Šiame Aukštaitijos mieste butų kainos šovė į neregėtas aukštumas: NT brokeris atskleidė, kodėl ten apsimoka pirkti

Butų kainos Ukmergėje šiuo metu pasiekė dar neregėtas aukštumas. Kai kurių butų kainos šiame mieste jau susilygino su namų kainomis.

Šiuo metu butai Ukmergėje neretai parduodami per mėnesį arba net savaitę.
Šiuo metu butai Ukmergėje neretai parduodami per mėnesį arba net savaitę.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilma Nemunaitienė

Mar 30, 2021, 2:34 PM, atnaujinta Mar 31, 2021, 7:19 AM

Šiuo metu Ukmergėje visai normali atrodo 45 tūkst. eurų kaina už dviejų kambarių tvarkingą butą. Prieš dvejus metus toks butas kainavo bent 10 tūkst. eurų mažiau.

Nekilnojamojo turto pardavimo srityje daug metų dirbantis Alvydas Boguševičius mano, kad butų kainos jau pasiekė ribą, ir neįsivaizduoja, kad jos galėtų dar labiau kilti.

Parduoda labai greitai

Ukmergėje namų kainos bent keliolika metų nesikeičia, o parduoti senos statybos didžiulį „Santa Barbaros“ stiliaus namą šiais laikais nėra labai paprasta.

Pardavimas gali užtrukti ne vienus metus, o butai neretai parduodami per mėnesį ar net savaitę.

Populiariausi skelbimų portalai skelbia, kad šiuo metu brangiausias Ukmergėje parduodamas 5 kambarių butas su garažu Vytauto gatvėje, vadinamajame Kremliuje, kainuoja 89 tūkst. eurų.

Už 74 tūkst. eurų parduodamas 3 kambarių butas, esantis Kareivinių gatvėje.

52 tūkst. eurų kainuojantis butas J.Basanavičiaus gatvėje buvo rezervuotas po kelių dienų nuo skelbimo pasirodymo. Akimirksniu buvo pažymėta ir 44 tūkst. eurų kainuojančio buto V.Kudirkos gatvėje rezervacija.

Pigiausi butai – kaimuose ir miesteliuose. Tačiau jų kainos irgi gerokai šoktelėjo – dauguma kainuoja keliolika tūkstančių eurų.

Viešai skelbiamas brangiausiai šiuo metu parduodamas namas Ukmergėje – už 280 tūkst. eurų.

Noriai dalija paskolas

„Pastebima, kad žmonės nori būti nepriklausomi nuo savo būstų, nesirūpinti nei aplinka, nei stogo remontu ar kanalizacija. Parėjai į butą, įsispyrei į šlepetes, ir viskas“, – apie butų populiarumo priežastis portalui ukzinios.lt kalbėjo A.Boguševičius.

Jo manymu, išaugusį butų pirkimą Ukmergėje lemia šiuo metu labai palanki bankų paskolų sistema ir grįžtantys bei gimtinėje besikuriantys emigrantai.

Kadangi naujų daugiabučių nestatoma, natūralu, kad dažniausias pasirinkimas – senos statybos daugiabučiai namai.

Tačiau pašnekovas įsitikinęs, kad butų kainų pikas jau pasiektas. Ukmergėje nedarbo kreivė kyla, ji greitai gali pasiekti 25 procentus.

Gali ateiti laikas, kai dalis žmonių tiesiog nebeturės galimybės imti paskolų.

A.Boguševičius pastebi, kad tarp butų pardavėjų esama ir tokių, kurie iš to gyvena: pigiai perka apleistus, juos suremontuoja ir brangiai parduoda. Arba perka nuomai.

Perka butus nuomai

Šiuo metu namų ir butų Ukmergėje pardavimo santykis – 1:4.

Apleistas namas mieste vidutiniškai kainuoja 40 tūkst. eurų. Investavus dar 60 tūkst. eurų galima puikiai susitvarkyti. Kitas variantas – naujo namo statyba. Žinoma, jei tik pirkėjas turi laiko derinti visus statyboms reikiamus dokumentus.

Butų nuomos kainos Ukmergėje tokios didelės, kad atsiranda nemažai perkančiųjų butus nuomai.

„Pirkti butą nuomai Ukmergėje dabar net labiau apsimoka nei didmiestyje“, – tikino daug metų nekilnojamojo turto srityje dirbantis pašnekovas.

Jis pastebi, kad aplink miestą greitai išgraibstomos ir nebrangios sodybos. Ypač jei šalia yra kūdra, miškelių ar bent keli medžiai.

Žemė smarkiai pabrango

Žemės ūkio paskirties žemės kainos nuo euro įvedimo pakilo labai smarkiai, kai kurie sklypai pabrango net 10 kartų.

Iki euro įvedimo hektaras kainavo 2 tūkst. litų, o dabar – iki 5 tūkst. eurų. Hektaro kaina priklauso nuo sklypo dydžio: kuo didesnis sklypas, tuo didesnė vieno hektaro kaina.

Lyderis – Vilnius

Pagal miesto plėtros spartą ir gyventojų skaičiaus augimą, o kartu ir būstų rinkos aktyvumą lyderis šalyje išlieka Vilnius.

Bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, šiuo metu jau parduota ar rezervuota apie pusę visų Vilniuje šiais metais planuojamų pastatyti butų.

Iš viso sostinėje šiemet turėtų būti pastatyta 4500–4700 naujų butų.

Tai yra 12–16 proc. mažiau nei praėjusiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.