Dėl išskirtinio grožio Kauno vietos ateities miestiečiai pateikė netikėtą pasiūlymą

Aleksotiškiai aptarinėja pamėgtos poilsio vietos likimą – pasklido žinia, kad neoficialų parką norima paversti grąžintinos žemės sklypu. Gyventojai kreipėsi į savivaldybę, kad to nebūtų leista padaryti, bet jau du mėnesius nėra gavę jokio atsakymo.

G.Čepkausko nuomone, neoficialią apžvalgos aikštelę sujungus virš medžių kabančiu taku su Aleksoto apžvalgos aikštele, pavyktų priviliotų daugiau turistų, jie galėtų pailsėti ir parke, kurio žemę norima grąžinti.<br> G.Bitvinsko nuotr.
G.Čepkausko nuomone, neoficialią apžvalgos aikštelę sujungus virš medžių kabančiu taku su Aleksoto apžvalgos aikštele, pavyktų priviliotų daugiau turistų, jie galėtų pailsėti ir parke, kurio žemę norima grąžinti.<br> G.Bitvinsko nuotr.
A.Kudarauskienė sakė, kad neoficialus parkas patinka Aleksoto gyventojams, todėl norėtų šią poilsio vietą išsaugoti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Kudarauskienė sakė, kad neoficialus parkas patinka Aleksoto gyventojams, todėl norėtų šią poilsio vietą išsaugoti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 25, 2020, 11:08 AM

Kaune palei Aleksoto kalno šlaitą driekiasi A.Gustaičio gatvė, kurioje stovi gana didingas pastatas, o prie jo nuo sovietmečio suformuotas parkas su medžių alėjomis, takais, gėlių klombomis.

Šis parkas nėra oficialus. Šiuo metu vienas verslininkas siekia, kad žalioji teritorija patektų į privačias rankas kaip grąžintina žemė. Vietiniai gyventojai tam priešinasi.

Savivaldybės atstovai pranešė, kad kol nebus suformuotas sklypas prie pastato, greta kurio yra parkas, žemės grąžinti negalima. Sklypas nesuformuotas, nes pastatas parduodamas aukcione.

Pastatą vis bando parduoti

A.Gustaičio gatvėje stovi 6 numeriu pažymėtas trijų aukštų pastatas. Tai sovietmečiu, 1953 metais, pastatyti Kauno žemės ūkio technikumo rūmai. Vėliau juose buvo Lietuvos žemės ūkio akademijos studentų bendrabutis.

Prieš keletą metų jis ištuštėjo. Akademijai susijungus su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) 2019 metais VDU pastatą nusprendė parduoti aukcione. Aukcionas įvyko, bet pirkėjas šio turto taip ir neįsigijo, pastatą vėl planuojama parduoti.

Parduodamas visas pastatas be vieno buto, nes jį prieš du dešimtmečius įsigijo viena kaunietė. Dabar jos turtu rūpinasi sūnus Irmantas Lukštaraupis.

Vyras pasakojo, kad statant rūmus greta specialiai buvo suformuotas parkas. Jame gyvenimas virė, kol pastate gyveno studentai. Dabar ir pastatas, ir parkas apleisti, vietiniai gyventojai patys jį šienauja, renka šiukšles, nes jiems patinka žalia teritorija.

Naujiena sukėlė nerimą

Aleksotiškiai norėtų, kad savivaldybė šią vietą įteisintų kaip parką, bet neseniai sužinojo, kad į sklypą, kuriame auga medžiai, pretenduoja verslininkai.

„Verslininkas Inas Gražulis teigė, kad yra Jono Vailokaičio, kuris šioje vietoje turėjo savo turto, atstovas.

Jis tikino esąs įgaliotas rūpintis, kad sklypas, kuriame dabar yra neoficialus parkas, būtų grąžintas savininkams. Mes, vietiniai gyventojai, manome, kad jei žemė bus grąžinta, čia bus pristatyta namų, parkas sunaikintas. O to nenorime“, – aiškino I.Lukštaraupis.

Aleksoto gyventoja Agnė Kudarauskienė sakė, kad tai sužinoję kaimynai sunerimo.

„Per kelias dienas surinkome per 100 vietinių gyventojų parašų, kad savivaldybė šios teritorijos negrąžintų, nes taip būtų pažeistas viešasis interesas. Bet jau du mėnesius iš savivaldybės jokio atsakymo nesame gavę.

Bijome, kad į mūsų nuomonę nebus atsižvelgta“, – kalbėjo A.Kudarauskienė.

Auga vertingi medžiai

Greta parko gyvenantis biologas Gediminas Čepkauskas pasakojo, kad parke ir už parduodamo buvusio bendrabučio auga ąžuolai, kurie yra tokio pat senumo ir vertės kaip ir Kauno ąžuolyne.

Taip pat pačiame neoficialiame parke auga maumedžiai, kiti suaugę gražūs medžiai, gyvena daug įvairių paukščių ir vabalų. Aleksoto kalno šlaitu palei A.Gustaičio gatvę migruoja mieste gyvenančios stirnos.

„Jei parkas būtų sunaikintas, visa biologinė ir botaninė įvairovė pražūtų“, – tikino biologas.

Pritrauktų daugiau turistų

Kaunietis dėsto biologiją greta esančioje P.Dobkevičiaus progimnazijoje. Jos bendruomenės nariai yra net parengę pasiūlymus, ką su šiuo parku ir greta esančia teritorija būtų galima daryti, kad ji būtų naudinga miestui.

Už rūmų yra puiki apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria Kauno senamiesčio vaizdai. Ji taip pat nėra oficiali. Už šimto metrų nuo šios aiktelės yra kita – Aleksoto apžvalgos aikštelė.

„Į ją atvyksta daug kauniečių ir turistų. Visi pasidairo į miestą, nusifotografuoja.

Daugiau ten nebėra ką veikti. Jei būtų sutvarkyta ir neoficiali aikštelė A.Gustaičio gatvėje, nuo Aleksoto apžvalgos aikštelės virš medžių lajų nutiestas takas, atsirastų graži jungtis su A.Gustaičio gatve ir parku, kurį norime išsaugoti“, – idėja kaip išsaugoti parką dalijosi G.Čepkauskas.

I.Gražulis pasakoti apie planus, susijusius su sklypu A.Gustaičio gatvėje, nepanoro.

Reikia pirmiausia suformuoti žemės sklypą

Rūta ŠimkaitytėKudarauskė

Kauno savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja

„Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) kreipėsi į Kauno savivaldybės administraciją su prašymu pateikti informaciją apie laisvą (neužstatytą) žemę prie A.Gustaičio g. 6, buvusio savininko Jono Vailokaičio iki 1940 metų turėtoje žemėje. Norint atkurti žemę, o tai ir daro NŽT, pirmiausia savivaldybė turi nustatyti, kiek jos yra laisvos (neužstatytos), ir pažymėti tai plane.

Kauno savivaldybės administracija NŽT informavo, jog neturi galimybės nustatyti preliminariai laisvos (neužstatytos) žemės nurodytoje teritorijoje, nes prie administracinio pastato A.Gustaičio g. 6 yra nesuformuotas žemės sklypas, kuris reikalingas pastatui eksploatuoti.

Tik aplink suformavus sklypą, reikalingą tam pastatui eksploatuoti, taptų aišku, kiek lieka laisvos, neužstatytos, nesuformuotos žemės. Ką su ja darytų, savivaldybė dar nėra nusprendusi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.