V. Matijošaičio šeimos biuras: jo prieigos šiurpina kauniečius

Kauno mero šeimos valdomos bendrovės biuras netrukus persikels į šiuolaikiškas patalpas. Iki šiol jis veikia pastatų komplekse, kurio prieigos šiurpina kauniečius. Kodėl šioje vietoje nesitvarkoma?

V.Krėvės prospekto 97A ir 97B pastatų prieigos gerokai apleistos.
V.Krėvės prospekto 97A ir 97B pastatų prieigos gerokai apleistos.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Krėvės prospekto 97A ir 97B pastatų prieigos gerokai apleistos.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Krėvės prospekto 97A ir 97B pastatų prieigos gerokai apleistos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Už pastatų komplekso augančiame žolyne mėgsta įsikurti girtuokliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Už pastatų komplekso augančiame žolyne mėgsta įsikurti girtuokliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarp buvusio prekybos centro „Saulėtekis“ ir prie jo prišlieto kito pastato esanti galerija šiurpina žmones. Daug nepatogumų kyla dėl sulūžusio jos grindinio.
Tarp buvusio prekybos centro „Saulėtekis“ ir prie jo prišlieto kito pastato esanti galerija šiurpina žmones. Daug nepatogumų kyla dėl sulūžusio jos grindinio.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 18, 2020, 4:09 PM, atnaujinta Jul 18, 2020, 4:44 PM

Dainavos gyvenamajame rajone yra vieta, ties kuria kauniečiai pasigenda mieste jau taip įprasto užrašo „Kaunas tvarkosi“.

Tai – V.Krėvės prospekto 97-ojo pastato ir prie jo priglaustų 97A bei 97B statinių kompleksas.

V.Krėvės prospekto 97-ajame pastate – buvusiame prekybos centre „Saulėtekis“ – įsikūręs Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnaus, miesto tarybos nario Šarūno Matijošaičio vadovaujamos bendrovės „Vičiūnų grupė“ biuras ir automobilių servisas, taip pat veikia prekybos centras. Pastato fasadas ir aplinka sutvarkyta.

Tačiau prie šio pastato šliejasi du tarpusavyje taip pat sujungti statiniai. Jų fasadai ir namus supantis grindinys apleisti. Ypač apleista stogu dengta pereinama galerija, kuri jungia mero šeimai ir kitiems savininkams, tarp kurių yra ir pati miesto savivaldybė, priklausančius statinius.

Neprižiūrima aplinka traukia vagis ir girtuoklius ir šiurpina greta gyvenančius kauniečius. Vien šiais metais policija į šią vietą vyko per 100 kartų.

Verslininkai ir valdininkai aiškino, kad būtų gerai rasti bendrą kalbą su kaimynais dėl pastatų atnaujinimo, bet kada tai bus – nežinia.

Vaizdai ir netvarka glumina

Prie sovietmečiu pastatyto prekybos centro „Saulėtekis“ gyvenantys kauniečiai skundžiasi čia tvyrančia netvarka.

V.Krėvės prospekto 97A ir 97B pastatų komplekse veikia Kauno savivaldybės V.Kudirkos viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, paštas, ne viena privati įmonė.

Šių namų fasadai apleisti. Baisiausiai atrodo dvi tarp pastatų esančios stogais uždengtos pereinamos galerijos. Jose dirbantys verslininkai savo patalpas viduje yra susitvarkę, bet fasadai neatnaujinti, mirga įvairiomis ne pačios geriausios kokybės reklamomis ir iškabomis.

Tragiškiausiai atrodo galerijų grindinys. Jo betono plokštės sulūžusios, žioji plyšiai. Aplink pastatus tvyro nešvara.

Stebisi, kad nesitvarko

Greta šios vietos gyvenantys kauniečiai neslėpė nuostabos dėl tokios situacijos.

„Gyvenu čia jau 40 metų. Atsimenu, prieš gerus 20 metų „Saulėtekis“ buvo atnaujintas ir tapo labai moderniu prekybos centru. Visi lėkdavome pažiūrėti, kokių prekių ten yra.

Tada sutvarkyti buvo ir greta esantys pastatai. Bet jų jau daug metų niekas beveik neprižiūri. Vaizdas tragiškas“, – stebėjosi kaunietė Viktorija Kaminskienė.

Moteris sakė, kad baisiausia yra eiti pro galerijas.

„Kai palyja ar pašąla, sulūžusiame grindinyje esančių duobių nematyti, todėl ir aš pati, ir kaimynės ne kartą čia esame griuvusios. Perėjimai vos vos apšviesti, todėl vakarais pro juos eiti vengiame, jaučiamės nejaukiai“, – kalbėjo kaunietė.

