Vidurio Lietuvos NT pirkėjai: būstų ieško, bet jų neperka

Daugelis lietuvių džiaugiasi pasibaigusiu karantinu ir kiek nurimusia pandemija mūsų šalyje. Džiaugiasi ir verslininkai, kurie bejėgiškai stebėjo savo verslų traukimąsi ar net nykimą. Kai kurie analitikai grėsmingai žadėjo, kad ateina krachas ir nekilnojamojo turto (NT) rinkai.

Pandemija ir karantinas nekilnojamojo turto kainų ir paklausos Kėdainių rajone nesumažino.<br>Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Pandemija ir karantinas nekilnojamojo turto kainų ir paklausos Kėdainių rajone nesumažino.<br>Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Pasak NT brokerės Editos Pinskės, Kėdainių rajone NT objektų pirkimas–pardavimas palengva grįžta į senas vėžes. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pasak NT brokerės Editos Pinskės, Kėdainių rajone NT objektų pirkimas–pardavimas palengva grįžta į senas vėžes. <br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šarūnas Tarutis: „Nereikėtų lyginti šio laikotarpio su daugiau nei prieš dešimtmetį užklupusia finansine krize. Daugelis pasaulio ekonomikos specialistų akcentuoja, kad dabartinė situacija yra epideminė, ne finansinė.“ <br>Bendrovės „CITUS“ nuotr.
Šarūnas Tarutis: „Nereikėtų lyginti šio laikotarpio su daugiau nei prieš dešimtmetį užklupusia finansine krize. Daugelis pasaulio ekonomikos specialistų akcentuoja, kad dabartinė situacija yra epideminė, ne finansinė.“ <br>Bendrovės „CITUS“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasa Jakubauskienė, www.rinkosaikste.lt

Jul 11, 2020, 3:14 PM

Tačiau, karantinui artėjant pabaigos link, NT pardavėjai džiūgavo, kad situacija iš tiesų nebuvo tokia bloga, kokios galbūt kai kas tikėjosi. Pastebėta, jog tiek visoje šalyje, tiek ir Kėdainių rajone, išaugo sodybų paklausa. Tiesa, masinio kraustymosi į regionus analitikai kol kas nepastebi.

Butai populiarumo nepraranda

Įmonės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas Šarūnas Tarutis teigė, jog domėjimasis sodybomis būna kasmet sušilus orams.

„Kiekvienais metais migraciją stebime prasidėjus šiltesniems orams, bet ji yra trumpalaikė. Masinio tautų kraustymosi iš miesto į periferiją nefiksuojame.

Veikiau atvirkščiai: remdamiesi pasaulinėmis tendencijomis, darome išvadą, jog visgi ir toliau migracija iš regionų vyks į didžiuosius miestus, o iš šių miestų periferijos – į centrinę jų dalį“, – pažymėjo pašnekovas.

Su tokia Š. Taručio nuomone sutinka ir „Capital Kėdainiai“ biuro vadovė Edita Pinskė. „Pastebėta, kad pastaruoju metu išaugo sodybų pirkimas–pardavimas, ne išimtis ir Kėdainių rajonas.

Žmonės ieško nebrangaus, jaukaus kampelio, kur galėtų vasaroti, poilsiauti, leisti laiką su šeima ar draugais. Kainos ir kokybės santykiu populiariausias vasaros pirkinys – sodas ar sklypas prie vandens telkinio“, – pastebėjo pašnekovė.

Tačiau ji taip pat pridūrė, jog butų pardavimas NT rinkoje pirmauja visada, ne išimtis ir šis laikotarpis.

„Kėdainių rajone klientai namus perka su paskolomis, karantino laikotarpiu į brangius namus klientai žiūrėjo atsargiai, laukė karantino pasekmių.

Karantinui baigiantis, notarams, bankams bei kitoms instancijoms grįžtant į senas darbo vėžias, pastebime ir grįžtantį susidomėjimą namais“, – kalbėjo E. Pinskė.

NT rinkos apsnūdimui, anot NT brokerės, Kėdainiuose įtakos turėjo paprasčiausias nenoras kontaktuoti karantino metu. „Tą minėjo ne vienas pirkėjas, į apžiūras atvykęs ir nusprendęs įsigyti būstą jau sušvelninus karantiną.

Pastebėta, kad tiek pirkėjai, tiek patys pardavėjai labai dažnai atsisakydavo apžiūros ir prašydavo atidėti ją vėlesniam laikotarpiui – po karantino ar sušvelnėjus ribojimams.

Panašu, kad daugumą žmonių labiausiai išgąsdino ne prognozuojama krizė, o apskritai bendra nežinia dėl ateities, kurią atnešė virusas.

Kėdainių rajone NT objektų pirkimas–pardavimas palengva grįžta į senas vėžias“, – džiaugėsi pašnekovė.

„Citus“ savo pranešime rašo, jog Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius taip pat sutinka, kad dauguma plėtotojų jaučia sugrįžusį susidomėjimą.

„Jeigu pirmosiomis karantino savaitėmis buvo fiksuotas smarkus srautų internetinėse svetainėse kritimas, šiandien dauguma pagrindinių plėtotojų pastebi, kad jis atsistatė beveik į pradinę padėtį, juos vejasi ir gyvi susitikimai dėl būsto apžiūrų.

Labiausiai pagyvėjimas jaučiamas ekonominės klasės būsto segmente, kur pirkėjai renkasi būstą šeimai.

