Iš būsto metami neringiškiai: „Jokio žmoniškumo, tik virvę ant kaklo ir viskas“

Onkologinė liga – ne vienintelė 70-mečio Viktoro Balsevičiaus bėda. Daug metų Kuršių nerijos nacionaliniame parke dirbęs ir su šeima tarnybiniame bute Neringoje gyvenęs vyras dabar metamas į gatvę.

Beveik pusšimtį metų Balsevičiai gyvena prie Alksnynės kontrolės posto.<br>G.Pilaičio nuotr.
Beveik pusšimtį metų Balsevičiai gyvena prie Alksnynės kontrolės posto.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2019, 2:24 PM, atnaujinta Aug 1, 2019, 2:26 PM

Klaipėdos apygardos teismo sprendimu susikrauti užgyventus daiktus V.Balsevičiui skirti trys mėnesiai. 45 metus tarnybiniame bute gyvenęs vyriškis jokio kito būsto neturi.

Labiau pasisekė buvusiai pensininko žmonai Stepanijai Balsevičienei – ji kol kas lieka šiame bute.

Ankstesniu Klaipėdos apygardos teismo sprendimu šie žmonės turėjo atlaisvinti namus jau pavasarį.

Bet Aukščiausiasis teismas tuomet panaikino Klaipėdos teismo sprendimo dalį, pagal kurią V.Balsevičius su buvusia žmona turi išsikelti iš valstybinio buto su visais jiems priklausančiais daiktais nesuteikiant kitos gyvenamosios patalpos, ir grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Bet šįkart apygardos teismas buvo palankus tik S.Balsevičienei, nes ji mokėjo nedidelį mokestį už buto nuomą. Tuo metu buvęs moters sutuoktinis patalpomis esą naudojosi neteisėtai.

Jei vyras su moterimi susitaikytų, V.Balsevičius galėtų prisiglausti kokiame nors kampelyje, bet S.Balsevičienė apie tai negali net pagalvoti: „Esu antros grupės invalidė, man būtina ramybė, o jis šūkauja, rūko, kartais išgeria. Dėl to su juo ir išsiskyriau.“

Tikėjosi gyventi visą laiką

„Esu darbo veteranas, Preilos girininkijoje dirbau daugiau kaip keturis dešimtmečius – nuo 1972 metų: buvau miško pjovėjas ir kirtėjas, sodinau medžius, tvirtinau kopas.

Kažkada mums buvo suteiktas tuščias butas sename name šalia Alksnynės posto. Labai apsidžiaugiau, nors ten tebuvo 25 kvadratiniai metrai.

O dabar sako, kad tą butą užėmėme savavališkai, gena lauk – nei gėdos, nei sąžinės, nei žmoniškumo. Kur mums dėtis senatvėje?“ – liūdnai kalbėjo V.Balsevičius.

Bylą pralaimėjęs, 150 eurų žyminį mokestį teismui turintis sumokėti V.Balsevičius žada vėl skųstis Aukščiausiajam teismui.

Anot vyriškio, iš pradžių buvo pasirašyta nuomos sutartis, o vėliau niekas nepasiūlė jos pratęsti. Žmonės gyveno, mokėjo nuompinigius, kitus mokesčius (jie seniau tiesiogiai būdavo išskaičiuojami iš atlyginimo), neturi jokių skolų, tad tikėjosi, kad taip ir bus.

Du vaikus auginusiai šeimai vėliau leista naudotis ir antrame aukšte esančia mansarda, kurioje įrengtas nedidelis kambarys ir virtuvėlė. Ten po skyrybų prieš keletą metų įsikūrė S.Balsevičienė.

Iš viso abiem Balsevičiams priklauso 51 kvadratinis metras gyvenamojo ploto.

„Kur mes galime pasidėti? Virvę ant kaklo, ir viskas. Esu ligota – aukštas kraujospūdis, diabetas, širdis streikuoja“, – kalbėjo moteris. Ji įsitikinusi, kad šį būstą jau užgyveno.

S.Balsevičienė prisipažino, kad gyventi šimtamečiame name nelengva, – tualetas lauke, tenka kūrenti krosnis, o vandens atsinešti iš Alksnynės kontrolės posto.

Seniems ir ligotiems tėvams padeda sūnus Tomas, vasarą buvo įsikūręs kieme esančiame nedideliame sandėliuke. Teismo sprendimu jis irgi turi išsikraustyti iš šio būsto.

Dėl sutarčių – painiava

2018 metų kovo 2 dieną Klaipėdos apylinkės teismas priėmė Balsevičiams palankų sprendimą.

Buvo atsižvelgta į tai, kad žmonės pensinio amžiaus, neturi kitos gyvenamosios patalpos, ligoti, socialiai pažeidžiami, todėl jų iškeldinimas iš gyvenamųjų patalpų nesuteikiant kitų esą neatitiktų proporcingumo principo.

Tačiau Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija šią nutartį apskundė.

Direkcijos atstovai aiškino, kad 2009 metais su V.Balsevičiumi buvo sudaryta tarnybinių gyvenamųjų patalpų nuomos sutartis. Bet 2013-aisiais ji buvo pakeista, pasirašytas susitarimas, kad nuomos terminas baigiasi 2015 metų spalį.

V.Balsevičius dabar tiksliai neprisimena, kaip viskas buvo. Vyras aiškino, kad pasitikėjo vėlesnėmis žodinėmis sutartimis.

Vyras tikina jokių sąskaitų už nuomą negaudavęs: „Būčiau mokėjęs, bet man niekas nieko nėra atsiuntęs.“

Pertvarkos planai stringa

Kalbėta, kad šiame pastate, kuriam suteiktas kultūros paveldo statusas, planuojama įrengti kopų prižiūrėtojo namą-muziejų.

Tačiau kol kas tokie planai stringa, nes čia gyvena dar viena moteris, kurios nuomos sutarties terminas baigiasi kitais metais.

„Jei to namo nereikės miškų urėdijai, o žmonės liks ten gyventi, mes namą atiduosime Turto bankui, nes nėra prasmės ten ką nors daryti.

Ką nors galėtume planuoti tik tuomet, jei pastatas būtų tuščias“, – sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti