Vilniaus miesto taryba pritarė nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai

Vilniaus miesto taryba trečiadienį po pateikimo pritarė Daugiafunkcio sporto komplekso koncesijos sutarčiai.

Privati investuotoja bendrovė „Axis Industries“ planuoja pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, Sporto muziejų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Privati investuotoja bendrovė „Axis Industries“ planuoja pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, Sporto muziejų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Privati investuotoja bendrovė „Axis Industries“ planuoja pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, Sporto muziejų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Privati investuotoja bendrovė „Axis Industries“ planuoja pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, Sporto muziejų.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kornelija Mykolaitytė

Dec 4, 2019, 3:13 PM, atnaujinta Dec 4, 2019, 3:32 PM

Už tai, kad projektas būtų priimtas svarstyti balsavo 28 tarybos nariai, prieš pasisakė 3, dar 14 susilaikė.

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad šį kartą įgyvendinti projektą turėtų pavykti. Pasak jo, stadionas kainuos 39,225 mln. eurų, o bendros investicijos sieks 93,187 mln. eurų.

„Per 25 metų laikotarpį gausis 155,9 mln. eurų. Tai Vyriausybės ir savivaldybės mokėjimai per visą koncesijos laikotarpį“, – suskaičiavo direktorius.

Tarybos narys Žilvinas Šilgalis klausė, kas bus su projektu, jei koncesininkas pasitrauks, sumokėjęs 2 mln. eurų baudą.

„Jei toks variantas atsitiks, sutartyje numatyta koncesininkui pasitraukti numatant 2 mln. eurų baudą. Jei taip atsitinka, kas tada vyksta toliau? Mano galva, toliau reikia ieškoti naujo operatoriaus ir naujos derybos, ir neaišku, kokiomis sąlygom susiderėsi, neaišku, ar Vilniaus miesto savivaldybei reikės mokėti papildomai“, – kalbėjo Ž. Šilgalis.

P. Poderskis teigė, kad, jei taip atsitiks, stadiono operavimo ir paslaugų teikimo pareigas turės perimti finansuotojas.

„Jeigu koncesininkas pasitraukia, (...) finansuotojas turi perimti pareigas ir toliau vykdyti operavimą ir teikti paslaugas, jeigu nori atgauti metinį mokėjimą. Jis nebūtų mokamas, jei paslaugos tame komplekse nėra teikiamos. Turime paties koncesininko finansinį veiklos modelį ir jame numatytos sąnaudos, kiek maždaug kainuos išlaikyti kompleksą – apie 1,5 mln. eurų per metus. Tačiau turime suprasti, kad nėra dar Lietuvoje nacionalinio stadiono, su kurio kaštais galėtume palyginti ir suprasti, ar tikrai bus tokie kaštai“, – teigė P. Poderskis.

Tuo metu tarybos narys Aidas Gedvilas klausė, kodėl sutartyje numatyta teisė, o ne prievolė finansuotojui perimti operavimo pareigas tuo atveju, jei koncesininkas pasitrauks.

„Turi teisę, tai nebūtinai taip turi nutikti. Ar nematote tikslingumo numatyti, kad privalo tai padaryti?“, – sakė A. Gedvilas.

P. Poderskis sutiko, kad šį pasiūlymą galima apsvarstyti.

„Jeigu paslaugos neteikiamos, mes nemokame pinigų, metinio mokėjimo už tą kompleksą. (...) Toks pakeitimas būtų galimas, tik klausimas, ar mes tikrai norime patys reguliuoti, kada finansuotojas privalo įsitraukti, ar tą norime padaryti per žirklių principą – jei paslaugos neteikiamos, pinigai nemokami“, – sakė P. Poderskis.

Tarybos narys Lukas Savickas klausė, ar, projekte išaugus savivaldybės lėšų daliai, ateities miesto savivaldybės ir tarybos „nebus paliktos surištomis rankomis.“

„Savivaldybės dalis padidėjo beveik dvigubai, iki 106 mln. eurų, ir 56 mln. eurų viršijo ankstesnę maksimalią sumą (kuri numatyta ankstesniu. – ELTA) tarybos sprendimu. Tai reikia aiškiai įvardyti ir tai įvertinti, ypač, kad šis turtas bus apskaitomas ir nuguls į balansą. Ar mes nenustumiame klausimo ateities taryboms ir administracijoms? Ir ar jos nebus paliktos surištomis rankomis?“, – sakė L. Savickas.

P. Poderskio teigimu, savivaldybė iš dalies prisiima tam tikrą riziką, tačiau didžioji jos dalis perduodama koncesininkui.

„Mes išlaikėme galimybę turėti tokį pat pasiūlymą, kaip prieš tai, tik su ta sąlyga, kad mes turėsime pinigų. Ar mes jų turėsime, nesiimsiu pasakyti už 2024 metų administraciją ir tarybą, kuri vienokia ar kitokia bus, prie vienokio ar kitokio finansavimo iš centrinės valdžios. Tai tam tikra rizika, kurią mes prisiimame iš dalies, bet didžiąją dalį perduodame koncesininkui“, – sakė P. Poderskis.

Toliau šis klausimas bus svarstomas komitetuose.

Daugiafunkcio komplekso, į kurį įeina nacionalinis stadionas, neformaliojo ugdymo veiklai skirti sporto objektai, nacionalinis sporto muziejus ir kita infrastruktūra, statybų išlaidos sieks 93,2 mln. eurų.

Kaip anksčiau sakė Vilniaus administracijos vadovas P. Poderskis, siekiant suvaldyti projekto rizikas, prisijungė didžiausias Baltijos šalyse privačių kapitalo fondų valdytojas „BaltCap“.

„Jis suteikia garantiją tiek valstybei, tiek verslui – jis užtikrina, kad kritiniais atvejais projektas nežlugs. Jeigu koncesininkas norės pasitraukti statybų ar operavimo laikotarpiu, jie turės užtikrinti, kad objektas toliau funkcionuos“, – tikino P. Poderskis.

Privati investuotoja bendrovė „Axis Industries“ planuoja pastatyti ne mažiau kaip 15 tūkst. vietų futbolo stadioną, Sporto muziejų. Komplekse taip pat atsiras 300 vietų vaikų darželis, kultūros ir ugdymo veiklų centas, biblioteka.

Ji projektą rengia su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“, „Populous“ bei „Cloud architektai“. Koncesijos sutartis su privačiu investuotoju bus sudaryta 25 metams.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.