Prieš šventes – pribloškianti žinia: štai kiek padidėjo būsto nuoma

Savivaldybės būstuose gyvenantys Kauno rajono žmonės karčiai šypsosi: valdžia parengė netikėtą, bet nemalonią dovaną. Artėjant šventėms jie sužinojo, kad nuo kitų metų kaip reikiant padidės savivaldybės butų nuomos mokestis.

Šiame name savivaldybės butuose gyvenantys kulautuviškiai neseniai sužinojo, kad būsto nuoma smarkiai pabrangs.
Šiame name savivaldybės butuose gyvenantys kulautuviškiai neseniai sužinojo, kad būsto nuoma smarkiai pabrangs.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 3:20 PM

Kauno rajone iš savivaldybės butus nuomojantiems gyventojams neseniai pranešta, kad nuo sausio 1 dienos už šių būstų nuomą teks mokėti 11 kartų daugiau.

Gyventojai piktinosi, kad tokia naujiena nuo jų ilgokai buvo slepiama, ir svarstė, ką reikės daryti.

Savivaldybės atstovai teigė, kad atėjo metas už būsto nuomą mokėti rinkos kainą, taip pat norima paskatinti gyventojus nusipirkti butus, kuriuose gyvena nuomininkų teisėmis. Tai daroma remiantis Vyriausybės nutarimu.

Kauno mieste panašus vajus kilo dar prieš kelerius metus. Iki šiol kauniečiai įsigijo 168 savivaldybės butus.

Kuklaus buto neprivatizavo

Kauno rajone, Kulautuvoje, įsikūrusi Danutė Prokopavičiūtė pasakojo, kad nuo mažų dienų gyvena Akacijų alėjos 26 numeriu pažymėtame daugiabutyje. Čia valdišką butą turėjo jos močiutė.

„Kai mūsų tėvas žuvo, mama su mumis, trimis vaikais, atsikraustė pas močiutę. Iš pradžių glaudėmės mažoje 8 kvadratinių metrų virtuvėje, vėliau mums davė greta buvusį 11 kvadratinių metrų kambarį“, – pasakojo 57 metų moteris.

Šios valdos buvo įformintos kaip du butai. Kai buvo galimybė juos privatizuoti, pasak D.Prokopavičiūtės, motina to nepadarė ir būstas tapo savivaldybės nuosavybe.

„Už savo būstą savivaldybei iki šiol mokėjau 6 eurų nuomos mokestį. Virtuvėlę susitvarkiau, pasikeičiau langus, grindis. Gyvenu be patogumų ir šildymo“, – problemomis dalijosi Kulautuvos gyventoja.

Naujiena buvo netikėta

Prieš kelias savaites D.Prokopavičiūtę pasiekė netikėta žinia.

„Iš seniūnijos grįžusi kaimynė pasakė girdėjusi, kad nuo sausio 1 dienos nuoma už savivaldybės būstus padidės net 100 procentų. Vadinasi, jei mokėjau 6 eurus, dabar mokėsiu 60. Kaimynai taip pat gyvena tokiame pat būste, iki šiol mokėdavo po 25 eurus nuomos, dabar jiems tek mokėti net 250 eurų“, – apie išgirstą ne visai tikslią naujieną pasakojo Kulautuvos gyventoja.

Moteris tvirtino, esą jai ir kaimynams apmaudu, kad savivaldybės atstovai gyventojams iš anksto nepranešė apie artėjančias permainas.

„Pateikė tikrai netikėtą, tik, deja, labai nemalonią dovaną“, – ironizavo D.Prokopavičiūtė.

Sužinojusi apie nuomos brangimą, moteris pati apsilankė seniūnijoje.

„Ten man pasakė, kad galiu pirkti abu butus, nors iš tiesų tai yra tik kambarys ir virtuvė. Už juos turėčiau sumokėti apie 6 tūkstančius eurų. Iš pradžių norėčiau įsigyti tik virtuvę, nes ją esu suremontavusi ir jai įsigyti pinigų – apie 1 tūkstantį eurų – turiu. Daugiau pinigų nesu sutaupiusi. Sergu onkologine liga ir lėšas išleidžiu gydymui, bet einant laikui gal pavyktų įsigyti ir kambarį“, – atviravo moteris.

Tačiau iš valdininkų ji sakė sulaukusi atsakymo, kad toks variantas negalimas.

Brangs 11 ir daugiau kartų

Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo pavaduotoja turto valdymui Giedrė Ivonytė sakė, kad rajone yra 333 savivaldybės butai, kurių gyventojai savo laiku neprivatizavo.

