Pastatai vaiduokliai Kaune: iš kai kurių niekaip nepavyksta išvyti dvasių

Nemažai Kaune vis dar stovinčių pastatų vaiduoklių puikiai tiktų siaubo vakarėliams rengti, nes patekti į juos nėra labai sunku, o aplinka tikrai kelia šiurpą. Bet kartais net apleistus pastatus sutvarkius iš jų išvyti ten įsikūrusių dvasių nepavyksta.

Nemažai Kaune stovinčių pastatų vaiduoklių tiktų siaubo vakarėliams rengti, nes patekti į juos nėra labai sunku, o aplinka kelia šiurpą.
Nemažai Kaune stovinčių pastatų vaiduoklių tiktų siaubo vakarėliams rengti, nes patekti į juos nėra labai sunku, o aplinka kelia šiurpą.
Greta vaiduoklio Kurpių gatvėje įsikūrę kauniečiai palei jį nevaikšto, nes bijo, kad likusi fasado siena gali nugriūti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Greta vaiduoklio Kurpių gatvėje įsikūrę kauniečiai palei jį nevaikšto, nes bijo, kad likusi fasado siena gali nugriūti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Medinis sandėlis Muziejaus gatvėje degė dar 2006 metais ir iki šiol stovi tik jo griaučiai.
Medinis sandėlis Muziejaus gatvėje degė dar 2006 metais ir iki šiol stovi tik jo griaučiai.
Buvusio restorano „Trys mergelės“ savininkas V.Čičelis aiškino, kad pastatą įsigijo prieš 3 metus ir restoraną ketino atgaivinti.
Buvusio restorano „Trys mergelės“ savininkas V.Čičelis aiškino, kad pastatą įsigijo prieš 3 metus ir restoraną ketino atgaivinti.
Šančiuose vienintelės kareivinės vis neranda gerų šeimininkų.
Šančiuose vienintelės kareivinės vis neranda gerų šeimininkų.
Vaiduoklį įsigijęs asmuo jau turi jo rekonstrukcijos projektą.
Vaiduoklį įsigijęs asmuo jau turi jo rekonstrukcijos projektą.
Apleistas ir Rotušės aikštėje buvęs restoranas „Ugnė“.
Apleistas ir Rotušės aikštėje buvęs restoranas „Ugnė“.
Vienas naujausių Kauno vaiduoklių yra Panemunėje. Mediniame name ne vienus metus veikė miesto V.Kudirkos bibliotekos padalinys.
Vienas naujausių Kauno vaiduoklių yra Panemunėje. Mediniame name ne vienus metus veikė miesto V.Kudirkos bibliotekos padalinys.
Pas III forte gyvenantį vaiduoklį darbuotojai vasaromis rengia ekskursijas.<br>III forto įgulos nuotr.
Pas III forte gyvenantį vaiduoklį darbuotojai vasaromis rengia ekskursijas.<br>III forto įgulos nuotr.
„Britanika“ tapo miesto pastatų vaiduoklių simboliu.
„Britanika“ tapo miesto pastatų vaiduoklių simboliu.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2019-11-02 15:36

Vienas pagrindinių Kauno pastatų vaiduoklių – viešbutis „Britanika“, atrodė, skaičiuoja paskutines savo dienas, tačiau taip neatsitiko.

Mieste yra nemažai kitų statinių, kurie kauniečiams kelia šiurpą. Vieni jų, apleisti ir griūvantys, stovi metų metus. Taip dažniausiai būna, kai savo turto nepasidalija keli privatūs asmenys. Seniūnai tvirtino, kad tokiais atvejais kauniečius įpareigoja mokėti didesnį nekilnojamojo turto mokestį, nes kitų būdų priversti tvarkytis nėra.

Nugriauti vis nepavyksta

1986-aisiais Kauno centre pradėtas, bet taip ir nebaigtas statyti viešbutis „Britanika“ per daugelį metų buvo tapęs miesto pastatų vaiduoklių simboliu.

