Druskininkai pradžiugins dar vienu įspūdingu statiniu

Druskininkai paskelbė apie reikšmingą projektą – kurorto centre įkasta kapsulė, simbolizuojanti jau 2021 metais duris atversiančių kultūros ir kongresų rūmų statybų pradžią. Jie išsiskirs universalumu, techninėmis naujovėmis bei nedidele statybos darbų sąmata.

 Druskininkų kultūros ir kongresų rūmai turėtų iškilti per porą metų.<br>vizualizacija
 Druskininkų kultūros ir kongresų rūmai turėtų iškilti per porą metų.<br>vizualizacija
Senasis kultūros centras (nuotr.) buvo nugriautas per mėnesį, o dabar aikštelė parengta naujojo statyboms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Senasis kultūros centras (nuotr.) buvo nugriautas per mėnesį, o dabar aikštelė parengta naujojo statyboms.<br>M.Patašiaus nuotr.
Druskininkų kultūros ir kongresų rūmai turėtų iškilti per porą metų.
Druskininkų kultūros ir kongresų rūmai turėtų iškilti per porą metų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 23, 2019, 6:19 PM, atnaujinta Apr 23, 2019, 6:22 PM

„Kultūros ir kongresų rūmų statybai ruošėmės daug metų, tai vienas didžiausių bei svarbiausių pastarojo meto projektų kurorte“, – kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

Pirmą kartą šio sumanymo imtasi prieš dešimtmetį. Nors su investuotojais pavyko suderinti daugelį projekto detalių, planus sugriovė kilusi milžiniška sumaištis finansų rinkose.

Projektas buvo padėtas į stalčių, tačiau neužmirštas. Druskininkų savivaldybės užsakymu bendrovės „Uostamiesčio projektas“ specialistai parengė naują projektą, o savivaldybės administracija pasirašė sutartį dėl darbų su įmone „Statybų kodas“.

Jos vadovai tikisi spėti užbaigti statybas iki 2021-ųjų vasaros, kai Druskininkuose vyks Pasaulio lietuvių sporto žaidynės.

Premjeras poreikiu neabejoja

„Niekas nesiginčija, kad šis objektas Druskininkuose turi atsirasti, ir jis reikalingas ne tik šiam kurortui“, – sakė kapsulės įkasimo ceremonijoje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis. Jis žadėjo kartu su Druskininkų vadovais ieškoti sprendimų, padėsiančių užtikrinti projekto finansavimą.

„Jei vietos valdžia nebūtų ėmusis darbų, turbūt dar daug metų vyktų svarstymai, tačiau pradžia jau padaryta. Tikrai gera pradžia“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Vyriausybės vadovas gyrė Druskininkų kurortą, kuriam pavyko atsikratyti sezoniškumo, – jis ištisus metus traukia Lietuvos bei užsienio gyventojus. Juos viliojo sporto objektai, o kultūros centras labai reikalingas meno žmonėms.

„Druskininkams atsivėrė galimybės tapti kultūringo poilsio ir kultūros centru, kuriame galėtų lankytis profesionalūs kultūros atlikėjai“, – pridūrė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Pirmiausia teko griauti

Naujajam pastatui numatyta vieta beveik pačiame kurorto centre, kur stovėjo dar 1972 m. iškilusio kultūros centro likučiai. Statinys buvo visiškai apleistas ir netinkamas naudoti.

Jo veikla nutraukta maždaug tuo pat metu, kai šeimininkai uždarė greta stovinčią įspūdingo dydžio sanatoriją „Nemunas“. Vėliau kultūros centrą perėmė savivaldybė.

„Sovietmečiu kiekviena sanatorija turėjo kultūros centrą, tačiau vėliau jie sunyko“, – pasakojo Druskininkų savivaldybės Investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėjas Algirdas Svirskas. Senąjį statinį per mėnesį pavyko visiškai nugriauti ir paruošti aikštelę statyboms. Netrukus prasidės centro statybos, jos truks dvejus metus.

Druskininkų savivaldybė šiam itin svarbiam projektui yra numačiusi skirti 7,8 mln. eurų, nors tai jai labai didelė suma. Didžiausio indėlio tikimasi iš Valstybės investicijų programos – beveik 19 mln. eurų.

Bendra projekto vertė siekia 28,8 mln. eurų. Net 10,2 mln. eurų numatyta išleisti šiuolaikiškai įrangai. Nors suma atrodo nemenka, pastaraisiais metais iškilę panašios paskirties centrai kaimyninėse šalyse kainavo gerokai brangiau.

„Įvertinti skaičiavimus paprašėme daug patirties turinčių ekspertų iš Lenkijos ir jie patvirtino, kad viskas atlikta teisingai“, – kalbėjo Druskininkų meras R.Malinauskas.

Pasak jo, turbūt nebuvo nė vieno projekto, kurį pradedant jau būtų visiškai užtikrintas finansavimas, todėl šįkart taip pat tikimasi išspręsti šį klausimą.

Garsenybėms reikia erdvių

Pagrindinė 1175 vietų daugiafunkcė žiūrovų salė projektuojama pasagos formos su dviem balkonais. Keturios pirmos parterio eilės numatomos transformuojamos, kad esant poreikiui būtų galima suformuoti erdvę orkestrui.

„Pasikviesti pasaulinio garso atlikėją galima tik pasiūlius bent 1200 vietų aukšto techninio lygio salę“, – įsitikinęs Druskininkų meras R.Malinauskas.

