Dvigubai daugiau lietuvių susigundė būstu pajūryje

Šių metų pirmąjį ketvirtį daugiau nei dvigubai augo pardavimai naujo poilsinio būsto rinkoje, lyginant su tuo pačiu periodu prieš metus. Aktyvesni pirkėjų veiksmai ne itin, bet sumažino laisvų naujų butų skaičių ir pagerino rinkos likvidumo indeksą tiek Palangoje, tiek Neringoje. Naujo būsto kainos Palangoje augo nedaug, apie 1 proc., tuo metu Neringoje sumažėjo apie 3 proc., pranešė nekilnojamojo turto paslaugų grupė „Inreal“.

Aktyvūs pirkėjai sumažino laisvų naujų butų skaičių ir pagerino rinkos likvidumo indeksą Palangoje ir Neringoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aktyvūs pirkėjai sumažino laisvų naujų butų skaičių ir pagerino rinkos likvidumo indeksą Palangoje ir Neringoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2019, 12:43 PM, atnaujinta Apr 16, 2019, 12:45 PM

„Nepaisant gana vangių praėjusių metų antrųjų namų pajūrio rinkoje, tiek plėtotojus, tiek pirkėjus šių metų pradžia nustebino aktyvumu. Įprasta, kad pirmas metų ketvirtis pajūrio būstų pardavimams būna bene „silpniausias“, tačiau šiemet ši taisyklė gali būti sulaužyta“, – teigė „Inreal“ grupės analitikė Kotryna Griško.

Anot jos, Palangoje (įskaitant Šventąją) buvo parduotas 61 naujas būstas, Neringoje – 21. Tuo metu pernai metų pirmąjį ketvirtį Palangoje buvo parduoti 38 nauji būstai, o Neringoje neįvyko nė vienas sandoris. Pirkėjų aktyvumas, lenkiantis plėtotojų veiklą šiuose regionuose, pagerino pirminės rinkos likvidumą iki 2,3 Palangoje ir iki 2,1 Neringoje. Tai reiškia, kad esamą naujų būstų pasiūlą abiejuose miestuose galima parduoti per kiek daugiau nei 2 metus, kas antrųjų namų rinkoje, pasak K. Griško, yra optimalu.

Palangoje ir Neringoje šių metų pirmojo ketvirčio pabaigoje naujų būstų sandėlis siekė atitinkamai 659 ir 117 butų. Pernai metų pirmojo ketvirčio pabaigoje atitinkamai 668 ir 146 butus.

Nauja pasiūla šių metų pradžioje atsirado tik Neringoje. Čia prasidėjo naujo projekto Juodkrantėje pardavimai, papildę rinką 59 poilsio paskirties būstais.

„Tikėtina, kad augimas antrųjų namų rinkoje išsilaikys ir kitais metų ketvirčiais, nes šio segmento būsto pardavimams būdingas sezoniškumas. Nedaug sumenkęs pasirinkimas kol kas pirkėjų aktyvumo neturėtų sumažinti, nes pasiūlos ir paklausos balansas pakankamas, bet erdvės naujiems projektams, išties, yra“, – teigė K. Griško.

Jos teigimu, Neringos pirminėje pasiūloje vyrauja prestižinės klasės būstas, kurio vidutinė kvadratinio metro kaina siekia apie 2920 eurų / kv. m. Palangoje ir Šventojoje pasirinkimas tarp klasių platesnis ir vidutinė kaina svyruoja nuo 1500 eurų / kv. m ekonominiame segmente iki 2715 eurų / kv. m prestižiniame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.