Užuodusi gardų kąsnelį valdžia atėmė iš mokyklos poilsiavietę prie Šventosios

Vaizdingajame Jūžintų krašte kažkaip per stebuklą buvo likusi neprivatizuota prie Šventosios upės esanti Žiūkeliškių poilsiavietė. Vietos mokykla sugebėjo prisitaikyti prie šių laikų reikalavimų ir per europinį projektą poilsiavietę atgaivinti, panaudoti visų džiaugsmui. Tačiau atėjusi nauja valdžia, atrodo, užuodė kažką tokio – staiga griebė stovyklavietę ir rengiasi ją privatizuoti.

Rokiškio rajono valdžia tylomis atėmė iš Jūžintų mokyklos Žiūkeliškių poilsiavietę.<br> A.Švelnos nuotr.
Rokiškio rajono valdžia tylomis atėmė iš Jūžintų mokyklos Žiūkeliškių poilsiavietę.<br> A.Švelnos nuotr.
Nurodymą perimti stovyklavietę pasirašė savivaldybės administracijos direktorius A.Burnickas.<br>A.Švelnos nuotr.
Nurodymą perimti stovyklavietę pasirašė savivaldybės administracijos direktorius A.Burnickas.<br>A.Švelnos nuotr.
L. Grochauskienė žinią, kad stovyklavietė pereina į savivaldybės administracijos balansą, sužinojo atsitiktinai.
L. Grochauskienė žinią, kad stovyklavietė pereina į savivaldybės administracijos balansą, sužinojo atsitiktinai.
Buvęs Jūžintų mokyklos vadovas E. Mališauskas išgarsėjo nemaloniomis istorijomis.
Buvęs Jūžintų mokyklos vadovas E. Mališauskas išgarsėjo nemaloniomis istorijomis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Rušėnienė, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Nov 27, 2019, 10:46 AM

Įsakymą rado atsitiktinai

Rokiškio rajono Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos bendruomenė šokiruota – valdžia tylomis atėmė iš jų Žiūkeliškių stovyklavietę.

Mokyklai ji buvo perduota prieš šešerius metus naudotis dar 14 metų – iki 2033-iųjų.

Jūžintų mokyklos laikinoji vadovė Loreta Grochauskienė žinią, kad stovyklavietė pereina į savivaldybės administracijos balansą, sužinojo atsitiktinai, ieškodama visai kitų duomenų internetinėje dokumentų sistemoje. Nurodymą perimti stovyklavietę pasirašė savivaldybės administracijos direktorius konservatorius Andrius Burnickas.

Mokyklos bendruomenė parašė raštą rajono merui Ramūnui Godeliauskui. Jame prašė dar kartą savo sprendimą permąstyti. Vyresniųjų klasių mokiniai taip pat raštu išdėstė merui, kad stovyklavietė jiems reikalinga.

Abu raštus L.Grochauskienė nuvežė į savivaldybę.

Su R.Godeliausku pasikalbėti jai neteko, nes jie prasilenkė – meras kaip tik tuo metu kažkur išėjo.

Išaiškėjo po skandalo

L.Grochauskienė yra Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorė. Jūžintų mokyklai vadovo po dviejų konkursų vis neatsiranda, todėl prieš dvejus metus jai buvo pasiūlyta laikinai vadovauti ir antrajai mokyklai.

Taip susiklostė, kad ši vadovė perėmė abiejų skandalingai pagarsėjusių direktorių pareigas – Jūžintų mokyklai vadovavusio Eimučio Mališausko ir Kamajų gimnazijos direktoriaus Augučio Tymuko.

Girtų abiejų vyrų pasivažinėjimas baigėsi kraupia tragedija. A.Tymuko vairuojama mašina kelyje mirtinai suvažinėjo moterį ir sužalojo jos sūnų. Girti vyrai pabėgo iš nelaimės vietos. Jie buvo atleisti iš darbo, A.Tymukas nuteistas, bet į kalėjimą nesėdo. E.Mališauskas įsidarbino vienu iš Rokiškio baseino vadovų.

Su E.Mališausku susiję ir Žiūkeliškių poilsiavietės reikalai. Po skandalo išaiškėjo, kad buvo darytas auditas mokykloje, rasta netvarkos tvarkant iš poilsiavietės uždirbtus pinigus: nebeaišku, kaip buvo nuomojamos baidarės, nameliai. Mažos įmokos kėlė įtarimų, kad E.Mališauskas nesąžiningai tvarkė apskaitą, imdamas pinigus grynais, o ne pavedimu, ir tik mažą dalį pervesdavo į mokyklos sąskaitą.

Korespondentams lankantis Jūžintuose, gyventojai taip pat tvirtino, kad vasarą dažnai matydavo direktorių, vežiojantį poilsiautojams baidares.

Atsiskaito tik pavedimu

L.Grochauskienė korespondentei sakė, kad pirmas jos darbas atėjus vadovauti Jūžintų mokyklai buvo – įvesti tvarką dėl poilsiavietės naudojimo ir apmokėjimo.

„Jokių grynųjų pinigų, atsiskaitoma tik pavedimu. Viskas nurodyta interneto puslapyje“, – teigė L.Grochauskienė.

Poilsiavietė skirta ne tik Jūžintų, bet ir viso rajono mokiniams. Daugiausia ja naudojasi vietiniai moksleiviai, bet, direktorės tvirtinimu, atvyksta vaikų ir iš kitų mokyklų, neįgaliųjų, vaikų iš socialinės rizikos šeimų.

Jų poilsis apmokamas iš specialaus fondo.