Į parterį patenkama iš pirmo aukšto holo ir iš salės šonuose esančių laiptų, vedančių į požeminį aukštą. Suprojektuotas patogus patekimas iš parterio ant avanscenos, taip pat scenos užkulisiuose dešiniajame ir kairiajame šonuose numatytos atlikėjų laukimo patalpos.

Mažoji 513 vietų žiūrovų salė projektuojama su transformuojamomis eilėmis – taip išplečiamos jos panaudojimo galimybės įvairiems renginiams. Dalis žiūrovų eilių projektuojama teleskopine sistema – eilės sustumiamos į galinę salės sieną.

Sustūmus šias eiles ir pakėlus transformuojamas platformas iki scenos grindų lygio salės grindys susilygina su pirmo aukšto holo grindų lygiu ir sudaro bendrą erdvę, tinkamą dideliems renginiams. Patekimas į salę numatomas laiptais iš pirmo aukšto holo ir tiesiogiai iš holo.

Kino salė projektuojama 151 vietos, numatant joje atskirą zoną scenos apšvietėjui ir garso operatoriui. Įėjimas į salę numatomas per tambūrą iš pirmo aukšto atskiro holo.

Dvi repeticijų salės projektuojamos požeminiame aukšte po didžiosios salės scena. Jų aukštis numatomas ne mažesnis kaip 5,4 metro. Repeticijų salės gali būti naudojamos ir įvairiems renginiams, todėl yra numatytas sujungimas su požeminio aukšto holu.

Prie didžiosios repeticijų salės suprojektuotas sandėlis su dekoracijų keltuvu iš didžiosios salės scenos. Per vartus abiejose repeticijų salėse galima bus patogiai transportuoti reikiamą įrangą ir instrumentus.

Didelė galimybių įvairovė

Šis Druskininkų koncertų salių kompleksas pasižymės ypatingu universalumu. Čia bus galima rengti įvairiausių žanrų pasirodymus nuo dramos spektaklio iki simfoninės bei klasikinės muzikos koncertų.

Paprastai vienoje salėje tokio plataus diapazono renginių neįmanoma kokybiškai organizuoti, nes kiekvienam žanrui reikalinga skirtinga akustinė aplinka, todėl statomos salės, kurios skirtos tik simfoninei muzikai arba tik teatrui.

Šiuo atveju pagrindinėje salėje bus įdiegta elektroakustinė aplinkos pokyčio sistema, kai vienu mygtuko paspaudimu bus galima pakeisti akustinę aplinką į tokią, kokia reikalinga konkrečiam pasirodymui. Tai didelis pranašumas, nes nebelieka renginių, kurių nėra galimybių organizuoti.

Taip pat esant tokiai sistemai garsas tolygiai paskirstomas visose salės sėdimosiose vietose, nesvarbu, ar klausytojo vieta po balkonu, ar balkono kampe.

Įgyvendinus šį projektą Druskininkų miestas taip pat turės ir profesionalią ir visus šiuolaikinius kino standartus atitinkančią kino salę su visa reikiama technika. Iki šiol miesto gyventojų ir svečių pakviesti į kino teatrą nebuvo galimybių.

Parinko natūralias medžiagas

Kultūros centras projektuojamas kaip vientisa kultūrinė erdvė, jungianti galimybę suteikti įvairaus spektro, aukščiausios kokybės kultūros renginius ir miestiečiams, ir svečiams.

Virš pirmo aukšto iškylančių atskirų tūrių kompozicija projektuota siekiant pabrėžti buvusio taškinio kvartalo užstatymo pobūdį. Užstatymo kompozicija, atsižvelgiant į urbanistinę analizę, parinkta derinantis prie miesto istorinės dalies planinės, tūrinės erdvinės struktūros, nekeičiant kvartalo ribų.

Pirmo aukšto fasadams naudojama berėmio stiklo konstrukcija, pereinanti į pakabinamą ventiliuojamą fasadinę sistemą.

Mažosios salės apdailai numatomi perforuoti rūdinto plieno lakštai, didžiosios salės erdvė išryškinama pakabinamomis nuo fasadinės plokštumos atitrauktomis rūdinto plieno perforuotomis lamelėmis, suteikiančiomis fasadams subtiliai peršviečiamą siluetą.

Pastato vidaus apdailai naudojamos natūralios medžiagos, pratęsiančios ir papildančios eksterjerą: akmuo, medis, tinkas, rūdintas plienas. Pirmo aukšto hole numatyti du išskirtiniai akcentiniai šviestuvai, formuojantys bendrą interjero erdvę.

Paskelbta apie dar du naujus projektus

Apie planus statyti šiuolai-kiškas koncertų sales jau paskelbė Vilniaus ir Kauno savivaldybės.

Druskininkuose naujai koncertų salei prireiks gerokai mažiau investicijų, negu planuojama išleisti didžiuosiuose šalies miestuose.

Kauno M.K.Čiurlionio koncertų centrą planuojama pastatyti Nemuno pakrantėje iki 2022 metų, jis kainuotų apie 30 mln. eurų.

Nacionalinę koncertų salę ant Tauro kalno Vilniuje norima įrengti iki 2023-iųjų, ji gali kainuoti net 50 mln. eurų.

Pietinėje šalies dalyje daugiau naujų koncertų salių statyti neplanuojama, todėl Druskininkams atsiveria puikios galimybės privilioti žiūrovų iš kaimynių Lenkijos bei Baltarusijos. Užsienio šalių patirtis atskleidė, kad didžiausi muzikiniai renginiai vyksta būtent kurortuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.