Itin sumažėjęs investuotojų aktyvumas – galima numanyti, kad jie neskuba, laukia daugiau aiškumo dėl ekonomikos atsigavimo“, – sako M. Statulevičius.

Vis tik E. Pinskė pastebėjo, jog dėl karantino situacija Kėdainiuose pasikeitė išties smarkiai.

„Tai ypač aiškiai jautėsi pirmosiomis karantino savaitėmis. Kėdainių brokeriai, su kuriais tenka bendrauti, patvirtina, kad karantino metu skambučių ir apžiūrų, lyginant su ankstesniais laikotarpiais, o ypač su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, sulaukė mažiau“, – sakė E. Pinskė.

NT kainos nekrito ir nekris

Tačiau, anot pašnekovės, džiugina tai, kad NT kainos, kaip prognozavo kai kurie ekspertai, nekrito. „Šiuo metu kainų kritimo, kurį prognozavo kai kurie ekspertai ir laukė pirkėjai, tikrai nėra.

Šios prognozės sustiprino karantino poveikį ir pristabdė pirkėjų aktyvumą – visi laukė, kol kainos drastiškai kris.

Artimos ateities prognozė: ne tik pardavėjo lūkesčiais, bet ir realia turto verte pagrįstos kainos nekris“, – užtikrino E. Pinskė.

Jos mintims pritarė ir Š. Tarutis – atsigavimo signalai – matomi. Tam tikri ženklai leidžia manyti, kad situacija toliau vystysis pozityvia kryptimi.

„Nereikėtų lyginti šio laikotarpio su daugiau nei prieš dešimtmetį užklupusia finansine krize. Daugelis pasaulio ekonomikos specialistų akcentuoja, kad dabartinė situacija yra epideminė, ne finansinė.

Žinoma, dalis verslų susidūrė su sunkumais, padidėjo nedarbo lygis, tačiau ne tik esame geriau pasiruošę kaip valstybė, bet ir fundamentalūs veiksniai, nulemiantys ekonomikos pokytį, reikšmingai skiriasi“, – įsitikinęs Š. Tarutis.

Tačiau, jo teigimu, kalbant apie Kėdainius, kaip ir likusius mažesnius šalies miestus, konkrečių išvadų dėl karantino pasekmių kol kas suformuoti negalima, nes tam trūksta duomenų.

„Oficiali statistika smarkiai atsilieka ir ją analizuoti dar yra gerokai per anksti. Taip pat, pavyzdžiui, „sekliose“ rinkose net ir vienas–kitas netradicinis sandoris labai stipriai keičia statistiką: pakilimo metu varžytinėse parduotas turtas stipriai sumažins mėnesio sandorių kainų vidurkį, tačiau tai – atvirkštinis rinkos atspindys. Todėl reikalinga ilgesnio laikotarpio arba platesnės apimties analizė.

Analogiškai, karantino metu galėjo būti fiksuotas geriau, prabangiau įrengto nekilnojamo turto sandoris, tokiu būdu pakeldamas visą lyginamo laikotarpio kainų lygį“, – paaiškino pašnekovas.

Išaugo domėjimasis NT skelbimais

Atsigavimus NT rinkoje pastebi ir vieno iš didžiausių NT portalų „Aruodas.lt“ vadovė Viktorija Steponavičiūtė.

Kaip rašoma „Citus“ pranešime, ji teigia, kad nors pirmosiomis karantino savaitėmis susidomėjimas nekilnojamuoju turtu buvo sumažėjęs, tai truko neilgai – apie porą savaičių. Vėliau lankomumas ir domėjimasis būsto skelbimais išaugo ir net pralenkė „pikinius“ metų pradžios rezultatus.

„Dabar stebimas susidomėjimas nekilnojamuoju turtu yra didelis. Balandžio ir gegužės mėnesiais portalo lankytojų peržiūrėtų skelbimų puslapių skaičius, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, yra išaugęs daugiau nei 40 proc.“, – kalba V. Steponavičiūtė.

Ji pasakojo, kad didėjo įvairių NT kategorijų paklausa, o daugiausia susidomėjimo sulaukė parduodamų namų, butų, sklypų ir butų nuomos skelbimai.

Parduodamų butų kategorija balandį ir gegužę buvo antra pagal populiarumą portale.

„Pastebime dar vieną tendenciją: balandį išaugo ir toliau kyla funkcijos įsiminti skelbimą naudojimas: portalo lankytojai pasižymi patikusius skelbimus, kad vėliau galėtų susisiekti dėl sudominusio būsto. Tai reiškia, kad žmonės ne šiaip naršo, o ieško, planuoja, renkasi“, – sako portalo vadovė.

Pasak V. Steponavičiūtės, sparčiai augantis lankomumas ir paieškų tikslingumas neabejotinai rodo atsigaunančią rinką ir pirkėjų lūkesčius.

E. Pinskės pastebėjimu, šiuo metu mažiau paklausūs objektai esantys Vilainiuose, Šėtos, Kęstučio ar P. Lukšio gatvėse.

„Klientai, ieškantys įsigyti nekilnojamąjį turtą, dažniausiai pabrėžia, jog nesiūlytume objektų būtent šiose gatvėse, rečiau, bet pasitaiko ir Žemaitės gatvėje ar Liepų alėjoje“, – vardijo NT brokerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.