Dzūkijos sostinėje butų kainos – lyg Kaune: paaiškino, kodėl

Nauja Alytaus miesto būsto plėtra – vienas rekonstruojamas daugiabutis ir vienas naujas nedidelis daugiabutis, kurio statybos jau įsibėgėjo. Projektai vystomi vietinių investuotojų. „Visa Alytaus butų rinka sukasi tame pačiame senos statybos daugiabučių ūkyje, kur pasiūla atsiranda tik kai kas nors numiršta, paveldi, emigruoja ar nusprendžia išsikelti į individualų namą“, – teigia „Inreal“ Vertinimo departamento Alytaus skyriaus vadovė Vilma Monkeliūnienė.

Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alytus būstų kainomis vejasi Kauną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 3, 2019, 7:34 PM

Konversija iš viešbučio į daugiabutį Santaikos gatvėje, atliekama išplečiant pastatą – pristatant du papildomus aukštus.

Iš viso suprojektuoti 84 butai. Pirmame pastato aukšte yra galimybės įrengti ir komercines patalpas. Dauguma būstų parduodami su daline (84 proc. baigtumo) apdaila, tačiau yra ir keletas visiškai įrengtų butų.

Neįrengto buto kvadratinio metro kaina siekia apie 700–900 eurų. Butus perka ne tik alytiškiai, bet ir atvykstantys iš aplinkinių rajonų – Varėnos, Lazdijų.

„Taip pat šiuo metu vyksta nedidelio keturių aukštų su pastoge daugiabučio gyvenamojo pastato statyba Alytaus centre. 7 aukštų pastate suprojektuotus butus planuojama įrengti per du aukštus.

Planuojamų butų 1 kv. m ploto kaina su daline apdaila – 1 200 eurų. Numatytos ir automobilių stovėjimo vietos. Projektą plėtoja vietiniai  vystytojai“, – pasakoja V. Monkeliūnienė.

Paklausiausi yra nedidelio ploto būstai 

Alytaus butų rinkoje paklausa viršija pasiūlą, ir tai augina kainas. 3 kambarių butas, prieš porą metų kainavęs apie 25–30 tūkstančių eurų, šiandien gali kainuoti ir 45–55 tūkstančius eurų.

Patys paklausiausi 2–3 kambarių butai, kurie neužsilaiko pasiūloje ir yra nuperkami labai greitai.

„Esu susidūrusi su jaunomis šeimomis, kurios sutinka mokėti tiek, kiek pardavėjai prašo, vien todėl, kad reikia kažkur gyventi, o pasiūlos nėra.

Ima paskolą ir perka, nepriklausomai, kad kaina neadekvati vertei. Tokiu atveju, reikia turėti daugiau nuosavų lėšų. Tiesiog, dabar tokia rinkos situacija – vejamės Kauną“, – sako pašnekovė.

Butų paklausa gerokai viršija pasiūlą ir nuomos rinkoje. Išsinuomoti Alytuje 2 kambarių butą gali kainuoti  300 eur/mėn, 1 kambario – iki 200 eur/mėn.

Jaunimas renkasi sodo namelius 

Žmonėms, nenorintiems gyventi bute, bet neįperkantiems individualaus gyvenamojo namo, sodo sklypas su senos statybos, apie 120 kv. m nameliu vidutiniškai už 35–40 tūkstančių eurų tampa patrauklia alternatyva. Nauja statyba tose pačiose sodų teritorijose kainuoja jau bent 50 proc. daugiau – apie 70 tūkst. eurų.

Sklypai sodų teritorijose paklausūs, nes yra netoli miesto ir gražiose vietose. Namus soduose dažnai pasirenka jaunos šeimos, nerandančios tinkamų butų variantų.

Tiesa, jeigu pastatas Nekilnojamojo turto registre įregistruotas kaip sodų paskirties pastatas, jaunos šeimos su savivaldybės parama pirkti jo negali. Nepriklausomai nuo to, kad pastatas gali būti įrengtas kaip gyvenamasis namas.

Gyventojai nenoriai renovuoja namus

Senų daugiabučių renovacija Alytuje vyksta, bet ne taip sklandžiai, kaip norėtųsi, ir ne taip noriai iš gyventojų pusės. Priežastis – itin prasta pirmųjų renovacijos darbų kokybė. Tiesa, dabar renovuojama kur kas geriau. Taip pat Alytuje yra keletas renovuotų daugiabučių su geoterminiu šildymu.

Alytus plečiasi į visas puses, o aktyviausios individualių namų statybos vyksta abipus kelių į Vilnių, Kauną, Pivašiūnus bei Simną, apie 5–10 km atstumu nuo miesto centro. Senesnės statybos, apie 200 kv. m ploto individualūs namai Alytaus mieste kainuoja vidutiniškai 70–90 tūkstančių eurų, rajone – 50–70 tūkstančių eurų.

Dažniausiai tokių namų būklė nėra pati geriausia, todėl dar papildomai tenka investuoti į atnaujinimus. Bendrai susidaro suma, už kurią įmanoma pasistatyti naują namą. Plėtotojai į individualių namų segmentą neinvestuoja – žmonės rajone perka vidutiniškai 15–25 arų sklypus ir namo statyba rūpinasi patys. Namai statomi nedideli, iki 150 kv. m ploto. Naujos statybos individualių namų kaina siekia vidutiniškai 110–130 tūkstančių eurų.

Nauji komerciniai NT projektai

Komercinis sektorius Alytuje yra pasiilgęs naujų projektų. Biurų pasiūla Alytuje yra, tačiau nepakankama (dažniausiai prastesnės būklės, ne pirmuose aukštuose). Arčiau miesto centro – mažai šiuolaikiškai įrengtų biurų. Norintys geresnių, paklausiuose aukštuose, patogesnių, geriau įrengtų patalpų centre visai neturi iš ko rinktis.

Neretai įvairūs verslai įsirengia biurus ar paslaugų patalpas daugiabučių gyvenamųjų namų pirmuose aukštuose. Kitų metų pavasarį buvo planuojama duris atverti naujam verslo centrui Ulonų gatvėje, tačiau statybų darbai laikinai atidėti. Planuojamų patalpų 1 kv. m nuomos kaina – 10 eurų. Taip pat, parengtas/koreguojamas projektas S. Dariaus ir S. Girėno g. 9, komercinės paskirties žemės sklype, miesto centrinėje zonoje. Suplanuotas komercinis pastatas su gyvenamosiomis patalpomis – butais, terasomis ir poilsio zonomis. Projektai vykdomi vietinių vystytojų.

 

Kivirčai dėl LEZ

Alytaus laisvosios ekonominės zonos (LEZ) idėja sklando jau ne vienerius metus. Yra planų ją įkurdinti Alytaus miesto aerodrome. Nemaža, per 100 hektarų, teritorija Pirmojo Alytaus ribose, netoli, bet ir atokiau miesto, gali tapti patrauklia investicine vieta atsirasti gamybos ir paslaugų įmonėms, kurios kurtų naujas darbo vietas ir augintų Alytaus gyventojų pragyvenimo lygį.

Tačiau idėja buvo sutikta priešiškai aplinkinių gyventojų, kurie baiminasi galimos neigiamos LEZ įtakos jų turto vertei. Vis dėlto, atlikus apklausą paaiškėjo, kad net 69 procentai miesto gyventojų yra įsitikinę, jog siūlymas vietoj Alytaus aerodromo įkurti laisvąją ekonominę zoną yra puiki idėja. Šiuo metu planuojama rengti LEZ panaudojimo galimybių studija aerodrome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.