Ilgai lauktos statybos Nidoje įstrigo: vietoje vainiko – ikiteisminis tyrimas

Konkursą dėl kultūros centro statybos Nidoje laimėjusi ir įsipareigojimų nevykdanti įmonė „Irdaiva“ sudomino teisėsaugą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo padėtimi ir klastojimo.

Galvosūkis teisėsaugai – kiek statybų laužo iš tikrųjų buvo išgabenta nugriovus pastatą Nidos centre.<br>G.Pilaičio nuotr.
Galvosūkis teisėsaugai – kiek statybų laužo iš tikrųjų buvo išgabenta nugriovus pastatą Nidos centre.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2019, 11:34 AM

Nidos centre stovėjęs kultūros turizmo informacijos centras „Agila“ pavasarį buvo nugriautas. Jo vietoje jau turėjo iškilti suprojektuoto naujo daugiafunkcio statinio korpusai.

Kol kas aptvertoje statybvietėje žioji duobė, telkšo balos, kuriose kurkia varlės.

„Statybininkai nugriovė pastatą, išrausė duobę ir dingo net pamatų polių nepradėję kalti. Daug parako išeikvojome ragindami „Irdaivą“ vykdyti pažadus, bet visos mūsų pastangos perniek“, – apgailestavo Neringos savivaldybės administracijos vadovas Egidijus Šakalys.

Sąskaita sukėlė įtarimų

Vilniaus įmonė „Irdaiva“ pernai laimėjo Neringos savivaldybės skelbtą viešųjų pirkimų konkursą dėl naujo įvairiems renginiams ir turizmui pritaikyto kultūros centro Nidos centre statybos.

Šio neringiškiams ir kurorto svečiams itin svarbaus projekto vertė – apie 7 milijonus eurų.

Įmonei už griovimo darbus sumokėta 190 tūkst. eurų.

Vilniečiai pagal sutartį privalėjo kloti pamatus ir kelti mūrus.

Vežimas įstrigo po to, kai „Irdaiva“ už visus pastato griovimo darbus, automobiliais iš Kuršių nerijos išvežtą statybų laužą pareikalavo daugiau – 420 tūkst. eurų.

Tokia suma neringiškiams sukėlė tam tikrų įtarimų dėl rangovų sąžiningumo – nustatyta, kad per Alksnynės kontrolės postą statybų laužą vežė 116 automobilių.

„Irdaivos“ sąskaitininkai jų priskaičiavo net trigubai daugiau, pateikė savo važtaraščius ir pareikalavo padengti išlaidas.

Nutraukė rangos sutartį

„Dėl centų veltis į ginčus neverta, darbų ir degalų kainos galėjo pabrangti. Bet išvežto laužo svoris turėjo būti kelis kartus mažesnis. Vos tik „Irdaivos“ vadovų paprašėme konkrečiau pagrįsti savo skaičiavimus, statybininkai metė darbus ir pasipustė padus“, – pasakojo E.Šakalys.

Gavę atliktus darbus pagrindžiančias sąmatas neringiškiai buvo pasirengę už viską mokėti, bet „Irdaiva“ jų iki šiol nepateikė, turbūt jau nepateiks, nes neringiškiai nutraukė rangos sutartį.

Neringos mero pavaduotojas Narūnas Lendraitis derybas su „Irdaivos“ vadovu Vitu Lopiniu įvertino kaip laiko gaišimą: „Regis, jie net negalvojo pradėti statybų – vilkino laiką. Galbūt nespėja, atsilieka nuo grafikų statydami kitus objektus.“

Aiškinsis teisėsaugininkai

Pasidomėję solidų kurorto savivaldybės užsakymą laimėjusios „Irdaivos“ reikalais neringiškiai išsiaiškino, kad įmonė įsivėlusi į klampius teisminius ginčus ir su kitais užsakovais, – tikriausiai ir jie nepatenkinti statybų tempais.

E.Šakalys įsitikinęs, kad siekta iš užsakovų išpešti trigubai daugiau, nei kainuoja darbai: „Tai patvirtino ir teismo pripažinti statybų ekspertai, todėl ir nutraukėme rangos sutartį.“

„Irdaivos“ dokumentuose galimai buvo padidinti ir kitų statybos darbų įkainiai. Neapsikentę užsakovai savo abejones dėl rangovų veiklos išdėstė Klaipėdos apygardos prokuratūrai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo „Irdaivos“ vadovų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo.

Ateityje bus atsargesni

Kurorto savivaldybė artimiausiu metu skelbs naują viešųjų pirkimų konkursą dėl „Agilos“ kultūros centro rekonstravimo ir tikisi antrą kartą neužlipti ant to paties grėblio.

N.Lendraitis nepraranda vilties daugiafunkcį centrą Nidoje pastatyti iki 2021-ųjų vasaros: „Mums jo būtinai reikės – Neringa tais metais taps Lietuvos kultūros sostine.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.