Šalia vilniečių būstų kils triskart didesni nei buvo nakvynės namai ir blaivykla

Kai A.Kojelavičiaus gatvėje buvo nugriauti nakvynės namai, vietos gyventojai nudžiugo: valdžia išgirdo jų prašymus iškeldinti šią įstaigą! Pasirodo, čia iškils triskart didesni nakvynės namai ir patalpos blaivyklai.

Savivaldybė skuba kuo greičiau pastatyti nakvynės namus, kad nenuplauktų ES pinigai.
Savivaldybė skuba kuo greičiau pastatyti nakvynės namus, kad nenuplauktų ES pinigai.
Naujuose nakvynės namuose Naujojoje Vilnioje galės glaustis net 100 benamių, čia užuovėją ras ir alkoholio padauginę asmenys, ir perdozavę narkomanai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujuose nakvynės namuose Naujojoje Vilnioje galės glaustis net 100 benamių, čia užuovėją ras ir alkoholio padauginę asmenys, ir perdozavę narkomanai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujosios Vilnios gyventojos M.Zavadskienė (kairėje) ir E.Aleškevičienė nesupranta, kodėl naujus nakvynės namus reikia statyti Pavilnių regioniniame parke.
Naujosios Vilnios gyventojos M.Zavadskienė (kairėje) ir E.Aleškevičienė nesupranta, kodėl naujus nakvynės namus reikia statyti Pavilnių regioniniame parke.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-02-07 09:53

Su nakvynės namų kaimynyste nesutiks ir kitų rajonų gyventojai, šios įstaigos perkelti į kitą vietą neįmanoma, todėl kentėkite, kaip kentėjote iki šiol. Maždaug tokia iš savivaldybės ir kitų institucijų gautų raštų esmė.

Tokių raštų Pučkorių seniūnaitė Edita Aleškevičienė yra sukaupusi storą segtuvą.

Negana to, po prieglaudos rekonstrukcijos pagrindinis pastatas bus ne tik išplėstas, bet jame įsikurs ir nakvynės namai „Sala“. Trumpiau tariant, blaivykla.

O į ją bus vežami nuo alkoholio, narkotikų apsvaigę asmenys. Žodžiu, bus neliūdna ne tik vietos gyventojams, bet ir benamiams.

„Mes nesulaukiame palaikymo, nes niekas nenori tokios kaimynystės.

Visi galvoja panašiai: o kas, jeigu savivaldybė apsigalvos ir nakvynės namus perkels šalia mano namų? Todėl kovojame vieni“, – atsiduso E.Aleškevičienė.

Lankytojai vengia atvykti

„Nakvynės namai – Pavilnių regioniniame parke, prie pat Naujosios Vilnios pilkapyno, šalia Vilnios užtvankos, vienos gražiausių Vilniaus vietų. Tikrai skamba absurdiškai“, – piktinosi pavardės prašiusi neminėti Naujosios Vilnios gyventoja.

Kasdien į namus A.Kojelavičiaus gatve keliaujančiai moteriai nekart teko matyti, kaip ties Vilnios užtvanka į krantą išsilaipina baidarininkai ir juos apspinta benamiai iš nakvynės namų, prašantys cigarečių.

Be to, nejauku aikštelėje prieš nakvynės namus palikti automobilį – kažin ar nerasi išplėšto?

Dėl nakvynės namų kaimynystės nuostabaus grožio pilkapynas retai lankomas, nors laiptams, stendams įrengti išleisti nemenki pinigai.

Tik dabar, kai nakvynės namai rekonstruojami, šalia gyvenanti Migla Zavadskienė pastebėjo, kad vis daugiau vilniečių čia atvažiuoja pasigrožėti gamta.

Kai veikdavo nakvynės namai, vasarą ir rudenį benamiai nuo jų nenutoldavo, nevažiuodavo į miestą. Kai rytais ateidavo laikas iš jų visai dienai išeiti, jie įsikurdavo palapinėse šalia.

Tokių palapinių pakrūmėse buvo pridygę daugybė.

Sklypas yra už parko ribų

„Kyla klausimas: kodėl visa, kas blogiausia, kišama į Naująją Vilnią, ir dar į gražiausias vietas? Kodėl tai negali būti rekreacinė zona, kur gali vaikščioti šeimos su vaikais, nematydamos girtų benamių, kurie kaulija pinigų ir cigarečių?“ – klausė Naujosios Vilnios gyventoja.

Jai teko stebėti atvejus, kai vairuotojai prie nakvynės namų nuo kelio nunešdavo gulinčius girtus benamius, kad jų nepervažiuotų kiti automobiliai.

