Neapsikentę valdžios neveiklumo vilniečiai pagalbos kreipėsi į Austrijos miestą

Neapsikentę valdžios neveiklumo vilniečiai paprašė Austrijos miesto pagalbos – gal jis Vilnių sušelps bent keturiais stulpais su LED šviestuvais?

Pėstiesiems kelią Zalcburgo alėjoje sutemus apšviečia tik langų šviesa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pėstiesiems kelią Zalcburgo alėjoje sutemus apšviečia tik langų šviesa.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-03 19:56

Zalcburgo alėja sutemus bus šviesi ne anksčiau nei 2021 metais. Taip „Sostinei“ pažadėjo savivaldybė, į kurią aktyvūs Pašilaičių gyventojai kreipėsi jau ne vieną kartą.

Įsitikinę, kad pagalbos nesulauks, jie surašė laišką Austrijos miesto, su kuriuo daug metų draugauja Vilnius, interneto svetainei.

Netrukus vilniečiai iš Austrijos sulaukė klausimų, kur yra viena tamsiausių Vilniaus vietų. Jie paaiškino, jog Zalcburgo alėja nuo miesto centro nutolusi per 5 kilometrus, neslėpė, kad nesulaukia mero pagalbos, todėl jos tikisi iš zalcburgiečių.

Jiems Pašilaičių gyventojai dar papasakojo, kad Zalcburgo alėja pavadinta 2010-aisiais, tad kitąmet bus dešimtmetis, kai ji neapšviesta.

Informavo ne vieną kartą

Prieš tai vilniečiai kreipėsi į įmonę „Vilniaus apšvietimas“, tačiau jos atstovai patarė teirautis savivaldybės Infrastruktūros skyriaus.

Tuo metu Pašilaičių seniūnija tikino, kad savivaldybę informavo apie tamsią alėją, be to, esą kreipėsi į aplink esančių namų bendrijas, kad jos įjungtų daugiabučių kiemus turinčius apšviesti šviestuvus. Tačiau bent jau 489-oji bendrija tokio seniūnijos prašymo nebuvo sulaukusi.

Ne kartą apie problemą vilniečiai savivaldybę buvo informavę ir pasitelkę programėlę „Tvarkau Vilnių“.

400 metrų Zalcburgo alėja Pašilaičiuose yra populiari laisvalaikio leidimo vieta. Čia sumontuoti lauko treniruokliai, daugybė suolų, yra vaikų žaidimo aikštelė.

Šia alėja devynių aplinkinių daugiabučių gyventojai keliauja į parduotuves, vaikai – į mokyklas.

Tačiau sutemus alėja paskęsta tamsoje, tad pėstieji priversti eiti kelią pasišviesdami prožektoriais ar telefonais.

Apšvietimo patys atsisakė

Vietos gyventojai pastebėjo, kad dėl neaiškių priežasčių prie Laisvės prospekto 107-ojo, 109-ojo, 111-ojo ir 113A namų šviestuvai yra išjungti. Šie daugiabučiai yra šalia Zalcburgo alėjos, tad įjungus šviestuvus būtų apšviesta ir ji.

Tačiau, anot savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vyresniojo patarėjo Arūno Visocko, trijų pirmųjų namų bendrijos pirmininkas informavo, kad gyventojai daugumos sprendimu yra atsisakę apšvietimo, o Laisvės prospekto 113A daugiabučio valdytojas informavo, jog kitą savaitę sutvarkys laiptinių apšvietimą.

Kiekvienas iš jų pažymėjo, kad nusiskundimų iš gyventojų dėl tamsos nėra sulaukęs. „Tik patys savininkai sprendžia, kaip prižiūrėti savo turtą“, – pabrėžė A.Visockas.

Pradės rengti projektą

A.Visockas žadėjo, kad artimiausiu metu įmonė „Vilniaus planas“ pradės rengti techninį Zalcburgo alėjos projektą. Jį parengus vyks viešųjų pirkimų procedūros. Planuojama, kad projektas bus pradėtas įgyvendinti 2020–2021 metais.

Skaičiuojama, kad jo įgyvendinimas gali kainuoti apie 32 tūkst. eurų. A.Visockas tikino, kad oficialiai pagalbos į Austrijos diplomatinę atstovybę nesikreips.

Zalcburgo alėja atidaryta 2010 metų lapkritį. Tuo metu Zalcburge jau buvo Vilniaus gatvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.