Vilniaus getu vadinamo sostinės rajono gyventojai sukilo prieš planuojamas statybas – vystytojų pažadai jų neįtikino

Pavasarį Lietuvoje veiklą pradėjusi skandinavų nekilnojamojo turto plėtros kompanija „Bonava“ paskelbusi apie planus kitąmet Vilniaus Pašilaičių mikrorajone esančioje Girulių gatvėje pastatyti 6 aukštų 132 butų daugiabutį su 135 privačiomis stovėjimo vietomis automobiliams, sulaukė vietos gyventojų kritikos.

Vilniaus Pašilaičių mikrorajone esančioje Girulių gatvėje suplanuota pastatyti 6 aukštų 132 butų daugiabutį su 135 privačiomis stovėjimo vietomis automobiliams.<br>vizual.
Vilniaus Pašilaičių mikrorajone esančioje Girulių gatvėje suplanuota pastatyti 6 aukštų 132 butų daugiabutį su 135 privačiomis stovėjimo vietomis automobiliams.<br>vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-27 15:36, atnaujinta 2019-12-27 15:47

Iniciatyvūs Perkūnkiemio gyventojai ėmėsi žygių – rinkti parašus ir taip priminti savivaldybei, jog neišsprendus su sostinės valdžia nesyk aptartų šio Vilniaus getu neretai pavadinamo mikrorajono problemų, nevalia laiminti dar vienų statybų. Šiuo metu peticiją pasirašė daugiau nei 1700 žmonių.

Bendrovės „Bonava“ vadovas Remigijus Pleteras, pristatydamas būsimus bendrovės planus, tvirtino, kad visų pirma siekiama iš esmės pakeisti senuosius architektūrinius reikalavimus sklypui Girulių gatvėje, gerokai sumažinant patį statinį ir didinant laisvalaikio zonų erdves.

„Net 20 procentų mažiname anksčiau numatytą užstatymo intensyvumą, tad, pritarus vietos bendruomenėms, vietoje anksčiau suplanuoto 7 aukštų pastato ir 210 butų atsirastų 6 aukštų pastatas su 132 butais, kas leistų išplėsti laisvalaikio ir kaimynystės erdves gyventojų patogumui“, – teigė R. Pleteras.

Patvirtinus numatomus pakeitimus, statybos prasidėtų jau kitais metais. Planuojamos investicijos į projektą siekia beveik 8 mln. eurų.

Perkūnkiemio gyventojai peticijoje primena, jog šis kvartalas – ir taip tankiausiai apgyvendintas Vilniuje. Teritorijoje, kurioje planuota iki 10 tūkst. gyventojų, jau dabar įsikūrę gerokai daugiau žmonių. O naujojo projekto „Leičių kiemo“ pabaigtuvės reikštų dar didesnę 13000–14000 gyventojų Perkūnkiemio bendruomenę.

2017 m. įsikūrusi Perkūnkiemio iniciatyvinė grupė per porą mėnesių surinko duomenis apie ydingą Perkūnkiemio kvartalo vystymą, jų pagrindu parengė raštą su prašymu stabdyti visas statybas Perkūnkiemyje, kol bus įvertinta esama padėtis ir susitarta dėl tolesnio kvartalo vystymo. Raštas su daugiau nei 2700 gyventojų parašais buvo pateiktas savivaldybės merui, administracijos direktoriui, vyriausiajam architektui.

Anot vietos gyventojų, viešosios infrastruktūros ir želdinių klausimai sprendžiami keliskart lėčiau (kalbama apie 10 metų planą) nei vystytojai patvirtins ir pradės naujus projektus, jų statybas. Tai suponuoja, kad viešosios infrastruktūros ir želdinių tiesiog nebus, kur įrengti, rašoma peticijoje.

SĮ „Vilniaus plano“ parengtoje galimybių studijoje, kuri buvo pristatyta Perkūnkiemio iniciatyviems žmonėms, sudėlioti aiškūs trūkumai, problemos minimame kvartale. Studijos pagrindu kuriamas Perkūnkiemio kvartalo tolesnis galimas plėtros planas, kuriame aiškiai turi būti įvardyti veikimo žingsniai, etapai neišvystytose teritorijose.

„Kol nebus patvirtintas Perkūnkiemio plėtros planas, dar kartą prašome stabdyti visų naujų gyvenamojo būsto projektų Perkūnkiemyje svarstymus. Dėl aukščiau išvardytų priežasčių nematome galimybės pritarti naujai planuojamo projekto Girulių g. 22 svarstymui ir įgyvendinimui“, – peticijoje teigė jos autoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.