Beje, keistenybė: nakvynės namų sklypas, kaip ir A.Kojelavičiaus gatvė, nepatenka į Pavilnių regioninio parko teritoriją.

Parkas šį keistą sklypą apsupa iš visų pusių. Tad susitvarkyti statybos dokumentus čia daug paprasčiau.

Apkarto kelionės autobusu

Protestuodama prieš nakvynės namų kaimynystę Naujosios Vilnios bendruomenė rinko parašus, kreipėsi į Seimo narę Moniką Navickienę. Tačiau savivaldybė perkelti nakvynės namų nesutiko.

Problema žinoma ir savivaldybės tarybos nariui Artūrui Zuokui. Jis pripažįsta, kad nakvynės namams Pavilnių regioniniame parke ne vieta ne tik dėl gamtos grožio, bet ir nepatogaus susisiekimo.

A.Kojelavičiaus gatve į nakvynės namus galima atvykti tik 27-ojo maršruto autobusu, važiuojančiu 1–2 kartus per valandą.

Kelionės autobusu su nakvynės namų gyventojais – dar vienas nepatogumas.

Benamiams įlipus į autobusą, salonas iškart prasmirsta. M.Zavadskienė pasakojo, kad jos dukterys žiemą autobusu gali keliauti tik veidą iki akių apsivyniojusios šalikais.

Be to, retas benamis perka bilietus. Tai žino kontrolieriai, kurie dažnai tikrina minėto maršruto autobusus.

„Atrodo, kad benamiams tie patikrinimai – savotiška pramoga. Įlipus kontrolieriams kyla erzelynė, benamiai ima ploti. Kai kurie yra prikaupę šimtus eurų baudų už važiavimą be bilieto ir nė nesiruošia jų mokėti. Išlaipinti iš autobuso jie sutemus eina siaura A.Kojelavičiaus gatve keldami grėsmę eismo saugumui“, – pasakojo M.Zavadskienė.

Beje, iš nakvynės namų gyventojai išleidžiami tokiu laiku, kai į mokyklas vyksta moksleiviai, – apie 8 valandą ryto.

Daugybė socialinių įstaigų

Krūvas raštų su kaimynais prirašiusi E.Aleškevičienė pasakojo apie atliktą eksperimentą.

Statybos inspekcijai išsiuntus raštą, kuriame nurodomas nakvynės namų adresas, buvo gautas vienoks atsakymas. Kai paklausimas apie tokius pat galimus pažeidimus buvo išsiųstas nenurodžius adreso ir įstaigos pavadinimo, atsakymas buvo visai kitoks.

E.Aleškevičienė yra atlikusi ir socialinių įstaigų koncentracijos analizę. Iš savivaldybės interneto svetainės surinkusi informaciją apie tokio pobūdžio įstaigas ji nustatė, kad daugiausia jų – Naujosios Vilnios seniūnijoje.

Moters nuomone, jeigu nakvynės namai būtų įkurdinti tankiau apgyvendintoje vietoje, gyventojų nepasitenkinimas verstų valdžią labiau rūpintis problema.

„O Pavilnyje aplink parkas. Tai benamių, o ne visų vilniečių teritorija. Benamiai čia pat stovyklauja, kuria laužus.

Prie užtvankos įrengta vaikų žaidimo aikštelė. Kas gi į ją eis, kai šalia girti benamiai voliojasi, tokie pat krūmuose gyvena“, – piktinosi E.Aleškevičienė.

Skundžiasi ketvirtus metus

Nepatenkintas tokia kaimynyste savivaldybei pirmąjį raštą architektas Maksimas Zacharovas parašė 2016 metų pabaigoje, kai nakvynės namų rekonstrukcija buvo tik planuojama.

Vėliau, pasak E.Aleškevičienės, prasidėjo raštų rašymo maratonas: „Kol rašai raštus, traukinys nesustoja. Po pusmečio gauni atsakymą, kad tyrimas nutrauktas.“

Naujosios Vilnios ir Pavilnio gyventojai pasibaisėjo, kad čia pat bus įkurta ir blaivykla „Sala“.

„Nejaugi blaivyklai neatsirado kitos vietos? Juk ją buvo galima įkurti šalia policijos naujosios areštinės“, – svarstė E.Aleškevičienė. Ji rekonstruojamų patalpų projekte pastebėjusi, kad numatytos erdvės ir agresyviai nusiteikusiems asmenims. Kas bus, kai jie išeis į gatvę?