Kiti poilsiautojai už paslaugas moka pagal nustatytus įkainius. Už surenkamas lėšas išlaikoma ir tvarkoma poilsiavietė, suremontuota mokyklos rūbinė. Iš tų pinigų pirktos ir multimedijos. Iš savivaldybės neprašyta nė cento.

„Įstatymas leidžia mokykloms verstis komercine veikla“, – aiškino L.Grochauskienė.

Nes daug širdies įdėjo

Žiūkeliškių poilsiavietė mokyklai atiteko prieš šešerius metus įgyvendinus europinį projektą. Viena iš sąlygų – kad darbais prisidėtų ir bendruomenė. Apie pusantro šimto mokyklos darbuotojų, moksleivių, jų tėvų griovė senus pastatus, tvarkė, valė teritoriją.

Ar bendruomenė dabar jaučiasi apgauta?

„Kad apgauta – toks žodis nenuskambėjo. Bet kad įskaudinta, tai tikrai, nes daug širdies įdėjo“, – sakė L.Grochauskienė.

Valdžios atsakymo, kodėl taip pasielgta su mokykla, iki šiol jų įstaiga negavo. Pati direktorė paskambino A.Burnickui ir pasiteiravo, ką numatyta su poilsiaviete daryti.

„Jis pasakė, kad poilsiavietę ketinama parduoti aukcione“, – kalbėjo L.Grochauskienė.

Žiūrės, ar atsižvelgti?

Rajono meras R.Godeliauskas nesutiko kalbėti apie Žiūkeliškių poilsiavietę. Klausiamas, ar bus atsižvelgta į jūžintiškių prašymus, atsakė vieninteliu žodžiu: „Žiūrėsim.“

A.Burnickas korespondentei patvirtino, kad įsakymą dėl poilsiavietės pasirašė jūžintiškiams apie tai iš anksto nepranešęs. Poilsiavietė mokyklai buvo perduota pagal panaudos sutartį, todėl ją atsiimti nesąs nusikaltimas.

Administracijos direktorius sutiko, kad L.Grochauskienei atėjus vadovauti pajamos tikrai aiškios, legalios.

Bet neaiškumų esą kyla dėl darbo organizavimo, atostogų ir poilsio dienų, ypač vasarą, kai mokykla nedirba.

Poilsiaviete naudotis turėtų ir kitų rajono mokyklų mokiniai, bet pagal ataskaitas jis pamatęs tik porą tokių vizitų per dvejus metus.

„Nežinau, lankėsi kitų mokyklų mokiniai ar nesilankė. Nes tokie vizitai niekur nefiksuoti. Jei pinigai neimami, tai irgi turi atsispindėti dokumentuose“, – aiškino administracijos direktorius.

Dėl poilsiavietės skubiai spręs

Ar tik valdžia neatima poilsiavietės pamačiusi, kad ji gali būti melžiama karvutė?

A.Burnickas aiškino, kad mokyklos turėtų vengti konkurencijos su privačiu verslu, o jūžintiškiai nuomoja baidares, tad labiau tiesioginės konkurencijos su verslu negali ir būti.

Jis tikino, kad privatizuoti nebus skubama, aukcionas būtų paskutinis variantas: tuo atveju, jeigu nepavyktų poilsiavietės išnuomoti ar perduoti tam, kas centralizuotai teiktų paslaugas.

„Pusvelčiui nebus parduodama. Poreikis yra – mokymams ir poilsiui. Tikiuosi greitai šį klausimą išspręsti, neketinu savivaldybės balanse laikyti kelis mėnesius“, – įtikinėjo A.Burnickas.

Labai jau skubama

Kaip tik ši skuba kelia įtarimų tarybos nariui Algiui Čepuliui.

„Įspūdis toks, kad skubama reikalą dėl poilsiavietės greitai sutvarkyti. Kodėl taip skubama?“ – klausė A.Čepulis.

Jam įstrigo per rajono tarybos posėdį A.Burnicko ištartas sakinys, kad perimti poilsiavietę yra politinis sprendimas.

„Tikiu, kad pastatai nebus griaunami. Bet su niekuo nepasikalbėję atėmė, ir tiek. Betgi taip nedaroma! Poilsiavietę, sako, privatizuos blogiausiu atveju? O gal jiems kaip tik geriausiu“, – retoriškai klausė politikas.

Politikas svarstė, kad įrašų apie poilsiavietės panaudojimą nemato tiktai tie, kas matyti jų nenori. Jis pats matęs mokyklos ataskaitas, jose aiškiai užfiksuoti rajono mokyklų apsilankymai.

Nėra perdavimo akto

Rokiškio rajono opozicinė koalicija „Už laisvę augti“ tuo klausimu irgi išplatino pareiškimą. Jame – nuostaba, kodėl poilsiavietė staiga parūpo rajono valdžiai. Ir kaip tik tuo metu, kai naujoji šios mokyklos direktorė per metus sugebėjo uždirbti beveik 4 tūkst. eurų.

„Poilsiavietėje dirbo kone visi jūžintiškiai. Maža to, kelios seniūnijos bendruomenės tais metais atsisakė savo sumanytų Vietos veiklos grupės projektų, kad tik būtų finansuota poilsiavietės rekonstrukcija“, – rašoma pareiškime.

Opozicija svarsto, kad pats A.Burnickas dabar neatsakytų, kam priklauso Žiūkeliškių poilsiavietė. Juk net perdavimo akto jis nieko neįpareigojęs pasirašyti.

Kartu nuogąstaujama, ar tik poilsiavietė be jokio konkurso nebūsianti kam perduota, ar nebūsianti paversta kaimo turizmo sodyba.

„Europos Sąjungos pinigais projektas buvo vykdomas ne tam, kad poilsiavietė taptų patrauklesnė ją privatizuoti“, – rašo opozicija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.