaujinimo projektą tuomet kūrė architektų biuro „G.Natkevičius ir partneriai“ darbuotojai.

„Plytelės alėjoje buvo įrengtos keleriais metais anksčiau, nei sukūrėme Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektą. Jis parengtas 2007 metais. Manau, kad juodo granito plytelės ir atnaujinus alėją puikiai derės grindinyje“, – sakė Š.Kiaunė.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis patvirtino, kad šiuo metu plytelės saugomos. Kai naujas grindinys bus baigtas kloti, jos bus grąžintos į senąją vietą.

Idėjos autoriaus nuomonės niekas neklausė

Rimas Adomaitis

Architektas

„Prieš 15 metų dirbau G.Natkevičiaus vadovaujamame architektų biure. Jo biuro komanda rengė Laisvės alėjos 45-ojo namo atnaujinimo projektą. Šioje grupėje buvau ir aš.

Kuriant istorinio pastato atnaujinimo projektą kilo mintis bent kaip nors įamžinti faktą apie „Tulpę“. Taip plytelių su užrašu „Tulpė“ idėjos autoriais tapau aš ir skulptorius Kęstutis Lanauskas. Mums buvo svarbu bent grindinyje palikti žinutę apie šią vietą.

Savivaldybės ir paveldosaugininkų sudaryta komisija tada palankiai įvertino pastato atnaujinimo ir plytelių įrengimo alėjoje projektą.

Dabar, atnaujinant alėją, mūsų su skulptoriumi nuomonės apie plytelių su užrašu „Tulpė“ likimą niekas neklausė. Todėl malonu girdėti, kad jos grįš į senąją vietą. Tai svarbu ne asmeniškai man ar K.Lanauskui. Malonu, kad idėja grindinyje palikti ženklą apie „Tulpę“ pasiteisino ir jis išliks.

Plytelės pagamintos iš juodo granito su subtilaus šrifto užrašu, todėl, manau, derės ir prie naujosios granito dangos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.