Nidoje medinukų neliks: vieni jau atiduoda juos malkoms, kiti suka į teismus

Nidoje dar devyni prekybos kioskai pasmerkti griūti. Šįsyk kai kurie savininkai į savivaldybės raštus nugriauti jiems ilgus metus priklausiusius statinius reaguoja ramiai, tačiau yra ir tokių, kurie medinukų griauti neskuba ir bandys laimę teisme.

Nidoje dar vieni prekybos kioskai – tokių devyni – pasmerkti griūti.<br>Pašnekovės / socialinio tinklo nuotr.
Nidoje dar vieni prekybos kioskai – tokių devyni – pasmerkti griūti.<br>Pašnekovės / socialinio tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 9:02 PM

Pasiūlė malkoms

Socialiniame tinkle prieš keletą dienų prekybos kiosko, esančio Naglių 18F, savininkė įkėlė nuotrauką su siūlymu spalvingą medinuką nusigriauti bent jau malkoms. Pakalbinus prekybos kiosko savininkę Ingą, ši teigė, nieko pakeisti nebegalinti, todėl ir parašiusi tokį skelbimą.

Prekybos namelis buvo įsigytas nuosavybės teise, tačiau sklypas savininkams nepriklauso, už jį nemokami mokesčiai, taigi, moteris teigė sutinkanti, kad jos ir kaimyniniai nameliai – nelegalūs statiniai. Kalbos, kad juos reikės griauti, anot Nidos gyventojos, sklando seniai, savivaldybė, priėmusi sprendimą, savininkams išsiuntinėjo raštus, kad iki nustatyto laiko šie turi būti nugriauti.

Patiems to nepadarius, griovimo darbais užsiims savivaldybė, tačiau, kaip teigė pašnekovė, už brangiai. Taigi, moteris socialiniame tinkle ir ėmėsi ieškoti žmonių, kurie šildosi malkomis.

Verslininkė sutinka, kad nameliai, viename kurių ir pati vykdė prekybą, turėjo būti nugriauti dar prieš dešimtmetį. Vieni savininkai, įpareigoti savivaldybės, ruošiasi patys tą padaryti, kiti lauks paskutinės dienos, treti žada kreiptis į teismą. Ji pati jokių skundų rašyti nežada, kaip teigė, viską palieka valdininkų sąžinei, o prekybos kioską, kurį įsigijo dar 1995-aisiais, ketina nusigriauti pati.

Priminė moteris ir neseną vadinamųjų „Zuikio daržų“ istoriją: šie nameliai, esantys Nidos-Smiltynės pl. 7A-7E, Neringoje, taip pat buvo pasmerkti griauti, tačiau, pašnekovės žiniomis, sulaukė valdininkų malonės.

Širdies dėl griaunamų prekybos namelių, kaip teigė moteris, neskauda, nes kiek buvo galima uždirbti, ji tą jau padarė, o įstatymų ketina laikytis.

„Namelis priklauso įmonei nuosavybės teise, dėl sklypo, tai už jį nemokėjome, gavome baudas, jas susimokėjome. Mes galime namelį išsivežti, bet keltai brangūs, neaišku, kas nutiks jį pajudinus, nes jam daugiau kaip 20 metų, gal subyrėtų. Aš už tai, kad Nida gražėtų. Jeigu neatsiras žmogus, kuriam reikia namelio, galima malkoms panaudoti. Jei neatsiras ir toks, nugriausime ir – į sąvartyną“, – komentavo savininkė.

Socialiniame tinkle neringiškiai taip pat svarstė, kam ir kodėl trukdo šie nameliai ir kodėl juos nuspręsta griauti. 

Nelegalūs jau ne vienerius metus

Kaip paaiškino Neringos savivaldybės vyr. specialistė Sandra Vaišvilaitė, 1996 metais, Neringos savivaldybei paskelbus valstybinės žemės nuomos konkursus, juos laimėjusiems asmenims buvo suteiktas leidimas teritorijomis naudotis tam tikrą laiką – trejus metus, numatant galimybę valstybinės žemės nuomos sutartis pratęsti dar trejiems.

Pasibaigus valstybinės žemės nuomos sutarties galiojimo terminui, t. y. nuo 2002 metų, šie prekybos kioskai stovi neteisėtai. Įstatymai nenumato galimybės Neringos savivaldybei atnaujinti nuomos sutarčių.

Pašalinti statinius įpareigoja ir Statybos įstatymas, numatantis, kad pasibaigus laikinojo statinio naudojimo terminui, jis turi būti nugriautas. Būtent tokį statusą turi minėti prekybos nameliai-kioskai.

S. Vaišvilaitė paaiškino ir vadinamųjų „Zuikio daržo“ namelių, kurių ginti stojo ir garsūs žmonės, situaciją. Šie nameliai stovi prie tako, vedančio Nidos centrinio paplūdimio link.

Iš viso laikinų statinių-kioskelių, kurių turėjo nelikti jau prieš septyniolika metų yra 15 – greta restorano „Nida“ pastato, prie buvusio žuvininkystės ūkio pastato sienos bei tako, vedančio į centrinį Nidos paplūdimį. Šie nameliai yra valstybinėje žemėje, atsižvelgiant į tai – jų nukėlimas ar griovimas bus derinamas su Nacionaline žemės tarnyba.

Prieš du dešimtmečius laimėję valstybinės žemės nuomos konkursą, namelių savininkai žinojo, kad tai yra laikini statiniai. Visų namelių savininkams 2015-aisiais buvo išsiųsti reikalavimai šiuos laikinus statinius pašalinti, pakartotiniai reikalavimai išsiųsti šiais metais.

Savivaldybės atstovė patvirtino – visi laikinieji nameliai turės būti nugriauti. Šiuo metu pradėtos vykdyti pirkimo procedūros dėl laikinų kioskų griovimo rangos darbų tuose žemės sklypuose, kurie savivaldybei yra priskirti panaudos teise. Taip pat centrinėje dalyje, įvertinant prasidedančius Urbo kalno ir gretimos aplinkos sutvarkymo darbus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.