Miestai sprendžia, kaip pasirūpinti žmonėmis: nemokamai priimti pasisiūlė viešbučiai Jei situacija blogės, verslininkai pertvarkys visas SEB arenos patalpas didesniam žmonių apgyvendinimui

Kovo 15 dieną Vilnius kovai su virusu kreipėsi pagalbos į verslą. Dėl šalies mastu paskelbto karantino Vilniaus miesto savivaldybė ieško papildomų būdų užtikrinti sostinės gyventojams būtinųjų paslaugų teikimą.

Verslo įmonės, teikiančios maitinimo, maisto pristatymo, apgyvendinimo paslaugas, kviečiamos prisidėti ir tokiu būdu greičiau patenkinti kylančius nekasdienius gyventojų poreikius.<br>lrytas.lt montažas
Verslo įmonės, teikiančios maitinimo, maisto pristatymo, apgyvendinimo paslaugas, kviečiamos prisidėti ir tokiu būdu greičiau patenkinti kylančius nekasdienius gyventojų poreikius.<br>lrytas.lt montažas
Viešbutis „Urbihop“ turi 98 kambarius ir vienu metu gali priimti 220 svečių.<br>Viešbučio „Urbihop“ nuotr.
Viešbutis „Urbihop“ turi 98 kambarius ir vienu metu gali priimti 220 svečių.<br>Viešbučio „Urbihop“ nuotr.
Viešbutis „Urbihop“ turi 98 kambarius ir vienu metu gali priimti 220 svečių.<br>Viešbučio „Urbihop“ nuotr.
Viešbutis „Urbihop“ turi 98 kambarius ir vienu metu gali priimti 220 svečių.<br>Viešbučio „Urbihop“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 16, 2020, 12:36 PM, atnaujinta Mar 16, 2020, 8:34 PM

Verslo įmonės, teikiančios maitinimo, maisto pristatymo, apgyvendinimo paslaugas, kviečiamos prisidėti ir tokiu būdu greičiau patenkinti kylančius nekasdienius gyventojų poreikius.

Vilniaus miesto savivaldybė kviečia teikti pasiūlymus tiek fizinius, tiek ir juridinius asmenis, galinčius suteikti laikino apgyvendinimo paslaugas (kartu su maitinimu arba be jo), maisto gamybos paslaugas (kartu su tiekimu arba be jo), maisto tiekimo paslaugas.

„Galime pirkti, priimti nemokamai siūlomą pagalbą – esame atviri įvairiems pasiūlymams, svarbiausia, kad tai vyktų greitai, nes visi matome, kaip sparčiai keičiasi situacija. Už bet kokią partnerystę būsime dėkingi savivaldybės ir visų vilniečių vardu“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Portalui lrytas.lt jis ką tik patvirtino, kad šiuo metu, per trumpiau nei parą, jau sulaukė atsako iš 53 fizinių ir juridinių asmenų, kurie užpildė formas dėl maisto gaminimo, pristatymo ir apgyvendinimo.

„O štai ką tik gavome žinią iš verslininkų, kad jie užleidžia nemokamai savo 98 kambarių viešbutį „Urbihop“, – pridūrė P.Poderskis.

Bendrovė „Darnu Group“ pasiūlė Vilniaus miestui neatlygintai leisti naudotis savo valdomą viešbutį ir, esant reikalui, pertvarkyti SEB arenos patalpas, kad jos būtų tinkamos teikti pagalbą kovojantiems su koronos virusu.

„Siekdami sutelkti jėgas ir prisidėti prie šalyje susiklosčiusios ekstremalios situacijos, Vilniaus miesto savivaldybei, reikalui esant, pasiūlėme neatlygintinai naudoti mums priklausančio viešbučio „Urbihop“ kambarius. Šiuo metu esame pasiruošę priimti 175 žmones. Taip pat, jei situacija šalyje blogėtų, esame pasiruošę pertvarkyti ir visas SEB arenos patalpas dar didesniam žmonių apgyvendinimui.

Ieškome specialistų, kurie galėtų konsultuoti mus, kaip kuo profesionaliau parengti patalpas pagal būtino karantino reikalavimus. Esame pasiruošę, jei tik bus poreikis, savo lėšomis pastate įkurti gydymui ir ligonių priežiūrai reikalingas patalpas – ligoninę, kur medikai teiktų būtiną pagalbą sergantiems. SEB arenoje įrengto restorano virtuvė galėtų čia pat organizuoti maitinimą“, – sako „Darnu Group“ generalinė direktorė Sigita Survilaite-Mekionienė.

Laikinojo apgyvendinimo vietos būtų skirtos žmonėms, kuriems būtina saviizoliacija ir kurie neturi galimybės izoliuotis savarankiškai. Panaudotas patalpas savivaldybė įsipareigoja dezinfekuoti, todėl tolesnis jų naudojimas nekels pavojaus žmonių sveikatai.

Kaunas: tai dar visiškai naujas iššūkis

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius pranešė, kad savivaldybė pati turi 30 karantinavimui skirtų patalpų. Jose galėtų tilpti po 2–3 žmones, jeigu tai būtų vienos šeimos nariai ir jiems būtų reikalingas karantinas.