Anot moters, nakvynės namų darbuotojai skiepijami, mokomi savigynos, naudoja dezinfekcines priemones. O ką daryti nakvynės namų kaimynams?

„Atrodo, kad išėję iš nakvynės namų jų gyventojai tampa sveiki ir nepavojingi“, – stebėjosi Pučkorių seniūnaitė.

Nepatiko ir Naujininkams

Kad benamių kaimynystės nenori ir kiti vilniečiai, liudija praėjusių metų istorija, kai savivaldybė paskelbė, kur iš A.Kojelavičiaus gatvės laikinai perkels nakvynės namus.

Paaiškėjus, kad nuo 2019 metų spalio iki 2021 metų trečiojo ketvirčio nakvynės namai įsikurs A.Jaroševičiaus gatvėje, buvusiuose vaikų globos namuose, sukilo Naujininkų gyventojai.

Jie klausė panašiai, kaip Naujosios Vilnios ir Pavilnio gyventojai: kodėl tokios įstaigos atidaromos Naujininkuose, nusikalstamumu garsėjančiame rajone? Šalia jo – čigonų taboras, pataisos namai, geležinkelio stotis.

Nakvynės namų A.Kojelavičiaus gatvėje rekonstrukcijos projektui skirta beveik 2 mln. eurų, iš jų Europos regioninio fondo lėšos sudaro 1,7 mln. eurų, o savivaldybės – 295 tūkst. eurų.

Nagrinėjo visus variantus?

Savivaldybė į klausimą, kodėl nebuvo svarstoma sklypą parduoti ir už gautas lėšas statyti ar įrengti nakvynės namus kitoje, atokioje, vietovėje, atsakė, kad buvo nagrinėjami visi variantai.

„Svarstant šį klausimą buvo svarbus ir sklypo plotas. Sprendimas rekonstruoti nakvynės namus buvo priimtas siekiant efektyviai naudoti savivaldybės turtą ir ES fondo lėšas, užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą“, – rašoma savivaldybės atsakyme.

Savivaldybė yra gavusi Naujosios Vilnios bendruomenės prašymų perkelti nakvynės namus, tačiau jai buvo atsakyta, kad įgyvendinant rekonstrukcijos projektą nauja socialinių paslaugų įstaiga nesteigiama, tik rekonstruojama 17 metų veikusi socialinių paslaugų įstaiga, kurios patalpos labai prastos būklės.

Bendruomenei buvo paaiškinta, kad įgyvendinant projektą gerinamos paslaugų gavėjų gyvenimo sąlygos ir paslaugų kokybė, sudaromos palankesnės sąlygos jiems integruotis į visuomenę.

Savivaldybė įsitikinusi, kad vietos gyventojus tinkamai informavo apie rekonstrukcijos projektą, nors Seimo kontrolierių įstaiga konstatavo priešingai.

Informacija 2016 metų rugpjūtį buvo skelbiama tik savivaldybės interneto svetainėje ir pasiklydo tarp kitų pranešimų.

Todėl nenuostabu, kad į viešą susirinkimą projektui aptarti neatėjo nė vienas gyventojas.

Plotas padidės tris kartus

Dviejų aukštų pastatas A.Kojelavičiaus gatvėje buvo nugriautas, dabar statomas naujas.

Kodėl pasirinktas toks rekonstrukcijos variantas?

Savivaldybės atstovė Neringa Kolkaitė atsakė, kad už rekonstrukcijos projekto rengimą ir sprendinių siūlymus buvo atsakinga įmonė Vilniaus vystymo kompanija, kuri vykdo projektavimo, rangos, techninės priežiūros ir kitas procedūras.

„Atlikus visas reikalingas procedūras buvo parengti efektyviausi, ekonomiškiausi ir tinkamiausi projekto sprendiniai.

Rekonstrukcija vyksta pirmą kartą, prieš tai atidaryti nakvynės namai buvo tik pritaikomi teikiamoms paslaugoms“, – aiškino N.Kolkaitė.

Nakvynės namų sklypo plotas yra beveik 4500 kvadratinių metrų. Jo užstatymo intensyvumas – 35 procentai.

Po rekonstrukcijos nakvynės namų plotas padidės tris kartus. Iki pertvarkos jis buvo 502, o atlikus darbus sieks 1503 kvadratinius metrus.

2021 metų pabaigoje po rekonstrukcijos atidarius nakvynės namus juose bus 60 laikino ir 40 ilgalaikio apnakvindinimo vietų.

Taigi šimtas benamių vėl plūstelės į Pavilnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.