Dar vieno baseino statybos užstrigo – rangovas dar ir broko paliko

Net dešimtmetį biblioteką stačiusiai Kretingos rajono savivaldybei amžina statyba gresia tapti ir beveik prieš 5 metus pradėjęs kilti sporto salės ir baseino kompleksas.

Iškilusiame Kretingos sporto ir sveikatingumo centre statybos darbai sustoję jau daugiau kaip pusmetis.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Iškilusiame Kretingos sporto ir sveikatingumo centre statybos darbai sustoję jau daugiau kaip pusmetis.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2020, 1:52 PM

Kretingos rajono savivaldybė ilgai nesiryžo išsiskirti su komplekso statytoja įmone „LitCon“, kuri patiria finansinių sunkumų ir kurios struktūra yra pertvarkoma.

Tai padaryta tiktai birželio 11 dieną.

Konkursas truks apie metus

Pasiruošimas tarptautiniam konkursui bei naujo rangovo paieškos gali užtrukti ir iki kitų metų. Juo labiau kad rajono savivaldybė sumanė pasinaudoti proga ir kiek atnaujinti patį projektą technologinius sprendimus baseine pakeičiant modernesniais.

Daugiau nei prieš 5 metus vykusiame konkurse už 6,26 mln. eurų kompleksą pastatyti žadėjusi „LitCon“ iš statybvietės pasitraukė nebaigusi 900 tūkst. eurų vertės darbų.

Neabejojama, kad pagal 2015 metų medžiagų ir statybinių darbų kainas įvertinti likusieji darbai dabar gali kainuoti ir iki 2 mln. eurų. Juo labiau kad baseine numatoma naudoti pažangesnes technologijas.

Maža to, pasitraukus rangovui savivaldybės pasamdyti ekspertai apskaičiavo, kad „LitCon“ paliktas darbo brokas atsieis 228 tūkst. eurų.

Keisti rangovą galėjo anksčiau

Darbų pabrangimą turėjo kompensuoti nemaža sutarties įvykdymo garanto suma – per pusę milijono eurų.

Tačiau pernai spalį paaiškėjo, kad įmonė nuo 2018 metų rudens dirba be sutarties įvykdymo užtikrinimo.

Savivaldybei buvo pateiktas negaliojantis draudimo polisas, nes rangovas nebuvo sumokėjęs kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų siekiančios draudimo įmokos.

Pagal sutartį su „LitCon“, su įsipareigojimų nevykdančiu rangovu savivaldybė jau tuomet galėjo nutraukti sutartį, tačiau vos kvėpuojančiai bendrovei metų pabaigoje buvo leista atlikti nesudėtingus ir brangiausiai apmokamus darbus.

Negana to, statybvietėje dar gerokai anksčiau užfiksavus darbų broką už gruodį atliktus darbus rangovui skubiai, per keletą dienų, pervesta apie 800 tūkst. eurų, nors, pagal sutartį, savivaldybė tai galėjo padaryti per du mėnesius.

Šią situaciją pradėjusių aiškintis savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto narių įsitikinimu, reikliau kontroliuojant rangovo nepatikimumas būtų paaiškėjęs dar prieš metus.

Tuomet su juo nutraukus sutartį jau šiandien objekte darbus galėjo tęsti kita įmonė.

Viešųjų pirkimų tarnyba rajono politikams išaiškino, kad rangovui neturint galiojančio sutarties vykdymo užtikrinimo statybos darbų sutartis net negalėjo būti vykdoma.

Žadėjo užbaigti iki vasaros

Savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė Kontrolės komiteto posėdyje teisinosi, kad pasamdytos vienos Klaipėdos kontoros išaiškinimu sutarties vykdymo užtikrinimo neturėjimas nesanti pakankama priežastis nutraukti sutartį su rangovu.

Direktorę užtarė ir rajono meras Antanas Kalnius, kurio sprendimus J.Girdvainė vykdė. Jis pripažino, kad į rangovo klupinėjimus žiūrėta pro pirštus, nes buvo siekiama bet kokia kaina pabaigti statybą.

Anot mero, dar praėjusių metų pabaigoje „LitCon“ atstovai jo teiravosi, ar savivaldybė 2020 metais turės pinigų darbams pabaigti, ir raktus nuo komplekso žadėjo įteikti iki šių metų vasaros.

Todėl šiais pažadais maitinama savivaldybė delsė reikalauti, kad rangovas taisytų defektus, ir įmonei leido dirbti be sutarties įvykdymo užtikrinimo.

„Kas galėjo tikėtis, kad po pusmečio darbų pabaigą žadanti bendrovė po Kalėdų objekte iš viso nebepasirodys“, – apgailestavo A.Kalnius.

Įtartina sutartis su advokatais

Suabejota ir savivaldybės administracijos su advokatų kontora „Averus“ pasirašytos konsultavimo sutarties skaidrumu.

Su „LitCon“ iškilusioms problemoms spręsti pasamdyta advokatų kontora, iš kurios rajono savivaldybė už 10 tūkst. eurų perka teisinio konsultavimo paslaugų, buvo pasirinkta apklausos būdu.

Įdomu tai, kad pernai liepą teisinių paslaugų teikimo sutartį pasirašiusią „Averus“ partnerę Reginą Derkintytę-Kaupienę ir Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorę J.Girdvainę sieja ankstesnė pastarosios darbovietė – Klaipėdos pramoninkų asociacija.

Prieš ateidama vadovauti savivaldybės administracijai – iki 2019 metų gegužės – J.Girdvainė beveik 8 metus dirbo asociacijos administracijos direktore, o „Averus“ atstovaujanti R.Derkintytė-Kaupienė tuo metu buvo šios asociacijos tarybos narė, dabar – asociacijos viceprezidentė.

Abi moterys aktyviai dalyvauja Klaipėdos „Rotary“ klubo „Karalienė Luizė“ veikloje. Neseniai R.Derkintytė-Kaupienė išrinkta klubo prezidente, o J.Girdvainė šiam klubui vadovavo prieš 4 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.