„Patalpas dešimčiai žmonių pasiūlė privati medicinos klinika, taip pat vienas Kaune įsikūręs viešbutis“, – pasakojo T.Jarusevičius.

Pasak jo, savivaldybės tarnautojai patalpų paieška pradėjo domėtis šeštadienį ryte. Iš pradžių didelio atgarsio nebuvo, tačiau situacija smarkiai pasikeitė jau šeštdienį vakare, kai visi viešbučiai bei įstaigos ištuštėjo.

Patalpas siūlo ir pavieniai kauniečiai, tačiau savivaldybės atstovai labiau domisi patalpomis, kuriose vienoje vietoje būtų galima laikinai apgyvendinti daugiau žmonių.

„Konkrečių susitarimų šiuo metu nėra sudaryta, mat visiškai pakanka savivaldybės turimų patalpų, – kalbėjo Kauno mero patarėjas.

T.Jarusevičius tikino tiksliai nežinantis, kaip būtų atsiskaitoma su patalpų savininkais, nes tai dar visiškai naujas iššūkis.

„Esant reikalui už nuomą sumokėtų pati savivaldybė“, – tikino T.Jarusevičius.

Privati klinika siūlo taip pat siūlo pagalbą

Plastinės chirurgijos ir dermatologijos klinika „Nordclinic“ siūlo medicinos sektoriui reikalingą pagalbą. Esant poreikiui, klinika, veikianti Kaune, gali suteikti 3 plaučių ventiliavimo aparatus. Šie aparatai šiuo metu yra Kaune, esant poreikiui, gali būti transportuojami į kitas Lietuvos vietas.

Klinikos padalinys Kaune taip pat turi 3 intensyvios terapijos palatas, kuriose gali priimti ligonius, jeigu susidarytų trūkumas valstybiniame sektoriuje. Be to, čia veikia ir 14 palatų (20 lovų), kurias, esant poreikiui, klinika pasiruošusi suteikti ligonių izoliacijai.

„Susidariusioje situacijoje norime prisidėti turimais resursais, kad būtų užtikrintas kuo sklandesnis rūpinimasis pacientais“, – teigia klinikos komanda.

Nuomos kainos keisis po kelių mėnesių

Lietuvoje įvedus įvairių apribojimų, galiausiai paskelbus dviejų savaičių karantiną, žmonės ne puolė ieškoti butų nuomai, kad galėtų juose apgyvendinti iš užsienio grįžusius artimuosius, trumpalaikės nuomos paklausa kaip tik sumažėjo, tą portalui lrytas.lt sakė trumpam laikui butus nuomojantis verslininkas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Susisiekus su Vilniuje, Pilaitėje, butą nuomojančiu vyru, šis tik patvirtino – jau ne pirmą dieną nesulaukiantis skambučių.

Nors pastarosiomis dienomis į Lietuvą grįžo nemažai užsienyje gyvenančių lietuvių, besidominčiųjų trumpalaike nuoma skambučių vos vienas kitas. Lietuviai neskuba izoliuotis ne namuose, juolab savaitgalius daugelis ir taip leidžia su šeimomis.

Nekilnojamojo turto brokeris Mantas Mikočiūnas taip pat komentavo, jog trumpalaikės nuomos poreikis gerokai sumažėjęs, tą, visų pirma, lėmė atšaukti skrydžiai ir į Lietuvą neatvykę turistai. Lietuviai, anot pašnekovo, nors ir domisi trumpalaikės nuomos galimybėmis, tačiau to tikrai nepakanka, kad pavyktų atsverti drastiškai sumažėjusius turistų srautus.

„Tiems, kas užsiima trumpalaike nuoma, dienos išties nelengvos“, – kalbėjo NT brokeris.

Kol kas nei viešbučių, nei trumpalaikės nuomos kainos, anot pašnekovo, nesikeičia – prognozuojamas karantino laikotarpis tam per trumpas. „Jei užteks dviejų savaičių karantino, paskui viskas grįš į vėžes, kas nors ir atrodo mažai tikėtinas scenarijus, namuose užsibuvę žmonės su dideliu entuziazmu vėl ims keliauti, kažkur važiuoti, dalyvauti, norės pakeisti aplinką, dabartiniai įvykiai didesnės įtakos kainoms neturės.

Jeigu karantinas užsitęs kelis mėnesius arba po poros savaičių, nutraukus karantiną, virusas smogs antrą kartą, tokiu atveju kainos tikrai keisis. Tai taps nebe momentiniu, bet ilgalaikiu procesu, laikotarpiu, kuomet teks prisitaikyti prie naujų sąlygų, o ne tiesiog išlaukti. Laukti įmanoma trumpai, bet ne kelis mėnesius, nes galiausiai gali tekti nutraukti veiklą“, – prognozavo specialistas.

Apie ryškesnius pokyčius rinkoje, brokerio žodžiais, bus galima kalbėti po kelių karantino dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.