Sausis NT rinkai nebuvo sausas – pardavimai skaičiuojami tūkstančiais

Įprastai pirmasis metų mėnuo yra prasčiausias gyvenamojo būsto sektoriui sudarytų sandorių apimtimi, bet šių metų pradžia pademonstravo ypač pozityvų rinkos augimą. 2020 m. sausį sudaryti 2 896 butų įsigijimo sandoriai Lietuvoje ir tai yra vos 5 proc. mažesnis skaičius nei gruodį, pastebi NT bendrovė „Resolution“.

NT pirkėjai ir vėl aktyviai dairosi į namus.<br>V.Balkūno nuotr.
NT pirkėjai ir vėl aktyviai dairosi į namus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 9:38 AM

„Įprastai NT sandorių gerokai sumažėja per pirmuosius du metų mėnesius, bet šių metų pradžia pakeitė šią tendenciją. Palyginus 2019 m. sausį sudarytų sandorių skaičių su 2020 m. tuo pačiu laikotarpiu, skaičiuojamas 15,5 proc. pardavimų augimas.

Lyginant 2020 m. pradžios rezultatus su 2018 m. sausio mėnesiu, pastebima, kad rinka išaugo beveik trečdaliu arba 27,4 proc.“, – pastebi NT bendrovės „Resolution“ direktorė Džiuginta Daujotaitė.

Sausį pardavimai augo ir naujos statybos projektuose. Pavyzdžiui, NT projektų žemėlapio „CityNow“ duomenimis, Vilniuje naujos statybos butų rezervacijų ir pardavimų skaičius išaugo dvigubai. 2019 m. sausį sostinėje sudaryti 450, o 2020 m. sausį net 798 sandoriai.

Metų pradžia nepristabdė ir individualių namų rinkos augimo. Šių metų sausį parduoti 902 namai ir šiuo skaičiumi nedaug atsiliko nuo 2019 gruodžio, per kurį buvo parduoti 924 namai.

Palyginus 2020 m. pradžią su 2019 m. sausio mėnesiu, namų rinkos pardavimai augo 25,8 proc., o lyginant su 2018 m. sausio mėnesiu, pardavimų pokytis siekia rekordinį 40 proc. augimą.

Anot „Resolution“ direktorės, individualių namų rinka tapo patrauklesnė dėl kainos. Butų kainoms kylant, o jų projektams koncentruojantis centrinėje miesto dalyje, vis daugiau pirkėjų renkasi įsikurti individualiame būste.

Anot ekspertės, pirkėjų aktyvumas sausį leidžia tikėtis ir toliau augančio sandorių skaičiaus gyvenamojo būsto rinkoje 2020 m.

„Pirkėjai, vis dar išlaikydami realų savo finansinių pajėgumų vertinimą, sugeba ir toliau gerinti rekordus sudarytų sandorių apimtimi. NT vystytojai, vertindami ateities plėtros perspektyvas, prognozuoja, kad mažės žemės sklypų pasiūla, augs statybos darbų kaštai, o tai lems augančią naujų būsto projektų kainą“, – vardija D. Daujotaitė.

Ji priduria, jog sausis pademonstravo, kad gyvenamojo būsto rinkos aktyvumas, kurį stebėjome ir kuriuo stebėjomės 2019 m. jau persikėlė ir į 2020 m.

„2019 m. išsiskyrė puikiais makroekonominiais rodikliais – šalies BVP augo 3,9 proc., užsienio ir vietos verslas kūrė naujas, gerai apmokamas darbo vietas, vartojimas prekybos segmente augo 6,4 proc., o bankuose Lietuvos gyventojai laikė daugiau kaip 15 milijardų eurų. Tokios palankios sąlygos nepalieka abejingų ir investuojančių į NT.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.