Spjovė į saugumą: nors pastatas prieš 2 metus paskelbtas avariniu – jis iki šiol pilnas žmonių

Nors Birželio 23-iosios gatvės 12-asis pastatas jau prieš porą metų paskelbtas avariniu, jame iki šiol veikia automobilių servisas ir plovykla, parduotuvės, kavinė.

Ant Birželio 23-iosios gatvės 12-uoju numeriu pažymėto pastato iškabintų draudimų vaikščioti niekas nepaiso.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ant Birželio 23-iosios gatvės 12-uoju numeriu pažymėto pastato iškabintų draudimų vaikščioti niekas nepaiso.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Avarinės būklės Birželio 23-iosios gatvės pastate veikia ne viena įmonė.
Avarinės būklės Birželio 23-iosios gatvės pastate veikia ne viena įmonė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2021, 9:48 AM, atnaujinta Feb 1, 2021, 12:32 PM

„Savižudžiai“, – tokiu žodžiu apibūdino buvusiame Grąžtų gamyklos pastate dirbančius asmenis vilnietis, kreipęsis į savivaldybę.

Ta pati savivaldybė dar 2019-aisiais Birželio 23-iosios gatvės 12-ąjį pastatą paskelbė avariniu, uždraudė jį savininkams eksploatuoti, bet neužtikrino, kad jame veikiančios įmonės nutrauktų darbą.

Savivaldybei laišką parašęs vilnietis pasakojo seniai stebintis, kas vyksta aplink Grąžtų gamyklos pastatą, iškilusį dar 1961 metais. Jame ne tik dirba žmonės, bet ir atvyksta klientai.

Ekspertai pateikė išvadas

„Prie pavojingo pastato jie palieka automobilius plauti, remontuoti, eina į vidų pirkti maisto. Ar ir toliau tik pasyviai stebėsite situaciją ir lauksite pastato konstrukcijų griūties, nelaimingo atsitikimo ar dar baisiau – tragedijos?“ – savivaldybės klausė vilnietis.

Ekspertai šį pastatą jau seniai pripažino esant avarinės būklės ir rekomendavo nedelsiant imtis jo gelbėjimo darbų.

„Labiausiai pažeistos yra laikančiosios perdangų konstrukcijos, jų griūtis kelia pavojų statinyje ar arti jo esančiųjų sveikatai ir gyvybei, todėl pastatas yra nesaugus ir netinkamas naudoti“, – teigiama statybos ekspertų išvadose.

Profesorius Leonas Ustinovičius kartu su kolegomis dar 2019 metais nustatė, kad reikia imtis neatidėliotinų veiksmų: nutraukti pastato patalpų naudojimą, išramstyti konstrukcijas su avariniais defektais, parengti statinio konstrukcijų avarinės būklės likvidavimo techninį darbo projektą ir atlikti konstrukcijų stiprinimo arba pakeitimo statybos ir remonto darbus.

Patikrinimus atliko ir savivaldybės bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai. Jų išvados taip pat buvo nedžiuginančios.

Gali įvykti skaudi nelaimė

Šalia gyvenantis Algirdas Medeikis jau tada stebėjosi kaimyninio pastato savininkų aplaidumu.

Jo žodžiais, baisiausia, kad aplink grėsmę keliantį pastatą žaidžia vaikai. Jiems perlipti juosiančią tvorą ir patekti į teritoriją – vieni juokai.

Gyvenimą pastatas vaiduoklis nuodija ir šalia išdygusio daugiabučio naujakuriams. Iš griuvenos kaminų virsta juodi dūmai, sklinda aitrūs kvapai. Be to, pastatas byra, krinta plytos.

Prieštarauja verslininkai

Birželio 23-iosios gatvės 12-asis pastatas neremontuojamas dėl patalpų savininkų nesutarimų.

Keli jų nepritaria, kad būtų vykdomi bet kokie statybos ar tvarkymo darbai.

Pirmo aukšto patalpas besinuomojantys verslininkai nesutinka, kad aukščiau esančiuose aukštuose būtų atliekama rekonstrukcija, nes jie nebegalės aptarnauti klientų, atvykstančių remontuoti ar plauti automobilių.

Bylos dar neišnagrinėjo

Būsto administravimo skyriaus vedėja Eglė Šlajūtė patvirtino, kad savivaldybės administracija dar 2019 metų liepos mėnesį, remdamasi ekspertų išvadomis ir nustatyta avarine būkle, gamybinio pastato Birželio 23-iosios gatvėje savininkams buvo uždraudusi jį naudoti.

Bet šį administracinį sprendimą jie apskundė teismui, o bylos teisminis nagrinėjimas iki šiol nėra pasibaigęs.

Pasak E.Šlajūtės, per 2019-uosius buvo atliktos trys gamybinio pastato Birželio 23-iosios gatvėje ekspertizės, būklės vertinimai – jie pateikia skirtingą pastato avarinės būklės vertinimą.

Savivaldybės statinių naudojimo priežiūros vykdytojai, atlikdami priskirtas funkcijas, ne kartą atliko pastato techninės priežiūros patikrinimus, pastato bendraturčiams teikė įpareigojimus dėl pastato priežiūros organizavimo, būtinų remonto darbų vykdymo.

E.Šlajūtė pasakojo, kad, bendraturčiams vengiant vykdyti prižiūrėtojų įpareigojimus, jų atžvilgiu vykdė administracinio nusižengimo teisenas dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo, bet padėtis iki šiol nepasikeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.