Kauniečiams pareigūnams teks palikti miesto centrą – naujins jų būstinę

Netrukus pastoliuose paskęs dar vienas Kauno centre esantis pastatas – tai Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) būstinė. Kitų metų pradžioje pradės kilti ir naujas pareigūnams skirtas statinys Radvilėnų plente.

Vytauto prospekte esančiai pagrindinei Kauno apskrities policijos pareigūnų būstinei seniai reikėjo rimto remonto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto prospekte esančiai pagrindinei Kauno apskrities policijos pareigūnų būstinei seniai reikėjo rimto remonto.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 10:47 AM

Darbo ypatumai pastato remonto metu tapo viena svarbiausių jame įsikūrusių AVPK darbuotojų pokalbių temų.

Dėl būtinybės imtis darbų abejonių nekyla – padoriai atrodo tik vadovybės darbo kabinetai, budėtojų dalies ir dar kelios patalpos. Nėra poreikio atnaujinti areštinės, kuri veiks ir remonto metu.

Jau 2020-ųjų pradžioje Radvilėnų plente prasidės naujojo Kauno AVPK pastato statybos, tačiau jame sutilps tik dalis komisariato padalinių.

Remontui prireiks dvejų metų

„Kapitalinis pastato remontas prasidės atlikus viešojo pirkimo procedūras ir pasirašius rangos sutartį. Numatytas darbų terminas yra 24 mėnesiai su galimu pratęsimu iki pusmečio“, – pranešė Kauno AVPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Justina Kazragytė.

Pasak jos, galutinė darbų kaina kol kas nežinoma, projektas finansuojamas biudžeto lėšomis. Pirminė projekto kaina siekė 5,1 mln. eurų.

Numatyta atlikti viso pastato kapitalinį remontą – pastatą atnaujinti ir modernizuoti, drauge išreiškiant pastato architektūros bei kitų pagrindinių sprendinių idėją jį restauruoti, įrengti šiuolaikiškas darbo vietas pareigūnams, gerinti funkcionalumą.

Kokie pokyčiai laukia komisariato patalpose dirbančių pareigūnų?

Pasak J.Kazragytės, remonto darbus numatyta atlikti etapais, darbuotojus perkeliant į kitus Kauno AVPK valdomus pastatus.

Visų pareigūnų nesutalpins

Ar tikslinga remontuoti pastatą, jeigu netrukus jau prasidės naujosios Kauno AVPK būstinės Radvilėnų plente statyba?

Pasak J.Kazragytės, po remonto Vytauto prospekte esančiame pastate liks dirbti pareigūnai.

„Pastate dirbs administracija bei kiti komisariato padaliniai, kurių darbo vietos nenumatytos naujame administraciniame pastate“, – aiškino Kauno AVPK atstovė.

Jos žiniomis, naujojo pastato statyba prasidės 2020-ųjų I ketvirtį, o baigsis 2022-aisiais. Tokias pat datas minėjo ir konkursą laimėjusios bendrovės „Merko statyba“ atstovai. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai.

Regi galimybių sutaupyti

Policijos departamentas dar šių metų pradžioje pasirašė sutartį dėl naujo komisariato patalpų statybos su Estijos kapitalo bendrove „Merko statyba“.

Konkurso nugalėtojas 6,4 tūkst. kvadratinių metrų ploto statinį įsipareigojo pastatyti per trejus metus. Greta administracinio pastato iškils ir ūkinės paskirties patalpos.

Bendrovė finansuos komisariato statybas ir jo priežiūrą nuosavomis arba skolintomis lėšomis ir kasmet gaus nustatytą atlygį. Iš viso jai bus sumokėta 17,2 mln. eurų grynąja dabartine verte.

Bendra sutarties trukmė – net 15 metų.

Šiuo metu Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas veikia net 20 vietų, kai kurios patalpos nuomojamos.

Dauguma jų seniai neremontuotos, pareigūnai itin kenčia dėl vietos stygiaus automobiliams. Į naują pastatą planuojama perkelti tris policijos komisariatus, dalį administravimo padalinių, kriminalistinių tyrimų padalinį.

Apskaičiuota, kad persikėlus į naująsias patalpas komisariato veiklos sąnaudos per metus sumažės apie 200 tūkst. eurų.

Parinkta itin patogi vieta

Naujajai policijos komisariato būstinei skirta vieta nėra smarkiai nutolusi nuo Kauno centro. Komisariato vadovybė mano, kad ji visiškai tinkama darbui, nes galima greitai pasiekti daugelį miesto rajonų.

Visai greta driekiasi svarbios Kauno transporto arterijos – Taikos bei Savanorių prospektai.

Daugelį metų ši teritorija buvo apleista – stūksojo sovietmečiu iškilę sandėliai, garažai, kurie tapdavo valkatų prieglobsčiu. Vėliau griuvenos buvo sulygintos su žeme ir pasiruošta darbams.

Vis dėlto plyname sklype į akis krinta vienas išlikęs pastatas, kurio likimas dar neaiškus. Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašuose jis įvardijamas kaip garažas, kurį valdo valstybės įmonė Turto bankas.

Nors žemės sklypas yra nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos zonoje, Nekilnojamojo turto registre nėra duomenų, kad statinys yra kultūros paveldo objektas.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, šis statinys įvardytas kaip Viešpaties Atsimainymo cerkvės fragmentai, jo statyba baigta 1928 metais, o šiuo metu būklė itin prasta.

Pastatą projektavo garsus architektas

Vytauto prospekto 91 numeriu pažymėtą pastatą, kuriame įsikūrusi AVPK būstinė, projektavo garsus architektas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, o jo statyba vyko 1932–1934 metais.

Viename didžiausių prieškario metais Lietuvoje iškilusių administracinių pastatų įsikūrė Kauno apskrities valdyba, Kauno miesto ir apskrities viršininko įstaiga, Kauno miesto ir apskrities policijos vadas, Valstybės saugumo departamentas.

Rūsyje buvo įstaigų archyvai, kurjerių butai, katilinė ir kitos patalpos, kieme iškilo dviejų aukštų garažas su butais vairuotojams bei spaustuve.

Okupacijos metais pastate šeimininkavo sovietinio KGB veikėjai, o Lietuvai atkūrus nepriklausomybę statinys perduotas policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.