Šiemet buvo sužibusi viltis, kad jis pagaliau bus nugriautas. Vietoj jo naują viešbutį nori statyti bendrovės „Permira Invest“ valdoma įmonė „K26“. Projektą kūrė architektas Gintautas Natkevičius.

Kauno miesto taryba buvo pritarusi šiam projektui, tačiau rugsėjo mėnesį iš naujo balsavo, kad planuojamos statybos neprasidėtų. Tam įtakos turėjo greta „Britanikos“ įsikūrę verslininkai – jie pasiskundė, kad tarp naujo ir šalia esančių pastatų nebus išlaikyti privalomi atstumai.

Šį tarybos spendimą naują viešbutį norintys statyti verslininkai apskundė teismui.

„Teismas sustabdė tarybos spendimą neleisti pradėti statybų. Laukiame, kokie bus tolesni savivaldybės atstovų veiksmai“, – pranešė G.Natkevičius.

Mato prožektorių šviesas

Vienas naujausių Kauno vaiduoklių yra Panemunėje. Vaidilos gatvėje, mediniame name, ne vienus metus veikė miesto V.Kudirkos bibliotekos padalinys. Prieš kurį laiką jis buvo perkeltas į kitas patalpas.

„Kartais matome, kad prie namo kažkas slampinėja. Dažniausiai tai būna smalsuoliai, vaikštantys aplink buvusią biblioteką augančiame pušyne. Bet kartą vėlai vakare mačiau, kad pastate mirgėjo prožektorių šviesos“, – pasakojo netoli apdegusio namo gyventis Vytautas Markevičius.

Vyras sakė manantis, kad, tikėtina, čia nuotykių ieško jaunimas.

„Gal jaunuoliai čia pramogauja, nes pastatas nėra saugomas. Būtų blogiau, jei į jį įsimestų valkatos ir vėl kiltų gaisras“, – svarstė vyras.

Turtą planuoja parduoti

Su šiuo vaizdingoje vietoje stovinčiu pastatu susiję keisti Kauno valdžios sprendimai. Buvusios pionierių stovyklos „Trimitas“ pastate įkurdinta biblioteka vos prieš kelerius metus buvo suremontuota, tam išleista apie 90 tūkst. eurų.

Tačiau prieš trejus metus sumanyta biblioteką perkraustyti į Kunigaikščio Vaidoto mokyklą-daugiafunkcį centrą Vaidoto gatvėje. Toks sprendimas buvo motyvuojamas aplinkybe, esą bibliotekoje labai mažai lankytojų.

Panemunės gyventojai prašė išsaugoti biblioteką ir surinko apie 700 parašų, tačiau miesto valdžia nusprendė kitaip.Savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas sakė, kad pastatą savivaldybė planuoja parduoti.

Degėsis tapo įžymybe

Nemažai vaiduoklių vis dar stovi miesto centre. Vienas jų – Muziejaus gatvėje styrantys sudegusio medinio sandėlio likučiai. Greta gyvenantis kaunietis Stasys pasakojo, jog vis girdi kalbų, kad statinys bus nugriautas.

„Čia ateina daug turistų. Visi fotografuoja ne tik gražius senamiesčio vaizdus, bet ir šį padegėlį. Jis jau tapo savotiška įžymybe, dėl to jo, matyt, niekas ir negriauna“, – šaipėsi vyras.

Pastatas degė dar 2006 metų balandžio 25 ir 26 dienomis.

Dalis 1905 metais statyto statinio priklausė savivaldybei. Ji su kitais sandėlio ir žemės sklypo bendraturčiais ilgai bylinėjosi aiškindamiesi, kokia turto dalis kam priklauso.

Pernai elektroniniame aukcione savivaldybė savo turto dalį pardavė privačiam asmeniui. Už sandėlį vaiduoklį pirkėjas sumokėjo 110 tūkstančių eurų.

Centro seniūnas Marius Švaikauskas sakė, kad naujas pastato dalies valdytojas jį ir sklypą aptvėrė.

„Žinau, kad verslininkas tikėjosi greitai susitarti su kitais pastato savininkais. Bet teismai tęsiasi iki šiol ir kol jie nesibaigs, nė vienas iš šeimininkų čia negali nieko daryti“, – apgailestavo seniūnas.

