Paviešinti skaičiai: PVM grobstymų organizatorius Rusijos premjerui buvo itin dosnus

Kovos su korupcija fondas paviešino tyrimą, iš kurio aiškėja, kad naujojo Rusijos ministro pirmininko Michailo Mišustino šeima turi 2 mlrd. 820 mln. rub. (apie 41 mln. eurų) vertės turtą. Skandalingai pagarsėjęs Aleksandras Udodovas perdavė vieną namą ir du butus M.Mišustino šeimai. Namas buvo perduotas tiesiogiai, o butai – per restorano savininką Arkadijų Novikovą, skelbia theins.ru.

Kovos su korupcija fondas paviešino tyrimą, iš kurio aiškėja, kad M. Mišustino šeima turi 2 mlrd. 820 mln. rub. (apie 41 mln. eurų) vertės turtą.
Kovos su korupcija fondas paviešino tyrimą, iš kurio aiškėja, kad M. Mišustino šeima turi 2 mlrd. 820 mln. rub. (apie 41 mln. eurų) vertės turtą.
Naujojo Rusijos ministro pirmininkas Michailas Mišustinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujojo Rusijos ministro pirmininkas Michailas Mišustinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-29 13:43, atnaujinta 2020-03-20 09:24

Kovos su korupcija fondas primena, kad A.Udodovas praturtėjo 2000-ųjų pradžioje iš pridėtinės vertės mokesčio schemų sukčiavimo.

Kovos su korupcija fondo paskaičiavimu, minėtam M.Mišustino šeimos turtui priklauso: vila Rubliovkoje (1,5 mlrd. rub., 22 mln. eurų), premjero sesers namas (400 mln. rub., 5,8 mln. eurų) kotedžų gyvenvietėje „Agalarow Estate“ Pamaskvėje, jos butas (200 mln. rub., 2,9 mln. eurų) „Knightsbridge Private Park“ gyvenamajame komplekse , žemės sklypas (30 mln. rub., 435 tūkst. eurų ) Novaja Riga teritorijoje, pastatas (250 mln. rub., 3,6 mln. eurų ) Tverės bulvare, vaikų butai (400 mln. rub., 5,8 mln. eurų) ir dar vienas vaikų butas (40 mln. rub, 580 tūkst. eurų), kurį M.Mišustinui suteikė prezidento reikalų valdyba.

„Ten yra dar ir „senų“ butų, garažų ir dar kažkokios smulkmės, todėl sumą drąsiai suapvaliname iki 3 mlrd. rub. Valdininko, kuris 22 metus buvo valstybės tarnyboje, šeimos tik nekilnojamojo turto vertė siekia 3 mlrd. rub. (maždaug 43 mln. eurų)“, – pažymima tyrime.

2011-aisiais „Kommersant“ įvardijo A.Udodovą vienu iš dviejų milijardų rublių (29 mln. eurų) vagystės iš mokesčių organizatoriumi. Remdamasis tyrimu, leidinys rašė apie kratas jo namuose ir apie ryšius su M.Mišustinu.

Būtent Kovos su korupcija fondas vadina A.Udodovą vienu pagrindinių asmenų naujojo premjero ir jo šeimos praturtėjimo istorijoje.

 

Iš 12 tūkst. kv. metrų 9 tūkst. M.Mišustino seseriai padovanojo būtent A.Udodovas. Kartu su žemės sklypais buvo padovanoti 741 ir 147 kv. metrų ploto namai.

Butai, kurie dabar priklauso M.Mišustino vaikams, anksčiau priklausė A.Udodovui per jo bendrovę „Istkom“.

Štai kaip Kovos su korupcija fondas aprašė jų perdavimą:

„Šių butų M.Mišustinas, matyt, užsinorėjo savo vaikams. Bet ar galima, kad mokesčių surinkimo ministro atžalos gautų butus iš mokesčių apgavystėmis užsiimančio asmens? Todėl 2018 m. gegužės 4 dieną šiuos butus perka restorano savininkas A.Novikovas. Ir po keturių mėnesių vieną butą parduoda Aleksejui Mišustinui.

Po to laukia. Juk jei antrąjį butą atiduoti Aleksandrui Mišustinui, studentui iš Šveicarijos, tai jis turi būti atspindėtas jo tėvo – ministro deklaracijoje. Todėl A.Novikovas išlaukia dar penkis mėnesius ir butą parduoda Aleksandrui Mišustinui, kai tik šiam sukanka 18 metų. Ir tėtis gali sakyti: „Aš gi nieko nežinau. Kažkokie butai. Juk mano vaikai suaugę“.

Apie tai, kad M.Mišustino sesuo Natalija Stenina valdo 1 mlrd. rb. (daugiau nei 14 mln. eurų) vertės turtą, oficialaus įrašo nėra, anksčiau pranešė BBC.

Nuo 2015 m. jai priklausė Maskvos Tverės bulvare esančio restorano „Nedalnij Vostok“ 25 proc. akcijų. Likusios – jau minėtiems A.Novikovui ir A.Udodovui. 2019 m. pradžioje restoranas užsidarė.

N.Steninai kartu su partneriais priklauso pastatas, kur buvo įsikūręs restoranas. Dabartinė jos dalies rinkos vertė – apie 140 mln. rub. (2 mln. eurų).

N.Steninos sutuoktinis iki 2016 m. vadovavo nedidelei Pamskvėje įsikūrusiai nekilnojamojo turto bendrovei. Jos įplaukos – apie 1,5 mln. rub. ( 22 mln. eurų) per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.