Kita Dainavos seniūnijos gyventoja Aistė Baliūnienė sakė, kad prie apleistų pastatų vis buriasi girtuokliai.

„Čia veikia vienas ne aukščiausios klasės baras. Anksčiau lankytojai šlapindavosi tiesiog prie jo buvusioje tarpuvartėje. Laimė, tarpuvartė buvo užmūryta. Bet dabar girtuokliai renkasi už pastatų, kelia orgijas“, – pasakojo moteris.

Kaunietės neabejojo, kad tvarkyti šią miesto vietą reikia, tačiau įtarė, jog pastatų savininkų, matyt, yra ne vienas ir tai – didžiausia problema.

Dainavos gyventojos puikiai žinojo, kad greta apleistų pastatų yra miesto mero šeimos įmonės biuras.

„Keista, kad visame mieste pastatai, gatvės, šaligatviai tvarkomi, o čia – ne. Atrodytų, miestą energingai tvarkantis meras turėtų pasirūpinti ir šia vieta. Nejaugi nei savivaldybė, nei mero artimieji, verslininkai nieko negali padaryti? Nejaugi jiems jauku čia dirbti?

Dabar „Saulėtekis“ jau primena saulėlydį“, – ironizavo V.Kaminskienė.

Reikia naujo apšvietimo

Dar aštriau apie tai, su kokiomis problemomis susiduria, papasakojo apleistuose statiniuose dirbantys kauniečiai.

Kauno savivaldybės V.Kudirkos viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Asta Lastauskienė sakė, kad dirba savivaldybei priklausančiose patalpose. Jų vidus neseniai buvo atnaujintas.

„Pastato išorė tikrai nelabai graži. Bet yra kaip yra. Iš lankytojų kokių nors pastabų apie tai negirdžiu“, – teigė bibliotekos darbuotoja.

Ji sakė, kad labiausiai reikėtų visą pastatą apšviesti.

„Dabar šviesa krinta tik nuo gatvės ir prie jos esančios automobilių stovėjimo aikštelės“, – apgailestavo bibliotekos darbuotoja.

Remontui leidimo negavo

V.Krėvės prospekto 97A ir 97B pastatų komplekse veikia ir ne viena privati bendrovė.

Viena jų – individuali įmonė, teikianti laidojimo paslaugas. Šios bendrovės administratorė Marytė Gutauskienė pasakojo, kad vienas patalpas pastate dar bene prieš du dešimtmečius įsigijo tuometis bendrovės savininkas, dabar jai vadovauja jo sūnus.

„Dar senasis savininkas miesto valdžios atstovų prašė, kad leistų suremontuoti mums priklausantį balkoną. Bet leidimo negavo, nes neva reikia viso pastato atnaujinimo projekto. Todėl beliko viena išeitis – remontas buvo atliktas patalpų viduje.

Pastato išorė ir aplinka kuo toliau, tuo vis labiau šiurpina“, – apgailestavo moteris.

Kaunietei pikta, kad ne tik pastato fasadas apipaišytas, apdegintas cigaretėmis, bet ir vis labiau byra lauko sienų tinkas.

Moteris tikino, jog ne kartą seniūnijos atstovų prašyta, kad aplink pastatą dažniau būtų renkamos šiukšlės, šienaujama žolė.

„Mes prie savo valdų šiukšles susirenkame, žolę šienaujame. Bet kitur ji želia, šiukšlės draikosi, nes jų primėto greta prie gatvės daržoves ar uogas parduodantys žmonės, besiburiantys girtuokliai“, – guodėsi bendrovės administratorė.

Ji apgailestavo, kad šis Dainavos gyvenamojo rajono kampas apleistas ir niekas nebando įvesti bent elementarios tvarkos.

Atnaujino savo lėšomis

Tame pačiame pastatų komplekse veikia ir kelios maitinimo įstaigos. Vienos jų vadovas Arvydas Džiaugys pasakojo, kad statinių kompleksą valdo mažiausiai 5 savininkai.

„Aš patalpas iš vieno jų nuomojausi per brokerius, tad paties savininko nė nemačiau. Norint įkurti mūsų įmonę, teko patiems visiškai atnaujinti elektros instaliaciją, sutvarkyti kanalizaciją. Tam reikėjo daug investicijų, savininkas tuo nesirūpino“, – pasakojo verslininkas.

Vyras sakė, jog ir jo darbuotojams, ir klientams nėra labai smagu, kad pastatas apšiuręs, sulūžusios grindinio plytelės.