Eiti greta namo žmonės bijo

Kelių vaiduoklių kompleksas stovi Kurpių gatvėje. Greta įsikūrę kauniečiai palei jį nevaikšto, eina gatve, nes bijo, kad likusi plytinė fasado siena bet kurią akimirką gali nugriūti.

„Čia buvo ir daugiau tokių vaiduoklių. Kiti jau suremontuoti. Liko šitas ir už jo kieme esantis taip pat mūrinis pastatas. Laimei, patekti į jų teritoriją nėra labai lengva, todėl benamių ten neįsimetė“, – kalbėjo Kurpių gatvėje gyvenanti Raminta Rimkutė.

Kelis dešimtmečius apleistas stovi ir Rotušės aikštėje buvęs legendinis restoranas „Ugnė“. Matyti, kad namas uždengtas nauju stogu, įrengti nauji lietvamzdžiai. Bet daugiau jame nieko nevyksta.

Centro seniūnas M.Šveikauskas sakė, kad abiem atvejais pastatų savininkai yra privatūs asmenys.

„Vaiduoklius nuolat tikriname, surašome raštus, nurodome, kad už pastatų nepriežiūrą savininkams teks mokėti didesnį nekilnojamojo turto mokestį. Tai vyksta metų metais, bet kitų priemonių priversti tvarkyti savo turtą nėra“, – apgailestavo M.Šveikauskas.

Vaiduoklyje gyvena benamiai

Žemuosiuose Šančiuose esantys XIX amžiuje statyto karinio miestelio pastatai ilgus metus buvo didžiulė šio gyvenamojo rajono piktžaizdė. Dabar beveik visos kareivinės atnaujintos. Vaiduokliu yra virtęs vienas prie pat A.Juozapavičiaus prospekto stovintis kareivinių pastatas.

Name be stogo iš gatvės pusės kai kurie langai ir durų angos susandarintos. Tačiau įėjus į kiemą matyti, kad kai kurios užtvaros į pastatą nuplėštos. Vienoje kareivinių vietoje namus sau yra įkūręs benamis. Greta ant žemės numesto čiužinio mėtosi įvairių konservų dėžučių, kitų daiktų, net telefono kroviklis.

Šančių seniūnas Ričardas Rusteika sakė, kad šis kareivinių pastatas iš pradžių priklausė vienai vilniečių bendrovei, bet ji bankrutavo. Dabar jos savininkai yra kiti vilniečiai.

„Su šiuo pastatu vis nesiseka. Savininkai keičiasi, juos įspėjame, kad tvarkytųsi, apmokestiname turtą didesniu nekilnojamojo turto mokesčiu. Deja, šios vienintelės kareivinės vis neranda gerų šeimininkų. Laimei, pastaruoju metu bent jau gaisrų čia nekyla“, – sakė seniūnas.

Tikisi realių pokyčių

Keliaujant į Aleksotą Veiverių gatvės įkalnėje akis bado seno raudonų plytų pastato likučiai.

Greta gyvenantis Vaidotas Aleksonis tikino, kad namas ilgus metus yra negyvenamas ir palaipsniui griuvo.

„Baisiausia buvo 2011 metais. Tada griuvo tai viena, tai kita pastato sienos, taip nutiko tris kartus. Mūsų namo griūtis nekliudė, bet būdavo nejauku, kai išgirsdavome bildesį“, – pasakojo vyras.

Dabar sienų likučių jau likę nedaug ir gyventojai mano, kad geriau jie būtų visai nugriauti. Bet tai – privati nuosavybė.

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė pranešė, kad namas ilgai priklausė dviem labai pagyvenusioms moterims.

„Vos pranešdavome, kad jas bausime už turto nepriežiūrą, jos labai susijaudindavo, patekdavo į ligoninę. Situacija nesikeitė daug metų. Šiemet statinio likučius įsigijo vienas verslininkas ir yra vilčių, kad reikalai pajudės iš mirties taško“, – sakė seniūnė.

Vaiduoklį įsigijęs asmuo, pasak L.Navickienės, jau turi jo rekonstrukcijos projektą.

