Po atlikto tyrimo STT skelbia: į „Infostatybą“ įmanoma įkelti galimai suklastotus dokumentus

Kai kurie informacinės sistemos „Infostatyba“ funkcionalumai neužtikrina visiškai sklandaus ir skaidraus statybos leidimo išdavimo, statybos užbaigimo bei šių procedūrų kontrolės proceso. Tai nustatė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, atlikę antikorupcinį informacinės sistemos „Infostatyba“ vertinimą.

„Infostatyba“ neužtikrina visiškai sklandaus ir skaidraus statybos leidimo išdavimo, statybos užbaigimo bei šių procedūrų kontrolės proceso. Tai nustatė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.<br>lrytas.lt montažas
„Infostatyba“ neužtikrina visiškai sklandaus ir skaidraus statybos leidimo išdavimo, statybos užbaigimo bei šių procedūrų kontrolės proceso. Tai nustatė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2020, 2:16 PM, atnaujinta Mar 13, 2020, 2:31 PM

Pagal pranešimą, antikorupcinio vertinimo metu nustatyta, kad IS „Infostatyba“ funkcionalumai neleidžia susieti visų būtinų dokumentų iš registrų, todėl jie įkeliami nuskenuoti – tai leidžia pavieniais atvejais įkelti ir netinkamą ar galimai suklastotą dokumentą.

Prašant išduoti leidimą statybai, vietoje netikrinama, ar statinys jau nėra nelegaliai pastatytas, taip siekiant jį įteisinti. Informacija tikrinama viešai prieinamuose žemėlapiuose, kurie atnaujinami pakankamai retai.

Be to, per nustatytą laiką nepateikus pritarimo ar nepritarimo derinamam projektui, IS „Infostatyba“ sugeneruoja automatinį suderinimą. Tokiu būdu egzistuoja rizika, kad bus patvirtinti statybos darbų projektai, prieštaraujantys teisės aktų reikalavimams.

Analogiška antikorupciniu požiūriu ydinga situacija yra ir statybos užbaigimo procedūrose.

Į kai kurias šio antikorupcinio vertinimo metu nustatytas rizikas STT yra dėmesį atkreipusi dar 2015 m., vėliau panašių pastabų pateikė ir Valstybės kontrolė, tačiau nei teisinis reglamentavimas, nei kai kurie IS „Infostatyba“ funkcionalumai iki dabar nėra patobulinti, o korupcijos rizikos nepašalintos.

Atsižvelgiant į pateiktas pastabas, siūlome tikslinti reglamentavimo nuostatas ir svarstyti IS „Infostatyba“ tobulinimo galimybę, sukuriant funkcionalumus, padėsiančius išvengti minėtų atsparumo korupcijai neužtikrinančių situacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.