Užsimoję pakeisti buvusį memorialą komjaunuoliams susidūrė su netikėta kliūtimi

Jau 30 metų nesugebama pertvarkyti vietos, kurioje buvo memorialas komjaunuoliams. Dabar jis virtęs šiukšlynu. Gyventojai ir menininkai norėtų tai pakeisti, bet Kauno valdžiai yra svarbesnių darbų.

Buvusio sovietinio memorialo erdvėje menininkai siūlė įkurti gyventojų traukos centrą. Dabar šioje vietoje išlikę tik memorialo griaučiai – kalnelis ir į jo vidų vedantys betono takai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvusio sovietinio memorialo erdvėje menininkai siūlė įkurti gyventojų traukos centrą. Dabar šioje vietoje išlikę tik memorialo griaučiai – kalnelis ir į jo vidų vedantys betono takai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jau 30 metų nesugebama pertvarkyti vietos, kurioje buvo memorialas komjaunuoliams.<br>M.Patašiau nuotr.
Jau 30 metų nesugebama pertvarkyti vietos, kurioje buvo memorialas komjaunuoliams.<br>M.Patašiau nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-07-24 21:37

Vilijampolėje yra vieta, kurią vietiniai gyventojai vadina tarsi prakeikta. Tai – Sąjungos aikštė, kurios dalyje plyti prieš 40 metų komjaunuoliams pastatyto memorialo likučiai.

Vilijampoliečiai norėtų, kad šią erdvę savo darbais pakeistų menininkai. Jie jau turi idėjų, kaip tai būtų galima padaryti.

Šiukšlių surinkti neskuba

Tarpukariu Vilijampolės gyventojai miesto valdžios prašė įrengti jų poilsiui skirtą vietą. Taip buvo suformuota Sąjungos aikštė. Vienoje jos dalyje buvo katalikų kapinės, vėliau žydų geto dalis, kur buvo laidojami ir šios tautybės žmonės.

Sovietmečiu toje aikštės dalyje buvo įrengtas memorialas komjaunuoliams. Ardyti jis buvo pradėtas 1991 metais, bet darbas taip ir nebuvo baigtas.

Dabar šioje vietoje išlikę tik memorialo griaučiai – kalnelis ir į jo vidų vedantys betono takai.

Kai kurios memorialo sienų ir grindinio plytelės yra dingusios, kitos mėtosi. Memorialo viduje pilna stiklo duženų, įvairių šiukšlių, želia žolė. Matyti, kad čia karaliauja asocialūs žmonės. Ant nušienautos kalnelio vejos gyventojai mėgsta vedžioti šunis.

Palieka degančių žvakių

Vilijampolės rytinės seniūnaitijos seniūnaitė Diana Bučinskienė pasakojo, kad pradėjus naikinti memorialą kažkas vogė apdailos plyteles, kiti – elektros instaliaciją. Kai nugvelbti neliko ko, vietovę vandalai ėmė tiesiog niokoti.

„Žmonės nepatenkinti, kad greta namų ir sutvarkytos aikštės dalies, kur yra skveras, plyti šiukšlynas. Pastebime, kad lapkričio 1 dieną čia kažkas vis dar palieka uždegtų žvakių. Žmones, kurie vis dar puoselėja čia palaidotų artimųjų atminimą, netvarka turėtų dar labiau piktinti“, – sakė Vilijampolės gyventoja.

Gyventojai nesvajoja, kad kalnelis iš viso būtų sulygintas su žeme ar toje vietoje būtų įrengta linksmybių zona.

„Savivaldybės kasmet prašome imtis kokių nors veiksmų dėl apleisto memorialo, bet niekas nesikeičia. Prieš kelerius metus čia meninę instaliaciją buvo padarę vokiečių menininkai. Vėliau ją išardė, bet ant apleistų memorialo likučių paliko didelių fotografijų. Jos uždengė necenzūrinius užrašus, bjaurius plyšius“, – pasakojo seniūnaitė.

Dabar, kai kauniečiai kviečiami reikšti savo pageidavimus, kaip programos „Kauno akcentai“ lėšomis būtų galima pagražinti miesto erdves, ne vienas vilijampolietis yra įsitikinęs, kad menininkai galėtų atkreipti dėmesį ir į apleistą Sąjungos aikštės dalį.

Meninių idėjų tikrai turi

Kiemo galerijos įkūrėjas Vytenis Jakas įsitikinęs, kad vilijampoliečių svajonės puikios ir jas būtų galima įgyvendinti.

„Manau, kad memorialo erdvėje būtų galima įkurti vietinės bendruomenės traukos centrą. Jame meno kūriniais būtų galima atspindėti Vilijampolės istoriją – tarpukarį, sovietmetį, dabartį. Ši vieta galėtų virsti puikia poilsio vieta“, – sakė menininkas.

V.Jakas teigė, kad pernai tokią idėją pasiūlė savivaldybei.

„Tada gavau atsakymą, kad miesto valdžia svarsto, ką daryti ne tik su memorialu, bet ir visa aplink esančia teritorija, todėl idėja taip ir liko neįgyvendinta“, – sakė menininkas.

Pokyčių nebus

Nerijus Valatkevičius

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas

„Sąjungos aikštės pertvarkymo idėjų konkursas vyko prieš 5 metus. Vėliau taip pat buvo kai kurių pasiūlymų, ką ten daryti.

Tačiau eilė rekonstruoti šią teritoriją dar neatėjo. Mieste yra didesnių ir skubesnių darbų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.