„Remiantis Vyriausybės nutarimu, privalome persvarstyti nuomos mokesčio įkainius, kad jie atitiktų rinkos kainą. Nuo sausio 1 dienos jis kils apie 11 kartų. Pavyzdžiui, jei iki šiol gyventojas mokėjo 6 eurus nuompinigių, kitais metais per mėnesį už nuomą turės mokėti 66 eurus. Jei butai yra labai gerose vietose, arčiau miesto, nuomos mokestis bus ir dar kiek didesnis“, – aiškino G.Ivonytė.

Savivaldybės atstovė sakė, kad didinti nuomos mokestį buvo nuspręsta dar rugsėjo mėnesį. Su artėjančiomis naujovėmis gyventojus turėjo supažindinti seniūnai. Bet pripažino, kad jie gyventojus apie padidėsiantį nuomos mokestį pradėjo informuoti gana vėliai, tik lapkritį.

„Mums reikėjo pasirengti naujovei, perskaičiuoti įkainius“, – sakė G.Ivonytė.

Dalimis turto neparduos

Tie, kurie mokėti didesnio nuomos mokesčio už savivaldybės būstą nenori, turi galimybę butą nusipirkti. Jo vertę apskaičiuos turto vertintojai.

„Leisti išsipirkti šį turtą dalimis savivaldybė negali, paskolas gali suteikti tik bankai“, – sakė savivaldybės atstovė.

Vis dėlto kylant savivaldybės būstų nuomos kainai įsigalios ir tam tikros kurios lengvatos. Jei ne pensinio amžiaus žmogus turi vidutinį ar sunkų neįgalumą, jei neturi pajamų ir lankosi darbo biržoje, tokiems asmenims nuoma padidės ne 11, o 5,5 karto.

Galima pasinaudoti ir dar viena lengvata.

Gali gauti kompensaciją

„Socialiai remtini asmenys gali patys išsinuomoti būstą ir kiekvienas šeimos narys iš savivaldybės gaus po 23 eurus 17 centų per mėnesį nuomos išlaidoms padengti.

Bet jei, pavyzdžiui, 5 asmenų šeima susiras butą, už kurio nuomą mokės 100 eurų, gaus būtent tokią sumą, ir ne didesnę, nors pagal asmenų skaičių šeimai priklausytų daugiau nei 100 eurų“, – aiškino savivaldybės atstovė.

Tokią kompensaciją galima gauti tik tada, jei nuomininkai ir buto savininkas pasirašys oficialią nuomos sutartį, ji bus įregistruota Registrų centre ir galios mažiausiai metus.

„Daugelis būstų nuomotojų tokių oficialių dokumentų pasirašyti nenori, todėl šia lengvata naudojasi mažai gyventojų“, – teigė G.Ivonytė.

Sujudimą jau pajuto

Didesni nuomos mokesčiai, pasak Kauno rajono savivaldybės atstovės, yra būdas gyventojus paskatinti įsigyti nekilnojamąjį turtą, kurį nuomojasi.

„Susidomėjimą jau pajutome. Anksčiau per pusmetį sulaukdavome 6 gyventojų paraiškų, kad nori įsigyti savivaldybės butą, o per pastarąjį mėnesį jau pateikta 12 prašymų“, – pranešė G.Ivonytė.

Kauno rajono savivaldybė turi ir 162 socialinius butus. Jie visi užimti, tad norint gauti tokį būstą naujiems pretendentams jo tektų laukti apie 5 metus.

Butus išsiperka tik pusė norinčiųjų

Donatas Valiukas

Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyrius vedėjas

„Kaune nuomos mokestis už gyvenimą savivaldybės butuose, atsižvelgiant į rinkos kainą, buvo padidintas 2016 metais. Tuo metu savivaldybė turėjo per 2 tūkstančius tokių butų.

Įstatymų pakeitimai paskatino savivaldybės butų nuomininkus pradėti sparčiau išsipirkti šiuos butus. Iš savivaldybės nuomojamus butus daugiausia įsigyja tie gyventojai, kurie gali gauti paskolas.

Savivaldybė gavo daug prašymų išsipirkti nuomojamus būstus, tačiau maždaug tik pusė tai iš tiesų padaro, nes neretai gyventojams pristinga pinigų.

2017 metais buvo parduoti 63 savivaldybės būstai už 912 tūkstančių 685,24 Eur. 2018 metais – 54 butai už 1 milijoną 188 tūkstančius 689,05 eurų. Šiemet – 51 būstas už 929 tūkstančius 221,48 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.