Seimas persigalvojo: sieks, kad NT mokestį mokėtų kuo mažiau lietuvių

Seimas ketvirtadienį nepradėjo diskusijos dėl gyventojų nekilnojamojo turto (NT) didesnio apmokestinimo nuo 2020 metų. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas pareikalavo šio klausimo Seimui ketvirtadienį nepristatyti. „Matome, kad ne tik projektas registruotas, bet ir siūlymai, į kuriuos reikia įsigilinti, kodėl jie atsirado dar nepateikus paties projekto“, – teigė M. Majauskas.

Seimas kol kas naujo NT mokesčio nesvarstys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas kol kas naujo NT mokesčio nesvarstys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sniegė Balčiūnaitė

Nov 7, 2019, 12:39 PM, atnaujinta Nov 7, 2019, 12:43 PM

Už tai, kad projektas dėl NT mokesčio būtų Seimui ketvirtadienį pristatytas, balsavo 31 Seimo nariai, prieš – 38, o susilaikė 18 parlamentarų.

Parlamentarams ketvirtadienį planuota pateikti valdančiųjų „valstiečių“ siūlymą, kuris nuo ankstesnio Vyriausybės projekto skiriasi, numatant kiek didesnę lengvatą šeimoms su trimis ir daugiau vaikų bei mažesnę NT vertę, nuo kurios skaičiuojamas mokestis.

Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė, Jonas Jarutis ir Aušrinė Norkienė siūlo sumažinti gyventojų nekomercinio NT neapmokestinamąjį dydį nuo 220 tūkst. eurų iki 150 tūkst. eurų (anksčiau parlamentarai siūlė 100 tūkst. eurų ribą).

Pasak R. Karbauskio, NT vertės kartelė nuo 100 tūkst. eurų iki 150 tūkst. eurų pakeliama todėl, kad mažiau žmonių tektų šį mokestį mokėti.

„Bandėme analizuoti, kokius žmones ir kurias visuomenės grupes tai paliestų. Iš tikrųjų, vienas iš skaudžiausių klausimų buvo, kad tai paliestų vyresnio amžiaus žmones, kurie gyvena didžiuosiuose miestuose, todėl buvo priimtas kitas sprendimas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Jeigu būtų priimtas mūsų siūlymas dėl 150 tūkst. eurų, mokančiųjų skaičius išaugtų, bet augtų ne taip drastiškai, kaip buvo numatant 100 tūkst. eurų ribą“, – aiškino jis.

Kartu „valstiečiai“ siūlo didesnę kartelę šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų arba neįgalų vaiką – 200 tūkst. eurų (Vyriausybė siūlė 130 tūkst. eurų ribą). Dabar tokių šeimų NT taikoma 286 tūkst. eurų riba.

„Valstiečiai“, kaip ir Vyriausybė, siūlo suvienodinti minimalų NT mokestį visam apmokestinamam gyventojų ir įmonių NT, jį padidinant nuo 0,3 proc. iki 0,5 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.