Inspektoriai apsilankė statybvietėje Kaune – pažeidimai atsieis ne vieną tūkstantį

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistai, siekdami užtikrinti saugią ir darnią gyvenamąją aplinką, rugpjūčio mėn. surengė reidą savavališkoms statyboms nustatyti ir patikrino statybas Kaune.

VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
VTPSI nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 19, 2020, 1:22 PM, atnaujinta Aug 19, 2020, 1:31 PM

Reido metu Kaune, Kaimelės g., Statybos inspekcijos specialistai užfiksavo pradėtas gyvenamųjų namų statybas: viename iš sklypų įrengti trijų gyvenamųjų namų pamatai, vienas namas pradėtas mūryti, du namai jau sumūryti, įrengti jų stogai.

Pagal informacinėje sistemoje pateiktus duomenis buvo išsiaiškinta, kad prašymą dėl statybą leidžiančio dokumento (SLD) Kaimelės g., Kaune, statytojas yra pateikęs, tačiau nėra nurodęs, jog nori įsiteisinti jau statomus gyvenamuosius namus.

Siekdama užkirsti kelią tęsiamoms savavališkoms statyboms, Statybos inspekcija statytojui surašė privalomuosius nurodymus nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų bei šešis savavališkos statybos aktus.

Statytojo atstovui artimiausiu metu bus surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Statybos įstatymo 56 straipsnio 3 dalyje numatyta, kad už naujo neypatingojo statinio savavališką statybą skiriama bauda nuo dviejų tūkstančių iki devynių tūkstančių eurų.

Statybos inspekcija informuoja, kad per praėjusius metus už savavališkas statybas surašė 318 savavališkos statybos aktų. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar dažniausiai statybų teisės normoms nusižengiama didžiuosiuose Lietuvos miestuose: 2019 m. Vilniuje išaiškinta 70, Kaune – 79; šiemet Vilniuje – 20, Kaune – 30 savavališkos statybos atvejų.

Palyginimui, 2013 m. savavališkos statybos atvejų nustatyta dvigubai daugiau nei 2019 m. – net 618 atvejų; 49,54 proc. jų sudarė naujo savavališko statinio statyba, 26,79 proc. – savavališkos statinio rekonstrukcijos pažeidimai, statinio kapitalinis remontas – 2,8 proc., o statinio paprastasis remontas – 16,42 proc.

Statybų inspekcijos specialistai pastebi, kad dėl didėjančio gyventojų sąmoningumo, plečiamų konsultavimo būdų ir paprastėjančio informacijos prieinamumo nuosekliai mažėja grubių statybos pažeidimų, o savavališkos statybos atvejų kasmet nustatoma vis mažiau, tačiau vis dar dažniausios aktų surašymo priežastys yra neteisėtai statomi (pastatyti) ar rekonstruojami įvairios paskirties namai, patalpos, priestatai, didinami užstatymo plotai, be reikiamų dokumentų įrengiamos nuotekų trasos, kaupimo rezervuarai ar valymo įrenginiai, įrengiami įvažiavimai, valstybinėje žemėje tveriamos tvoros ar imamasi statybų pažeidžiant esminius projekto sprendinius.

Savavališkos statybos pažeidžia teisę gyventi darnioje aplinkoje, užkertamas kelias racionaliai teritorijų plėtrai, apribojamos galimybės tenkinti rekreacinius poreikius, padaroma žala saugomose teritorijose esantiems gamtos ištekliams, biologinei įvairovei, dėl savivalės sunaikinami kultūros paveldo objektai.

Todėl Statybos inspekcija kviečia visus neabejingus ir pilietiškus šalies gyventojus pranešti apie jų kaimynystėje pastebėtas galimai savavališkas statybas. Apie pastebėtus galimus savavališkos statybos atvejus miškuose, ežerų pakrantėse, saugomose teritorijose greitai ir paprastai galima pranešti bet kuriuo paros metu anonimiškai, prieš tai interneto tinklalapyje www.planuojustatyti.lt patikrinus, ar statiniui išduotas SLD.

Surašytų savavališkos statybos aktų žemėlapį kiekvienas Lietuvos gyventojas gali rasti čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.