„Tokia netvarka traukia ir vagis. Tai jauni žmonės, kurie dairosi, kur ką nugvelbti. Iš mūsų patalpų per tarnybinį įėjimą yra pavogę dėžes sulčių, alaus“, – sakė užeigos vadovas.

Užpuola ir praeivius

A.Džiaugys pasakojo, kad tie patys jaunuoliai užpuola ir žmones, kurie eina pro apgriuvusias galerijas.

„Antradienį mūsų klientai, ėję pro vieną galerijų, buvo užpulti, juos paaugliai apipurškė ašarinėmis dujomis. Kvietėme policiją.

Prie pastato, kur yra prekybos centras, įrengtos vaizdo kameros. Tokias pat netrukus įsirengsime ir mes, kad ir patys, ir lankytojai jaustumės saugiau.

Taip pat labai reikėtų, kad geriau būtų apšviestas ir pastatas, ir galerijos“, – kalbėjo vyras.

A.Džiaugys mano, jog prekybos centrai miegamuosiuose rajonuose yra traukos objektai, todėl jie turėtų atrodyti gražiai, kad žmonės noriai į juos eitų.

„Pastebėjau, kad karantino metu buvo atnaujintas kito prekybos centro, esančio Dainavos gyvenamajame rajone, fasadas. Manau, kad ir mūsų pastatų komplekso išorę nebūtų beprotiškai brangu atnaujinti, jei tik visi savininkai susitartų. Deja, susitarti nepavyksta“, – apgailestavo kaunietis.

Pertvarka – tik miglose

„Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas Mindaugas Snicorius sakė, kad bendrovės biuro darbuotojai artimiausiu metu kelsis į naują verslo centrą „Magnum“ Karaliaus Mindaugo prospekte.

Patalpos V.Krėvės prospekto 97-ajame pastate bus nuomojamos.

„Ateityje planuojame kelti tam tikrų šio pastato dalių atnaujinimo klausimą. Vis dėlto reikia turėti omenyje, kad viena galerija mūsų pastatą jungia su daugybei kitų savininkų priklausančiu pastatu. Dėl šios priežasties tiek dėl galerijos, tiek dėl tako apačioje, tiek ir dėl kitų susijusių vietų atnaujinimo reikėtų susitarti su visais gretimo pastato savininkais“, – sakė M.Snicorius.

Kauno savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas pranešė, kad savivaldybei priklauso tik vienos patalpos, kur veikia biblioteka, ir turtas taip pat turėtų būti prižiūrimas bendru visų savininkų sutarimu.

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis priminė, kad neseniai buvo sutvarkyta automobilių stovėjimo aikštelė prie minimų pastatų, bet daugiau kokių nors atnaujinimo darbų nenumatyta.

Architektas: gražinti reikia ne tik centrą

Gediminas Jurevičius

Architektas

„Dabartinis prekybos centras „Saulėtekis“ buvo pastatytas sovietmečiu. Tai buvo nedidelis vieno aukšto neišvaizdus statinys. 1996 metais jis jau buvo apšiuręs, atrodė labai prastai.

Man buvo pasiūlyta parengti šio prekybos centro rekonstrukcijos projektą. Reikia pasakyti, kad turbūt tai buvo pirmas prekybos centras Kaune, kurio rekonstrukcijos projektą kūrė architektas. 1997 metais „Saulėtekis“ po atnaujinimo pasikeitė, atrodė tikrai moderniai.

Laikams pasikeitus, pastatus privatizavus, „Saulėtekio“ fasadas buvo pakeistas, pritaikytas miegamojo rajono vidurinės klasės pirkėjams, prie prekybos centro priklijuoti greta stovėję sovietiniai pastatai.

Dabar pravažiuodamas pro „Saulėtekį“ ir greta jo esančius pastatus matau, švelniai tariant, „bardakėlį“, kuris jau beveik primena tą situaciją, kokia buvo sovietmečiu iki „Saulėtekio“ rekonstrukcijos.

Pastebiu, kad iki šiol ir verslininkai, ir miesto valdžios atstovai stengiasi gražinti centrą, senamiestį. Bet, mano nuomone, geros architektūros nusipelno ir miesto pakraščių gyventojai.“

Vien šiemet skundėsi per 100 kartų

Odeta Vaitkevičienė

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja

„Šiais metais V.Krėvės prospekte ties minimo prekybos centro pastatų kompleksu registruotas 101 pranešimas apie įvairius įvykius. Daugiausia jie susiję su įvykiais parduotuvėje, sulaikytais asmenimis, viešosios tvarkos pažeidimu. Taip pat registruoti pavieniai pranešimai dėl nelegalios prekybos ar Kelių eismo taisyklių pažeidimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.