Studentai gerokai įsiūbavo butų nuomos rinką – kai kurios kainos išties stebina

Butų nuomos rinką išjudino studentai. Artėjant rugsėjui išaugo vieno ir dviejų kambarių butų didmiesčiuose paklausa. Laukdami studentų bumo nesnaudžia ir nuomotojai. Nekilnojamojo turto ekspertai pripažįsta, kad piko mėnesiais – rugpjūtį ir rugsėjį – butų nuomos kainos pakyla.

Butų nuomos rinką išjudino studentai.<br>Lrytas.lt koliažas
Butų nuomos rinką išjudino studentai.<br>Lrytas.lt koliažas
Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų.
Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų.
Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų.<br>P.Mantauto nuotr.
Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-08-26 12:00, atnaujinta 2019-08-26 17:52

Iš Druskininkų į Kauną mokytis atvykęs Aurimas dėl gyvenamosios vietos galvos nesuka. Studentas jau šeštus metus gyvens bendrabutyje. Jis sako prieš pirmą kursą svarstęs ieškoti buto išsinuomoti, tačiau džiaugiasi pasirinkęs bendrabutį. Anot jo, čia ir pigiau, ir linksmiau.

Aurimas svarsto taip: „Jei negyvenai bendrabutyje, nesi tikras studentas. Atsikėlęs į bendrabutį supratau, kad neičiau į butą, nes čia smagu: draugai, pažintys. Dabar galvoju apie butą, nes arteja tas momentas, kai reikės bedrabutį palikti, nori to ar nenori.“

Bendrabučio kambario nuoma mėnesiui kainuoja nuo 60 iki 140 eurų. Tai yra perpus mažiau, nei kainuotų buto nuoma Kaune.

Karolina Užpuvytė, kol stovėjo eilėje bendrabučio kambariui gauti, tuo pat metu ieškojo ir buto nuomai – kad būtų nebrangus ir kad iki fakulteto nereikėtų toli važiuoti. Tačiau gavusi bendrabutį labai apsidžiaugė.

Kauno technologijos universiteto bendrabučiuose – 1700 vietų.

Standartiniame dviviečiame kambaryje gyventojai randa lovas, rašomuosius stalus, kėdes ir spintas.

KTU bendrabučių grupės vadovė Indrė Karbauskienė pasakojo, kad studentai labiausiai pageidauja dviviečių ar vienviečių kambarių, nes visi juk nori privatumo, todėl dabar triviečius kambarius verčiame dviviečiais.

Kas bendrabutyje vietos negauna ar nori daugiau privatumo, ieško buto nuomotis. Skelbimų portaluose kol kas variantų netrūksta. Klaipėdoje, Kaune ar Vilniuje vieno kambario buto nuomos kaina prasideda maždaug nuo 100 eurų per mėnesį.

Nekilnojamojo turto specialistai sako, kad rudenį, kai studentai ima ieškoti butų, būsto savininkai dėl išaugusios paklausos kainas ima kelti.

„Ruduo – pakilimo metas, rugpjūčio, rugsėjo ir spalio mėnesiais sudaroma kone pusė metinių sutarčių, mat šiuo laikotarpiu auga paklausa, tad ir kainos 5–10 procentų pakyla“, – pažymi „Ober-Haus“ Vilniaus senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

„Rudenį kai kurių butų savininkai užsimeta ir po 100–150 eurų per mėnesį, tačiau kainos labai priklauso nuo to, kurioje vietoje nuomojamas butas yra, – sakė nekilnojamojo turto brokeris Sigitas Sidaravičius. – Daugybėje skelbimų galima pastebėti tendenciją: Kaune, geresniuose rajonuose, nuomojamas net ne butas, o kambarys už 150 eurų.

Nelabai suvokiu, kaip šeimininkams pavyksta išnuomoti už tokią kainą. Normalus butas su vidutinėmis šildymo išlaidoms gali kainuoti 200–300 eurų.“

Norėdami sutaupyti studentai iš karto ieško ir kambario draugų. Tačiau nuomininkai didelių kompanijų nepageidauja.

„Žinoma, nuomotojai nenori į savo namus įsileisti kačiukų ir šuniukų, nepageidauja vaikinų kompanijų, labiausiai jie norėtų išnuomoti butą kuklioms merginoms, kurios tik mokytųsi ir ramiai gyventų“, – nuomininkų pageidavimus vardijo S.Sidaravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.