„Kol kas verslininkas gyvena užsienyje. Kol nepraėjo metai po sandorio, mes laukiame, kada prasidės pokyčiai. Jei jų per metus nebus, teks aiškintis su naujuoju pastato savininku“, – sakė L.Navickienė.

Tvarka tik imituojama

Gričiupio seniūnijoje didžiausias vaiduoklis stovi M.Riomerio gatvėje. Tai buvęs legendinis restoranas „Trys mergelės“. Pastatas ne kartą yra degęs, jo viduje ir aplinkui tvyro netvarka, mėtosi šiukšlės. Greta stovi paliktas automobilis be ratų.

Nors teritorija aptverta segmentine tvora, pralįsti pro jos plyšius ir patekti į vaiduoklį visiškai nesunku.

Gričiupio seniūnė Jolanta Žakevičienė patikino, kad ir seniūnijos atstovams, ir gyventojams „Trijų mergelių“ situacija yra tiesiog įsiėdusi.

„Savininką už turto nepriežiūrą baudžiame. Bet yra tokia tvarka, kad jei pastate kyla gaisras, visą pusmetį po jo bausti už statinio nepriežiūrą negalime. Pastebėjau, sakykime, sutapimą. Šioje vietoje jau ne kartą gaisrai kilo ir šiukšlės degė artėjant terminui, kai bausti jau galėjome“, – pastebėjo J.Žakevičienė.

Šiuo metu aplink pastatą atsiradusi segmentinė tvora, seniūnės nuomone, taip pat yra tik apsitvarkymo imitacija, o ne požymis, kad čia atsirado daugiau tvarkos.

Turi įvairių pasiteisinimų

Buvusio restorano „Trys mergelės“ savininkas verslininkas Vytas Čičelis aiškino, kad pastatą įsigijo prieš 3 metus ir restoraną ketino atgaivinti, bet vėliau nusprendė, kad jis bus nuostolingas.

„Sumanėme toje vietoje pastatyti gyvenamuosius namus. Sklypas – valstybinė žemė – buvo komercinės paskirties. Norint statyti namus, jos paskirtį reikėjo pakeisti į gyvenamąją. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) patarė žemę išsipirkti. Žadėjo, kad tada galėsime pakeisti ir jos paskirtį“, – tvirtino V.Čičelis.

Pasak verslininko, kai žemę jis nupirko, NŽT sužinojo, kad pirmiausia turi atstatyti restoraną ir tik paskui galės keisti žemės paskirtį. Tada jau galėtų iškilti gyvenamieji namai.

Fortą sutvarkė, tačiau vaiduoklis liko

Kaune yra tokių vietų, kur vaiduokliai gyvena legaliai ir net yra mėgstami kauniečių.

Vienas įsikūręs III forte. Viešosios įstaigos „Kauno tvirtovė“ direktoriaus pavaduotojas Ovidijus Jurkša pasakojo, kad žmonės apie ten įsikūrusį vaiduoklį žino jau ne vieną dešimtmetį.

„Prie šio forto gyveno mano močiutė. Jau tada ji pasakojo, kad forte vokiečiai laikė maisto atsargas. Kažkoks žmogus norėjo jas pavogti ir už tai buvo sušaudytas. Nuo to laiko vienoje forto patalpoje gyvena jo vėlė ir baugina lankytojus“, – pasakojo O.Jurkša.

Forto darbuotojas tikino, kad pirmą kartą vaiduoklio egzistavimą pajuto paauglystėje. Su draugais jis susilažino, kad į forto rūsį įlįs naktį.

„Šiurpus jausmas, kurį tada pajutau, įstrigo visam gyvenimui. Tačiau ir dabar įėjęs į patalpą ne aš vienas juntu, kad ten dvelkia ypatinga vėsa ir yra labai nejauku, atrodo, kad tave kažkas stebi“, – pasakojo O.Jurkša.

Pats fortas, taip pat ilgai buvęs apleistas, dabar sutvarkytas. Pas ten gyvenantį vaiduoklį jo darbuotojai rengia ekskursijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.